516
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ κατά τις εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Εσθονία | REUTERS/Ints Kalnins

Περισσότερη ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην ΕΕ θέλει η Εσθονία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 15:29
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ κατά τις εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Εσθονία
|REUTERS/Ints Kalnins

Περισσότερη ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην ΕΕ θέλει η Εσθονία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 15:29

Το ευρωπαϊκό σύστημα «δουλεύει». Παρά τις δυσκολίες, την οικονομική κρίση, τις διαφορές απόψεων για τη συνθήκη του Σένγκεν και το Brexit, οι θεσμοί της ΕΕ κατόρθωσαν να ανταποκριθούν με ετοιμότητα και συλλογικότητα, λέει η πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ μιλώντας στην Corriere della Sera με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη νεαρή Δημοκρατία της Βαλτικής.

Διότι από το περασμένο Σάββατο 1 Ιουλίου και για έξι μήνες η Εσθονία έχει για πρώτη φορά το τιμόνι της Ευρώπης. Ενα ενδιαφέρον «πείραμα» καθώς η μικρή χώρα της Βαλτικής -που βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του Βερολίνου- θα πρέπει να χειριστεί σημαντικά ζητήματα, όπως τις διαδικασίες του Brexit, το μεταναστευτικό αλλά και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Στην ερώτηση ποια θα ήθελε να είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά της χώρας της στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα η εσθονή πολιτικός ξαφνιάζει: «Είμαστε η πρώτη ψηφιακή κοινωνία της Ευρώπης και ελπίζουμε να συνεισφέρουμε σε αυτό ακριβώς το κομμάτι. Δεν είναι μόνο τεχνικό το ζήτημα. Θέλουμε να συμβάλλουμε με την εμπειρία μας και να ενθαρρύνουμε τα άλλα κράτη-μέλη να αγκαλιάσουν τη φιλοσοφία του e-goverment. Το πρόβλημα είναι ότι στο πεδίο αυτό που πρωταγωνιστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις οι κυβερνήσεις είναι απούσες ή σχεδόν απούσες».

Οι αρχές που θα ήθελε η Εσθονία να προωθήσει αφορούν την ψηφιακή ελευθερία και τον κανόνα της «μίας φοράς» (once only). Αυτό σημαίνει οι κυβερνήσεις θα έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους πολίτες τους μόνο μία φορά τις πληροφορίες που θέλουν. Μετά θα είναι εκείνες υπεύθυνες να τις γνωρίζουν, να τις διαφυλάττουν με τρόπο ασφαλή και να τις μεταφέρουν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Για την εσθονή πολιτικό αυτό δεν είναι απλώς ζήτημα τεχνικό αλλά πρωτίστως πολιτικό.

Το μεταναστευτικό είναι από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ. Οι θέσεις της Εσθονίας κινούνται στο πλαίσιο των χωρών που βλέπουν με επιφύλαξη την είσοδο προσφύγων στην Ευρώπη. Στην ερώτηση ότι δεν δείχνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την ίδια διάθεση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Ιταλία, η Κέρστι Κάλιουλαϊντ απαντά σε στιλ… Μέρκελ. Τονίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος αλλά παραδέχεται ότι «από τη στιγμή που έχουμε συμφωνήσει σε ένα κοινό μηχανισμό επανατοποθέτησης των προσφύγων πρέπει να τον σεβαστούμε. Από την άλλη πλευρά στην Εσθονία γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον τις δυσκολίες ένταξης μειονοτικών ομάδων καθώς από την εποχή της πτώσης της Σοβιετικής Ενωσης έχουμε μία ρωσόφωνη μειονότητα».

Και εδώ φτάνουμε στο πιο λεπτό σημείο της εσθονικής προεδρίας. Η παραδοσιακή επιφύλαξη που αισθάνονται όλες οι μικρές βαλτικές χώρες προς τον πανίσχυρο γείτονά τους, τη Ρωσία, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της πολιτικής του Πούτιν.

Η πρόεδρος της Εσθονίας εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας και θεωρεί τη Ρωσία απρόβλεπτη «όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα της Γεωργίας, της Ουκρανίας και η προσάρτηση της Κριμαίας. Η ΕΕ δεν έκλεισε την πόρτα στη Μόσχα. Θα θέλαμε να έχουμε έντονες οικονομικές σχέσεις, αλλά το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από τη Ρωσία. Η ΕΕ έδειξε την ενότητά της με τις κυρώσεις και θα εξακολουθήσει στον ίδιο δρόμο». Το βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία για τους επόμενους έξι μήνες δεν αναμένεται να βελτιωθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...