1378
| INTIMESPORTS/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ασε τον νόμο, πιάσε το λουκέτο

Sportscaster Sportscaster 3 Μαρτίου 2016, 12:34

Ασε τον νόμο, πιάσε το λουκέτο

Sportscaster Sportscaster 3 Μαρτίου 2016, 12:34

Γήπεδο Τούμπας, Τετάρτη 2 Μαρτίου, ώρα 21.26. Αλλη μια μαύρη ώρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλο ένα ντέρμπι που δεν τελείωσε. Αλλη μια διεθνής ντροπή για τη χώρα. Αλλη μια φορά που σταθήκαμε τυχεροί και δεν θρηνήσαμε θύματα. Αλλη μια απόδειξη ότι στις ομάδες κάνουν κουμάντο οι «μπαχαλάκηδες». Αλλο ένα «κατόρθωμα» της ΕΠΟ. Που αν είχε λίγη τσίπα, δεν έπρεπε να περιμένει τις εκλογές για να φύγει. Αλλο ένα μάθημα εγκληματολογίας για τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ισως τον μοναδικό Ελληνα που πιστεύει πως ο επίδοξος ληστής -προτού μπουκάρει στην τράπεζα- ανοίγει τον Ποινικό Κώδικα. Αν η ποινή είναι δέκα χρόνια τη ληστεύει. Αν είναι είκοσι, πάει πάσο.

Το παιχνίδι μύριζε μπαρούτι. Ηταν από αυτά που θα τα έπαιζες στο Στοίχημα: ότι δεν θα λήξει, αν κάτι στράβωνε για τον ΠΑΟΚ.

Πρώτον, επειδή αυτή η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου ήταν «όλη η χρονιά» για τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, ή νικάμε ή… «γαία πυρί μιχθήτω».

Δεύτερον, επειδή -δικαίως ή αδίκως- όλοι είναι καχύποπτοι όταν παίζουν με τον Ολυμπιακό. Θυμηθείτε τι έγινε, στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός (πέρυσι στο Κύπελλο), στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (πέρυσι στο Πρωτάθλημα), στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (που ούτε καν άρχισε, στο φετινό Πρωτάθλημα) και στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός το 2014, την τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί στο Κύπελλο.

Και, τρίτον, επειδή από όλους τους διαιτητές, η ΕΠΟ έστειλε στην Τούμπα να «σφυρίξει» αυτόν που προσφάτως κατηγορήθηκε ότι δολίως ματαίωσε το ντέρμπι της 21ης Νοεμβρίου στη Λεωφόρο, για να εξοντωθεί ο Παναθηναϊκός!

Το βράδυ της Τετάρτης, λοιπόν, ο Παππάς φρόντισε να δικαιώσει τους κατηγόρους του. Ο ίδιος άνθρωπος που αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να αρχίσει το ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο – επειδή μια φωτοβολίδα χτύπησε στο πόδι τον Φινμπόγκασον -, αυτή τη φορά έκανε τα πάντα για να ολοκληρωθεί ο αγώνας, παρότι έπρεπε να είχε διακοπεί οριστικά δύο φορές. Την πρώτη, όταν ένα πλαστικό ποτήρι γεμάτο νερό χτύπησε στην πλάτη τον Μάρκο Σίλβα (κι ενώ είχε ήδη προηγηθεί η προειδοποίηση για ρίψεις αντικειμένων). Και τη δεύτερη, όταν (μετά τον μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ στο 86′ και την αποβολή του Μακ) υπήρξε εισβολή οπαδών του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Παππάς επέστρεψε από τα αποδυτήρια, γράφοντας τον Κανονισμό εκεί που δεν πιάνει μελάνι, και αναγκάστηκε να τον εφαρμόσει μόνον αφού τα επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο πήραν μεγάλη έκταση.

1420831
Ο Ρόμπερτ Μακ του ΠΑΟΚ (ΙΝΤΙΜΕSPORTS)

Αυτόν τον απίθανο διαιτητή, που τα έχει κάνει θάλασσα πολλές φορές στο παρελθόν, οι προϊστάμενοί του τον έχουν επιβραβεύσει με αλλεπάλληλους ορισμούς – και μάλιστα σε παιχνίδια υψηλού κινδύνου. Αυτή η εμμονή της ΕΠΟ ασφαλώς χρήζει έρευνας. Αν όχι εισαγγελικής, τουλάχιστον… ψυχιατρικής. Και, βεβαίως, ο Παναθηναϊκός δικαιούται -σήμερα- να φωνάζει ότι έπεσε θύμα της αυθαιρεσίας ενός ρέφερι που τον οδήγησε σε μια εξοντωτική ποινή, ενώ λίγους μήνες αργότερα -κάτω από τις ίδιες συνθήκες- αποφάσισε εντελώς διαφορετικά.

