393
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στα έδρανα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, τον Απρίλιο | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIMENEWS

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχουν αντίμετρα, υπάρχει πάντα ο κόφτης»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2017, 17:43
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στα έδρανα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, τον Απρίλιο
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIMENEWS

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχουν αντίμετρα, υπάρχει πάντα ο κόφτης»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2017, 17:43

Για τη συγκρότηση ενός «καφκικού σχήματος, όπου ως έξοδος από το Mνημόνιο εμφανίζεται η είσοδος στο επόμενο», κάνει λόγο σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ο Βαγγέλης Βενιζέλος περιγράφοντας πώς έχει κατορθώσει η κυβέρνηση να αναστρέψει εντελώς την αφήγηση που προωθούσε πριν από τις εκλογές του 2015.

«Ξαφνικά η αφήγηση για το πρωτογενές πλεόνασμα αντιστρέφεται πλήρως», σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οπως παρατηρεί, ενώ στο παρελθόν «το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν για τους συμμετέχοντες στη σημερινή κυβέρνηση βασικό κεφάλαιο του δημοσιονομικού εθνικολαϊκισμού τους, τώρα ανακοινώνουν με χαρά και υπερηφάνεια ότι το 2016 αντί για το προβλεπόμενο 0,5% επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%!». Και μάλιστα παραβλέπουν ότι «το 2016 ήταν ένα ακόμη έτος ύφεσης καθώς και ότι το τεχνητά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 βασίζεται εν πολλοίς σε συγκυριακά και μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων», όπως σημειώνει.

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι ενώ στο παρελθόν αντιμετώπιζαν τους σχετικούς αριθμούς εμβληματικά, ως καταγγελία μιας «ανάλγητης», «αντιλαϊκής» και «αιμοβόρας» πολιτικής, σήμερα, ως κυβέρνηση, αποδέχονται τη θέση ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι επιτεύξιμο τα επόμενα χρόνια ανεξαρτήτως ρυθμού ανάπτυξης.

«Οι ανάλγητοι “προηγούμενοι” (σ.σ. προηγούμενες κυβερνήσεις) ποτέ δεν είχαν δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα αποσυνδεδεμένα από θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Οι “ευαίσθητοι” της σημερινής κυβέρνησης είχαν έτοιμο το τέχνασμα: τα περιβόητα αντίμετρα, δηλαδή την πρόβλεψη για δυνατότητα χρηματοδότησης ορισμένων δράσεων από το υπερβάλλον, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβεί τον στόχο που είναι 3,5% (προς το παρόν μέχρι το 2023)», επισημαίνει.

Αλλά προειδοποιεί ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα θα πρέπει να πιστοποιήσει την επίτευξη πλεονάσματος το ΔΝΤ και να συμφωνηθεί ο τρόπος διάθεσης με την τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος, λοιπόν, καταλήγει ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, καθώς αυτά προϋποθέτουν ξανά την υπερεπίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Υπάρχουν μόνο σκληρά μέτρα υπερφορολόγησης. «Τα λεγόμενα αντίμετρα είναι η νέα επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης που εμπορεύεται πολιτικά την αναδιανομή της μιζέριας υποσχόμενη φιλοδωρήματα και συσσίτια σε αυτούς που τους μειώνει συντάξεις, τους κόβει το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα, τους αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές ή τους μειώνει το αφορολόγητο», τονίζει ο ίδιος.

Και παραμένει ο κόφτης. «Ο λεγόμενος κόφτης με τη μορφή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων είναι απολύτως ισχυρός και απτός εάν δεν επιτευχθεί πλήρως το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα», υπενθυμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το μόνο συνεπώς που πλεονάζει αναμφίβολα είναι ο πολιτικός κυνισμός που αποπειράται να συσκευάσει επικοινωνιακά τον εγκλωβισμό της χώρας σε ένα καφκικό σχήμα, όπου ως έξοδος από το Μνημόνιο εμφανίζεται η είσοδος στο επόμενο», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...