633
| Menelaos Myrillas / SOOC

Στο στόχαστρο Τσίπρας, Βίζενγκραντ και… οικουμενική

Στο στόχαστρο Τσίπρας, Βίζενγκραντ και… οικουμενική

Χωρίς αυταπάτες για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επί τάπητος τέθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος σε σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεως για το προσφυγικό

Η ΝΔ συνέβαλε στο να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ως το πλέον ενδεδειγμένο «γήπεδο» χάραξης μίας ενιαίας εθνικής γραμμής για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού που απειλεί ευθέως την αναιμική εθνική οικονομία και την ήδη τραυματισμένη κοινωνική συνοχή.

Ωστόσο, η τακτική της πόλωσης που επιλέγει συνειδητά το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνει περιθώρια… αισιοδοξίας στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ ενισχύει την καχυποψία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

«Ελπίζω η πρόσκληση για συναίνεση να μην είναι προσχηματική» είχε διαμηνύσει την προηγούμενη Τρίτη από το βήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Τρίτη πάλι, το tweet του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά, που χαρακτήρισε τη ΝΔ… κόμμα του Βίζενγκραντ θεωρήθηκε ως χτύπημα «κάτω από τη ζώνη». Προκάλεσε μάλιστα την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος μίλησε για ανικανότητα και ιδεοληψία της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένη συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με συγκεκριμένη συμφωνία που θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας θα ισοδυναμεί με αποτυχία, καθώς θα παρατείνει την ίδια κατάσταση στη χώρα, η οποία πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη», υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Αυτό που ξεκαθαρίζεται με τον πλέον απόλυτο τρόπο είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα.

«Η πιθανότητα άσκησης βέτο διατηρεί ακριβώς την ίδια τραγική κατάσταση στο ελληνικό έδαφος και αυτό δεν είναι ανεκτό από τη ΝΔ» εξηγεί κορυφαίο στέλεχος. Πηγές προσκείμενες στον κ. Μητσοτάκη απορρίπτουν, μάλιστα, οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ του βέτο που ασκήθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και της σκέψης να υιοθετηθεί ανάλογη τακτική στο Προσφυγικό, τονίζοντας πως τότε τα Σκόπια δεν ήταν μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και πως η τότε επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης διατηρούσε το τότε status qvo, κάτι, που ευνοούσε τα ελληνικά συμφέροντα. «Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται “καλά διαβασμένος” στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και δεν θα εγκλωβιστεί στους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα», όπως ξεκαθαρίζει στενός του συνεργάτης.

«Στην κυβέρνηση αρνούνται να συνειδητοποιήσουν το επείγον της κατάστασης, εξακολουθούν να τοποθετούνται μικροπολιτικά στο Προσφυγικό» τονίζει έτερο κορυφαίο στέλεχος, προαναγγέλλοντας πως «τα καλοπιάσματα από τη ΝΔ τελείωσαν». Από τον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού τονίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διάθεση να «παίξει επικοινωνιακά» στη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Εχει ήδη καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η συνολική κινητοποίηση της κρατικής μηχανής, μηδέ του στρατού εξαιρουμένου, αλλά και η υποβολή αιτήματος για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από την ΕΕ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως κατά τη χθεσινή σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεως για το Προσφυγικό, αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι του προβλήματος αλλά και οι πιθανές λύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος δεν θα παραλείψει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να επισημάνει τις βαρύτατες όπως τις χαρακτηρίζει ευθύνες που έχει η «ομάδα εξουσίας στο Μαξίμου», ελέω της ιδεοληψίας και της διαχειριστικής ανεπάρκειας, που τη χαρακτηρίζουν.

Στέλεχος, που συμμετείχε στη σύσκεψη της Πέμπτης σημειώνει πως η ΝΔ έχει εξ αρχής επισημάνει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, ωστόσο, διευκρινίζει πως «για να κουνάς το δάκτυλο στους Ευρωπαίους, πρέπει πρώτα να έχεις εκπληρώσει τις δικές σου υποχρεώσεις, πράγμα που δεν συμβαίνει με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».

Σε κάθε περίπτωση από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ να πλήττει τα εθνικά συμφέροντα, παραπέμποντας στην έντονη αντίδραση του κ. Κουμουτσάκου για τις ανθελληνικές δηλώσεις του σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Τέλος, πηγές της ΝΔ απέφευγαν να προκαταλάβουν τη συζήτηση εντός του Προεδρικού Μεγάρου σε περίπτωση που αυτή εκτεινόταν και πέραν του Προσφυγικού, ωστόσο τόνιζαν πως ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει τη σεναριολογία περί οικουμενικής κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...