325
Δώστε προσοχή στη σημειολογία των κινήσεων των Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ | ©European Union/INTIMENEWS

Επικοινωνία Μέρκελ – Τσίπρα μετά τις «απειλές» για Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2017, 14:34
Δώστε προσοχή στη σημειολογία των κινήσεων των Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
|©European Union/INTIMENEWS

Επικοινωνία Μέρκελ – Τσίπρα μετά τις «απειλές» για Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2017, 14:34

Μέσα σε μία ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε από την απειλή στην υποχώρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την επικοινωνία που φέρεται να είχε ο ίδιος με την Ανγκελα Μέρκελ.

Το πρωί της Τετάρτης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε απόσταση ενός μέτρου, ο Πρωθυπουργός προειδοποιούσε ότι αν δεν δοθεί λύση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης Αθήνας – δανειστών στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Αργότερα, προσερχόμενος σε γεύμα που του παρέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όταν ρωτήθηκε για το εάν προβλέπει ότι θα χρειαστεί πραγματικά να ζητήσει τη Σύνοδο Κορυφής –δηλαδή την πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εξαφάνισε τον απειλητικό, αποφασισμένο εαυτό του και απάντησε, λακωνικά και ήρεμα, «νομίζω πως όχι».

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρουν ότι ανάμεσα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος με τον κ. Τουσκ και το γεύμα του ΣΕΤΕ, μεσολάβησε μία τηλεφωνική επικοινωνία -παρέμβαση;- με τη γερμανίδα καγκελάριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ανγκελα Μέρκελ «διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εργάζεται για μία συμφωνία μεταξύ Αθήνας – Θεσμών στο Eurogroup της Παρασκευής».

Να λειτούργησε η συνομιλία τους καθησυχαστικά; Να έπιασε τόπο η «απειλή» του Αλέξη Τσίπρα; Αυτή είναι η μία εκδοχή: ότι στον απόηχο της σκληρής ρητορικής που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός για όσους «κωλυσιεργούν» με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης -εις βάρος πάντα των ελλήνων πολιτών- η γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να δεσμευτεί ότι θα κάνει η ίδια ότι περνά από το χέρι της ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Η άλλη εκδοχή είναι ότι στη σκληρή ρητορική του κ. Τσίπρα απάντησε με ακόμη πιο σκληρά λόγια η κυρία Μέρκελ. Με αυτή τη λογική, αν η προειδοποίηση του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής δεν ήταν ένα σόου για εσωτερική κατανάλωση αλλά ένα τελευταίο τέχνασμα για να κλείσει μια συμφωνία η οποία επιδεινώνεται για τη χώρα μας κάθε ώρα που περνάει, η γερμανίδα καγκελάριος τον προειδοποίησε ότι το κόλπο δεν θα πιάσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...