428
O Εβαλντ Λίνεν προπονητής της Σεντ Πάουλι. Ενας από τους πιο πολιτικοποιημένους ανθρώπους του γερμανικού ποδοσφαίρου. | Kicker.de

O «πολιτικός» Εβαλντ Λίνεν στις πορείες κατά του G20

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 15:40
O Εβαλντ Λίνεν προπονητής της Σεντ Πάουλι. Ενας από τους πιο πολιτικοποιημένους ανθρώπους του γερμανικού ποδοσφαίρου.
|Kicker.de

O «πολιτικός» Εβαλντ Λίνεν στις πορείες κατά του G20

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 15:40

Υπήρχε μια εποχή που το δυτικογερμανικό ποδόσφαιρο ήταν πιο πολιτικοποιημένο από φοιτητική νεολαία. Κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και ως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, υπήρχαν οι αριστεροί ριζοσπάστες, ή και Μαοϊκοί, μεταξύ αυτών ο μέγας Πολ Μπράιτνερ, πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης με τη Νασιονάλμαντσαφ, υπήρχαν και οι φανατικοί Δεξιοί, βαμμένοι Χριστιανοδημοκράτες, όπως ας πούμε ήταν ο «δικός μας» Οτο Ρεχάγκελ.

Breitner-2
Ο Μπράιτνερ ποζάρει με τα πορτρέτα του Τσε Γκεβάρα και του Μάο

Στα γήπεδα οι Αριστεροί θεωρούνταν από πολλούς ως και προδότες του έθνους -βλέπετε υποστήριζαν μια ιδεολογία που υπήρχε στην άλλη άκρη του Τείχους-, και οι άλλοι ως λακέδες των βιομηχάνων και του συστήματος.

Ενας από τους αριστερούς ήταν και ο Εβαλντ Λίνεν, άσος της Αρμίνια Μπίλεφελντ και της μεγάλης Γκλάντμπαχ που κατέκτησε το UEFA το 1979. Υπήρχαν γήπεδα που με το που έμπαινε ο Λίνεν oι αντίπαλοι οπαδοί ούρλιαζαν «schwein!» -«γουρούνι!», επειδή ήταν και δήλωνε κομμουνιστής. Λέγεται ότι δεν κλήθηκε ποτέ στην Εθνική Δυτ. Γερμανίας επειδή ήταν αριστερός και μόνιμος πονοκέφαλος για την ομοσπονδία – καλούσε τους συναδέλφους του να συνδικαλιστούν μεταξύ άλλων.

Αναφέρουμε την περίπτωση του Λίνεν γιατί έγινε πολύ γνωστός στην Ελλάδα όταν ανέλαβε αρχικά προπονητής του Πανιωνίου το 2006 και έπειτα πέρασε από τον πάγκο του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Αλλά ο Λίνεν δεν ξέχασε ποτέ τις πολιτικές του καταβολές. Και τώρα, ως προπονητής της Σεντ Πάουλι, της δεύτερης ομάδας του Αμβούργου όπου διεξάγεται η Σύνοδος του G20 κατέβηκε πάλι στους δρόμους, διαμαρτυρόμενος για τη φιλοξενία του φόρουμ στην πόλη. «Ξεσηκωθείτε εναντίον του G20» έγραφε το πανό το οποίο κρατούσε ο παλιός μας γνώριμος.

DEAKw8WWAAABnPN
Ο προπονητής της τοπικής Σεντ Πάουλι Εβαλντ Λίνεν (σε κίτρινο κύκλο) επικεφαλής πορείας κατά του G20 στο Αμβούργο (Twitter)

Η ζωή του Λίνεν υπήρξε βαθύτατα πολιτική. Λένε άλλωστε ότι και εκείνος ο φρικτός τραυματισμός του το 1981 στο ματς της Γκλάντμπαχ με τη Βέρντερ Βρέμης είχε πολιτικά αίτια – ο ίδιος το πίστευε για χρόνια. Προπονητής τότε της Βέρντερ ήταν ο Ρεχάγκελ. Και όταν ο Λίνεν είδε το δεξί πόδι του να σχίζεται στα δύο από την κλοτσιά του Νόρμπερτ Σίγκμαν, έσπευσε να ζητήσει τον λόγο από τον προπονητή του φυσικού αυτουργού. Θεωρούσε ότι ο Δεξιός Οτο είχε δώσει την εντολή για το μαρκάρισμα.

Ewald-LIENEN
Ο Λίνεν (με μουστάκι) έξαλλος. Ο Ρεχάγκελ (αριστερά) ατάραχος.

Δείτε το βίντεο με δική σας ευθύνη. Το τραύμα στο πόδι του Λίνεν από το μαρκάρισμα του παίκτη του Ρεχάγκελ είναι τρομακτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...