Τα χθεσινά γεγονότα θα πρέπει να προβληματίσουν, πρωτίστως, τον Σταύρο Κοντονή. Αποδείχτηκε -πρώτα απ’ όλα- ότι ο νέος, δρακόντειος αθλητικός νόμος του και η παραδειγματική τιμωρία του Παναθηναϊκού δεν τρόμαξαν κανέναν. Επομένως, το πρόβλημα δεν ήταν οι μικρότερες ποινές. Ηταν -και εξακολουθεί να είναι- η αναξιοπιστία του Πρωταθλήματος. Το ότι δεν είχαμε ανάλογα επεισόδια στο πρόσφατο ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός, πολύ φοβάμαι πως οφείλεται απλώς στο ότι νίκησε η ΑΕΚ. Αλοίμονο, όμως, αν η λύση στο πρόβλημα της βίας είναι να χάνει ο Ολυμπιακός…

1420846
Ο «αγωνιστικός χώρος» της Τούμπας, 2 Μαρτίου 2016 (INTIMESPORTS)

Το δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι πως η περιβόητη ισονομία -που ευαγγελίζεται ο υφυπουργός- δεν επιτυγχάνεται με νόμους, ούτε με τις καλές προθέσεις του νομοθέτη, όταν με τους νόμους κάποιοι παίζουν τον Παππά. Ο ένας διαιτητής θα κρίνει ότι πρέπει να διακόψει τον αγώνα, και ο άλλος ότι πρέπει να τον συνεχίσει. Ακόμη και ο ίδιος διαιτητής θα κρίνει αλλιώς τον Νοέμβριο και αλλιώς τον Μάρτιο. Ο ένας παρατηρητής θα αναφέρει τις φωτοβολίδες, ο άλλος όχι. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας και τα πειθαρχικά όργανα, πότε θα βλέπουν τις αξιόποινες πράξεις στην τηλεόραση και θα επεμβαίνουν, και πότε θα έχουν γυρίσει κανάλι. Ο δίκαιος νόμος είναι άδικος, όταν εφαρμόζεται «α λα καρτ». Κι αυτό δεν συνέβη μόνο χθες βράδυ…

Στην Τούμπα οι ταραξίες έκαναν επίδειξη δύναμης. Φώναξαν ότι κανένας Κοντονής δεν μπορεί να τους μαντρώσει, και κανένας Σαββίδης να τους κουλαντρίσει. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ -ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στην ΠΑΕ και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην εξέδρα- παρακολουθούσε άναυδος, μέσα από το τερέν, τον χαμό που γινόταν γύρω του.

Κάποιοι οπαδοί αποφάσισαν να διακόψουν τον αγώνα, χωρίς να δίνουν δεκάρα για τις επιπτώσεις που θα έχει η ομάδα τους. Τα έκαναν μπάχαλο και έστειλαν τον λογαριασμό στον Σαββίδη, να τον πληρώσει. Ισως να μην ήταν μόνο μια έκρηξη οργής. Μπορεί να ήταν ένα μήνυμα, προς το αφεντικό, ότι δεν γουστάρουν τον ποδοσφαιρικό του πολιτισμό. Οτι ο ΠΑΟΚ θα αντιδράσει δυναμικά στην αδικία. Είτε του αρέσει είτε όχι, θα γίνει ό,τι πουν εκείνοι. Τα πραγματικά αφεντικά. Αυτό πιστεύουν ότι είναι, όλοι οι οργανωμένοι οπαδοί, σε όλες τις ομάδες. Οποιος κι αν πληρώνει, ο σύλλογος είναι αυτοί.

