601
Κούρδοι πεσμεργκά παρατηρούν (και φωτογραφίζουν!) μία σκοτεινή είσοδο στο δίκτυο που έχουν χτίσει οι τρομοκράτες κάτω από τη γη | Carl Court/Getty Images/ Ideal Image

Οι στρατιώτες τρέμουν τα τούνελ του ISIS στη Μοσούλη

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2016, 16:08
Κούρδοι πεσμεργκά παρατηρούν (και φωτογραφίζουν!) μία σκοτεινή είσοδο στο δίκτυο που έχουν χτίσει οι τρομοκράτες κάτω από τη γη
|Carl Court/Getty Images/ Ideal Image

Οι στρατιώτες τρέμουν τα τούνελ του ISIS στη Μοσούλη

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2016, 16:08

Οσο πλησιάζουν οι ιρακινοί στρατιώτες προς το κέντρο της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές του ISIS βυθίζονται στα έγκατα της γης. Κρύβονται στο τεράστιο πλέγμα από σήραγγες που έχουν χτίσει κάτω από την ιρακινή πόλη. Εχουν προνοήσει να εξοπλίσουν τις υπόγειες κρυψώνες τους καταλλήλως, με τουαλέτες και οπλοστάσια, καταστήματα με μερίδες φαγητού. Εκτιμάται ότι έχουν σκάψει μέχρι και έξι μέτρα κάτω από τη γη και ότι το δίκτυό τους απλώνεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων, ενώ σε κάποια σημεία χωράει να περάσει ακόμη και αυτοκίνητο! Οι καταδιωκόμενοι τζιχαντιστές μπορούν να ζήσουν και να κινηθούν εκεί για εβδομάδες – όλα δείχνουν ότι τόσο θα διαρκέσουν οι συγκρούσεις στην ιρακινή πόλη.

GettyImages-621960142
Μαύρος καπνός κρύβει τον ήλιο στο Αλ Καγιάρα, λίγο έξω από τη Μοσούλη, ύστερα από έκρηξη σε πετρελαιοπηγές (Chris McGrath/Getty Images/ Ideal Image)

Γι’ αυτό και οι ιρακινές δυνάμεις δεν έχουν άλλη επιλογή, πρέπει να «εκκαθαρίζουν» κάθε γειτονιά, σπίτι προς σπίτι, δωμάτιο προς δωμάτιο. Οπως είπε ένας ιρακινός αξιωματούχος στους βρετανικούς Times, ο λοχαγός Μαλίκι, «καμιά φορά μας παίρνει όλο το πρωί για να καθαρίσουμε έναν δρόμο και το απόγευμα ξεπετάγεται ένας μαχητής από ένα σπίτι του ίδιου δρόμου». Οι σκοπευτές της τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Γι’ αυτό και αναγκαστικά ο στρατός μετακινείται με τανκς.

Το χειρότερο είναι ότι οι σκοπευτές που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι μικρά παιδιά, τα «παιδιά του ISIS»! Τους εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές επειδή έχουν «καλύτερη όραση», όπως εξήγησε άλλος αξιωματούχος στους Times. Αλλά, «για τη Χρυσή Μοίρα είναι εύκολο», είπε ο ίδιος για τη μονάδα του. «Εμείς μετακινούμαστε μόνον προς τα μπροστά. Οι σκοπευτές απλώς μάς καθυστερούν, απαιτούν χρόνο μέχρι να τους βρούμε και να τους αντιμετωπίσουμε». Αντιθέτως, όταν οι στρατιώτες αντιλαμβάνονται την παρουσία σκοπευτών δεν βγαίνουν έξω από τα χάμερ τους και τα οχήματά τους.

2016-11-10T144419Z_682518724_S1AEUMAVUHAA_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-IRAQ-MOSUL
Ιρακινός στρατιώτης εκτοξεύει έναν πύραυλο στο Κάραμαχ, νότια της Μοσούλης (REUTERS/Goran Tomasevic)

Ούτε στα τούνελ τολμούν να εισέλθουν, όπως είπε στην ίδια εφημερίδα ο συνταγματάρχης Ιμραχίμ. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εκτοξεύουν χειροβομβίδες, αλλά κι αυτή έχει περιορισμένη ισχύ. Ακόμη και στη σκέψη ότι κάτω από το έδαφος υπάρχουν «λαγούμια» οι στρατιώτες φοβούνται. Σε περιστατικό που κατέγραψε αποστολή γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού, μία μονάδα Κούρδων πεσμεργκά ανακάλυψε ένα υπόγειο δίκτυο κάτω από την πόλη Μπασίκα, βόρεια της Μοσούλης, όταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας –όχι ένας, τρεις!- πετάχτηκαν από τη γη και πυροδότησαν τους μηχανισμούς τους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αρχιστράτηγος.

Είναι ο αιφνιδιασμός που τους τρομάζει και η επιτήδευση με την οποία έχουν σχεδιαστεί τα τούνελ. Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ, οι τακτικές του ISIS έχουν συντονιστεί από τον λεγόμενο «εμίρη των τούνελ» έναν Ιορδανό, τον Χατέμ Σαλμάν. Κι όμως από τότε που άρχισαν οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης, στα μέσα Οκτωβρίου, ο στρατός έχει καταστρέψει περίπου 70 τούνελ. Αλλά δεν είναι μόνο στο υπόγειο η δοκιμασία που αντιμετωπίζουν οι ιρακινές δυνάμεις. Η πόλη είναι πυκνά κατοικημένη. Μάλιστα -διαχρονική και πάγια τακτική τζιχαντιστών ή ανταρτών- οι τρομοκράτες εγκλωβίζουν τους κατοίκους της και τους χρησιμοποιούν ως ασπίδα ή ως δόλωμα, για να ξεγελάσουν τον εχθρό τους.

Τους αναγκάζουν να αφήσουν γένια και να ντύνονται με παραδοσιακά ρούχα ώστε να μην αναγνωρίζονται ως άμαχοι πολίτες αλλά ως εχθροί τζιχαντιστές. Πιάνει; Πιάνει. Κάποιες φορές, Ιρακινοί που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τις συρράξεις σκοτώνονται από τα πυρά του ιρακινού στρατού. Ειδικά αν μεταφέρουν βαλίτσες, τσάντες ή οτιδήποτε μπορεί να κρύβει έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Πάντως, φτάνουν οι ενισχύσεις. Η συμμαχία ιρακινών στρατιωτικών μονάδων, ειδικών δυνάμεων, Κούρδων, σιιτών και σουνιτών πολιτοφυλακών περικυκλώνουν την πόλη σταδιακά και από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η Μοσούλη κάποτε, σύντομα ίσως, θα απελευθερωθεί. Το ζήτημα είναι πόσοι θα σκοτωθούν ή τραυματιστούν μέχρι τότε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...