354
O Νίκος Φίλης στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή | ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πυρά από Φίλη κατά της κυβέρνησης για Καστελόριζο και Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 16:14
O Νίκος Φίλης στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή
|ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πυρά από Φίλη κατά της κυβέρνησης για Καστελόριζο και Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 16:14

Οχι, ο Νίκος Φίλης δεν ξέχασε το πώς και γιατί απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Δεν το ξέχασε, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας τον πήρε τηλέφωνο την Τρίτη για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή. Και από βήματος Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό την Παρασκευή φρόντισε να ασκήσει κριτική στο Μαξίμου. Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε όχι μόνο στο πώς έφυγε όπως έφυγε από το υπουργείο Παιδείας ύστερα από απαίτηση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου αλλά και στο πρόσφατο και πολυσυζητημένο ταξίδι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρέα με τους χρυσαυγίτες και τον Πάνο Καμμένο στο Καστελόριζο και στη νήσο Ρω.

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για ανάγκη «εθνικής συνεννόησης τουλάχιστον για το Κυπριακό». Αλλά εκεί αντί να στρέψει τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης, άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην κυβέρνηση: Εχουν ξαναρχίσει οι συνομιλίες στο Κυπριακό. «Οι συνομιλίες αυτές δεν είναι δυνατό να πάνε μαζί με το Καστελόριζο και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου στο νησί, μαζί με μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ένα πλαίσιο για το καλύτερο χωρίς βιασύνη και χωρίς παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στην Κύπρο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ συνεργάζονται για να βρουν λύση και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου, δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης;».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Φίλης αναφέρθηκε εμμέσως και στην παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου πριν από τον ανασχηματισμό, θέτοντας ζήτημα της Δημοκρατίας:

«Είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες οι οποίες ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση όπως είναι η εκκλησιαστική εξουσία; Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε όσο αφήνουμε με διάφορες συμβολικού τύπου κινήσεις -και ελπίζω να μην είναι και ουσιαστικές κινήσεις στο μέλλον- να αφήνουμε τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Πρέπει να συγκρατήθηκε και έτσι δεν αναρωτήθηκε το ποιος διέταξε την πολιτική του «δολοφονία», όπως είχε καταγγείλει στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...