727
Τσίπρας και Μητσοτάκης σε παλαιότερη φωτογραφία από τη Βουλή. Οι δύο αρχηγοί συναίνεσαν στην αναβολή της αποψινής διαδικασίας | Nikos Libertas/SOOC

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη και η αναβολή της συζήτησης για τη Δικαιοσύνη

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 22 Μαρτίου 2016, 14:52
Τσίπρας και Μητσοτάκης σε παλαιότερη φωτογραφία από τη Βουλή. Οι δύο αρχηγοί συναίνεσαν στην αναβολή της αποψινής διαδικασίας
|Nikos Libertas/SOOC

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη και η αναβολή της συζήτησης για τη Δικαιοσύνη

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 22 Μαρτίου 2016, 14:52

Βαριά σκιά στο ηλεκτρισμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας έριξαν οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο και το Μετρό των Βρυξελλών, ενώ αχαρτογράφητες παραμένουν έως αυτήν την ώρα οι πιθανές «παρενέργειες» που μπορεί να έχουν τόσο στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, όσο και στην ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη προθυμία της γειτονικής χώρας να εκπληρώσει το δικό της σκέλος υποχρεώσεων.

Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πληροφορείται τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, καθώς εκείνη την ώρα μιλούσαν στο τηλέφωνο με θέμα το Προσφυγικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξιμου τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες, όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως σε αυτό το κλίμα που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη, θα ήταν «παράταιρο» για το εγχώριο πολιτικό σύστημα να δώσει την εικόνα μιας  «μίζερης εσωστρέφειας».

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ζητήσει από το προεδρείο της Βουλής την ολιγοήμερη αναβολή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην Βουλή για την Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν τυπική, δεν διήρκεσε πάνω από ένα λεπτό με τον κ. Μητσοτάκη να συμφωνεί πως η σημερινή ημέρα δεν ενδείκνυται για μία αντιπαράθεση υψηλών τόνων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως τουλάχιστον προδιαγραφόταν η αποψινή κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν κατά τις ίδιες πηγές για την αναβολή της αποψινής συζήτησης από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Πώς αναβλήθηκε και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Το ενδιαφέρον πλέον αναφορικά με την κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την λειτουργία της Δικαιοσύνης μεταφέρθηκε στο επόμενο «κρίσιμο ραντεβού» που δεν ήταν άλλο από την προγραμματισμένη για μεθαύριο Πέμπτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου είχε κληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στον απόηχο των καταγγελιών για παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο εισαγγελικό έργο.

Πληροφορίες έφεραν τον κ. Τσίπρα να έχει δεχθεί εισηγήσεις να επιδιωχθεί από την κυβέρνηση η ολιγοήμερη αναβολή και της συνεδρίασης της Επιτροπής, λόγω του γενικότερου κλίματος. Κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να προηγηθεί η προ ημερήσιας, ούτως ώστε να απαντήσει ο κ. Τσίπρας στις αιτιάσεις τόσο του Βαγγέλη Βενιζέλου όσο και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να επιτεθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κωλυσιεργία, που επέδειξαν σε υποθέσεις όπως οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς αλλά και αυτή της Siemens.

Και οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν: το συγκεκριμένο αίτημα υποβλήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, που συγκλήθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης στην Βουλή. Και κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να συνεδριάσει μετά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την λειτουργία της Δικαιοσύνης…

Η απόφαση για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος προκάλεσε όπως αναμενόταν την σφοδρή αντίδραση εκ μέρους της ΝΔ, η οποία κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι μεθόδευσε την αναβολή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επειδή έχει λόγους να φοβάται τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση της Διάσκεψης, για αναβολή της συνεδρίασης για την επόμενη Πέμπτη και πάντως μετά την Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή- την ερχόμενη Τρίτη στις 7 το απόγευμα – ελήφθη κατά πλειοψηφία κατόπιν της πρότασης του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Την πρόταση καταψήφισε η ΝΔ η οποία – δια του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Τσιάρα – αντέδρασε με σφοδρότητα και στην επικύρωσή της με απόφαση της Διάσκεψης, χαρακτηρίζοντάς την «αδιανόητη».

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Τσιάρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για δικούς της λόγους εμπλέκεται στην κοινοβουλευτική λειτουργία και το προεδρείο της Βουλής, ότι αποδέχεται την υποβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου.

Οπως είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ επιθυμεί να γίνει η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής της επειδή αναβλήθηκε η Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση. Χαρακτήρισε δε, τους λόγους που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής στην πρότασή του για αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής, ότι «δεν στέκουν στη λογική». Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, ο κ. Βούτσης αδικαιολογήτως και εκ των υστέρων του αρχικού προγραμματισμού ζήτησε να αναβληθεί η Επιτροπή λόγω του ότι είχε προγραμματιστεί μία ημέρα πριν την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, που οι βουλευτές έπρεπε να βρίσκονται στις Περιφέρειές τους ή θα απουσίαζαν σε αποστολές. «Αυτό δεν εμπίπτει σε κανένα κανόνα λογικής, δεδομένου ότι την ίδια ημέρα υπάρχουν κι άλλες επιτροπές στη Βουλή και θα γίνει και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...