Τι θα κάνει τώρα, ο Σαββίδης; Εχει δυο επιλογές. Η πρώτη -που αποκλείεται- είναι να εγκαταλείψει. Αποκλείεται, επειδή θα χάσει τα λεφτά της επένδυσής του, αλλά και γιατί αγαπάει παθολογικά τον ΠΑΟΚ. Η δεύτερη, είναι να σηκώσει το τσεκούρι του πολέμου που ξέθαψαν χθες οι οπαδοί. Να αφήσει κατά μέρος τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις, τα παράπονα, τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες, και να παίξει αντιαθλητικά. Οπως τον παίζουν. Με συμπαραστάτες τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Κι όποιος ζήσει. Κάτι μου λέει, πως τα χθεσινά γεγονότα δεν θα είναι «μια από τα ίδια», αλλά η απαρχή σημαντικών εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύνθημα για την κλιμάκωση του «πολέμου».

1420844
O ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης είδε τους οπαδούς της ομάδας να τα κάνουν γυαλιά καρφιά (ΙΝΤΙΜΕSPORTS)

Τι θα κάνει τώρα ο Κοντονής; Πιθανότατα, τα συνήθη. Θα διακόψει το πρωτάθλημα. Οπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του, όταν βρέθηκαν σε απόγνωση. Μπορεί, όμως, να θελήσει να διαφοροποιηθεί. Να το καταργήσει εντελώς – και να μείνει στην Ιστορία. Να το πάρουμε απόφαση, επιτέλους, ότι αυτός ο τόπος δεν παράγει ποδόσφαιρο. Οπως και τόσα άλλα προϊόντα. Και να κάνουμε εισαγωγές. Να βλέπουμε, από τηλεοράσεως, την υποψήφια πρωταθλήτρια Αγγλίας, Αρσεναλ, να χάνει στο γήπεδό της από τη Σουόνσι, και να μην ανοίγει μύτη. Την Μπάγερν να χάνει στο Μόναχο από τη Μάιντς, χωρίς να ακολουθεί κάποιο «ντου» αγανακτισμένων οπαδών της. Τη Λίβερπουλ να εκδικείται τη Μάντσεστερ Σίτι (για το χαμένο Λιγκ Καπ) με μια «τριάρα», και όχι με φονικές φωτοβολίδες. Την Ιντερ με τη Γιουβέντους να παίζουν την πρόκριση στον Τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας στα πέναλτι, και το γήπεδο να θυμίζει θέατρο. Ολα αυτά, δηλαδή, που συνέβαιναν χθες βράδυ στον πολιτισμένο κόσμο, την ώρα που εμείς ζούσαμε τις… ομορφιές της Τούμπας.

Πιο κάτω, δεν υπάρχει. Εχουμε φτάσει στο σημείο, οι οπαδοί να καταστρέφουν τις ομάδες τους και οι ιδιοκτήτες να τους δικαιολογούν. «Είμαστε άντρες και κάτι πρέπει να μας θίγει», είπε ο Σαββίδης. «Κι εγώ θα έμπαινα μέσα», τον είχε προλάβει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλαφούζος. Τι να σου κάνει και ο Κοντονής; Τι νόημα έχει -πια- να κλείνει Θύρες και γήπεδα; Ας το κλείσει ολόκληρο -το ελληνικό ποδόσφαιρο- να τελειώνουμε. Πιο σίγουρος τρόπος για την εξάλειψη της βίας, δεν υπάρχει.

ΥΓ. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης – αλλά όχι τόσο νωρίς καθώς στο ΟΑΚΑ είχαν ήδη αρχίσει να στήνουν συνεργεία για τη μετάδοση του ΑΕΚ-Ατρόμητος –  ανακοινώθηκε η διακοπή της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος! Η ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού ήταν η εξής: 

«Μετά τα χθεσινά επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ενεργώντας σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ν. 4326/15, απέστειλε σήμερα το πρωί προς την Ε.Π.Ο. και τη Δ.Ε.Α.Β. έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

“Επειτα από τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινοβραδινή (02-03-2016) αναμέτρηση μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, διοργανώτρια αρχή του οποίου είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζητάμε την κατά το άρθρο1 παρ.3 του ν.4326/2015 γνώμη σας, εντός της ημέρας και το αργότερο μέχρι τις 16.00 μμ – ενόψει και της επικείμενης (03-03-2016, ώρα 19.30 μμ) αναμέτρησης ΑΕΚ-Ατρόμητος για τα ημιτελικά του θεσμού – προκειμένου να εξεταστεί εάν και κατά πόσο συντρέχουν οι λόγοι για την έκδοση της προβλεπόμενης στην ανωτέρω διάταξη απόφασης του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού περί διακοπής της εν λόγω διοργάνωσης”».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...