764
Το μωρό που χρησιμοποιήθηκε από τον άγνωστο άνδρα | ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ενα επεισοδιακό μεσημέρι στο «hotspot» του λιμανιού

Το μωρό που χρησιμοποιήθηκε από τον άγνωστο άνδρα
|ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ενα επεισοδιακό μεσημέρι στο «hotspot» του λιμανιού

Εδώ και αρκετό καιρό στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει στηθεί ένας γιγάντιος άτυπος καταυλισμός για μετανάστες και πρόσφυγες. Ανθρωποι φτάνουν στο λιμάνι από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στήνουν τις πρόχειρες σκηνές τους σε κάθε πιθανό σημείο. Τις τελευταίες ημέρες οι αρχές έχουν δηλώσει πως θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε hotspots. Η διορία που δόθηκε είναι μέχρι το Πάσχα. Αλλά το μεσημέρι της Τετάρτης τα πράγματα πήραν άλλη τροπή…

Στην πύλη Ε3 του λιμανιού αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν στήσει τις κάμερες και τα μικρόφωνά τους έξω από κτίριο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Εκεί πραγματοποιείται η συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων, εκπροσώπων του Λιμενικού καθώς και αρκετών μεταναστών. Ουσιαστικά η σύσκεψη γίνεται για να πεισθούν οι μετανάστες να εγκαταλείψουν το λιμάνι και να μεταφερθούν σε κάποιο από τα hotspots.

Δίπλα στις πρόχειρα τοποθετημένες σκηνές παίζουν μικρά παιδιά – αρκετά από αυτά είναι ξυπόλητα. Ολος ο περιβάλλων χώρος έχει μετατραπεί σε έναν πρόχειρο καταυλισμό. Κάποια στιγμή αρκετός κόσμος βγαίνει από το κτίριο. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ενημερώνουν τους δημοσιογράφους για το «ναυάγιο»: Δεν υπάρχει συμφωνία για μετακίνηση των ανθρώπων που κοιμούνται στο λιμάνι. Ακούγονται δυνατές φωνές. Ενας άνδρας με γκρι μπλούζα φωνάζει προς τις κάμερες. Γρήγορα στο σημείο μαζεύεται αρκετός κόσμος. Ο ίδιος άνδρας -που δείχνει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ομάδες των μεταναστών- παροτρύνει τους πρόσφυγες να καθίσουν κάτω. Η κατάσταση πλέον είναι τεταμένη. Δεκάδες παιδιά ξαπλώνουν στον δρόμο και αρχίζουν να φωνάζουν συνθήματα μαζί με τους μεγαλύτερούς τους: «Ανοίξτε τα σύνορα» – «Ντροπή στην Ευρώπη».

peir1
«Ανοίξτε τα σύνορα». Το σύνθημα που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν οι νεαροί στο λιμάνι

Εκείνη την ώρα ένας οδηγός προσπαθεί να περάσει από το σημείο. Ο άνδρας με την γκρι μπλούζα τρέχει έξαλλος προς το αυτοκίνητο. Αρχίζει να χτυπάει με τα γυμνά του χέρια το καπό. Ανδρες του Λιμενικού προσπαθούν να τον συγκρατήσουν. Προς το σημείο τρέχει γρήγορα και αρκετός κόσμος. Ενας μετανάστης που έσπευσε προς το σημείο σηκώνει στα χέρια του ένα βρέφος. Το κουνάει απότομα πάνω – κάτω. «Είναι κούκλα;» ρωτούν κάποιοι. «Απείλησε να πετάξει το μωρό προς τους λιμενικούς» θα πουν άλλοι.

Το παιδί όμως είναι ζωντανό και όχι κούκλα. Εστω για λίγο έχει μετατραπεί σε αντικείμενο διαμαρτυρίας στα χέρια ενός άνδρα που κανείς δεν ξέρει αν είναι ο πατέρας του. Μία ηλικιωμένη γυναίκα θα πάρει το παιδί από τα χέρια του άνδρα που δείχνει να βρίσκεται σε απελπισία. Τα πράγματα γρήγορα ηρεμούν και οι άνδρες του Λιμενικού αναγκάζονται να αφήσουν ελεύθερο τον «αγριεμένο» μετανάστη. Το ίδιο σκηνικό με διερχόμενα αυτοκίνητα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Σε όλες τις περιπτώσεις η πλειοψηφία των μεταναστών προσπαθεί να επιτρέψει στα αμάξια να περάσουν.

peir4
Τα παιδιά έχουν μπει σε μία σκηνή στην μέση του λιμανιού

Κατά μήκος του λιμανιού τοποθετούνται γρήγορα και μικρές σκηνές. Μέσα σε αυτές μπαίνουν αρκετά παιδιά που φωνάζουν συνθήματα. Κρατούν πλακάτ και φωτογραφίες. Στο σημείο όλη αυτήν την ώρα δεν βρίσκεται κάποιος αρμόδιος. Οι λιμενικοί θα μας πουν ότι έχουν εντολές να παρατηρούν και να επεμβαίνουν μόνο σε έκτακτες περιστάσεις.

Γενικός στόχος των αρχών είναι να πείσουν τους μετανάστες να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του λιμανιού και σε δεύτερη φάση σε κάποιο hotspot. Από την πλευρά τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και να τους δοθεί πρόσβαση στο Διαδίκτυο προκειμένου να μπορέσουν –μέσω skype- να κάνουν την αίτηση ασύλου.

Ενώ τα πράγματα έχουν ηρεμήσει δύο μετανάστες φαίνεται να έχουν απομονώσει τον άνδρα με την γκρι μπλούζα που από την πρώτη στιγμή δείχνει να καθοδηγεί σχεδόν αποκλειστικά το πλήθος. Οι τρεις τους μιλούν χαμηλόφωνα στα αραβικά.

Προηγουμένως ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προσπαθούσε να τους πείσει να περιορίσουν τις αντιδράσεις τους. Στο σημείο βρίσκονταν και αρκετοί εθελοντές που συνομιλούν με τους μετανάστες. Μία γυναίκα μας λέει ότι οι μετανάστες αρκετές φορές έχουν εκφράσει την επιθυμία να μεταφερθούν σε ένα hotspot όμως τελευταία στιγμή αλλάζουν γνώμη. «Κάποιοι από εδώ τους πείθουν να μείνουν εδώ» μας λέει.

Η σύντομη συνομλία των τριών ανδρών μπροστά σε μία μαύρη σκηνή φτάνει στο τέλος της. Απευθύνονται σε έντονο τόνο προς όσους συμμετέχουν στην καθιστική διαμαρτυρία. «Σηκωθείτε» τους λένε. Τους οδηγούν μαζικά στις σκηνές τους και στο προσωρινό τους σπίτι μέσα στο κτίριο του ΟΛΠ ενώ ζητούν από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να τραβούν πλάνα.

Ο ήλιος βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του όταν οι μετανάστες δίνουν τέλος στην διαμαρτυρία τους. Μέσα σε μία σκηνή βρίσκεται το μωρό που πριν λίγη ώρα όλοι είχαν δει να σηκώνεται ψηλά και μετά να χάνεται. Τώρα βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του.

Η διαμαρτυρία έχει ολοκληρωθεί προσωρινά και το λίγων μηνών μωρό είναι (προσωρινά) ασφαλές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...