621
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε ξανά σίγουρος για την κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας χαρακτηριστικά «153 και ξερό ψωμί» | Nikos Libertas / SOOC

«Keep Calm and Reform Greece» ή «153 και ξερό ψωμί»;

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2015, 08:12
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε ξανά σίγουρος για την κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας χαρακτηριστικά «153 και ξερό ψωμί»
|Nikos Libertas / SOOC

«Keep Calm and Reform Greece» ή «153 και ξερό ψωμί»;

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2015, 08:12

Την στιγμή που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζεται επικοινωνιακά για την μεγάλη της μάχη και την ψήφιση των ρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό, η πίεση που δέχεται από την Ευρώπη φαίνεται πως εκδηλώνεται σε άλλα πεδία.

Σε αυτό το φόντο, την Κυριακή η σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου εκδηλώθηκε σε δύο διαφορετικά πεδία και χαρακτηρίστηκε από τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών των δύο κυβερνήσεων – και ευρωπαίων αξιωματούχων.

Από την μία πλευρά, στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επανεμφανίστηκε δημοσίως και σε τηλεοπτική του συνέντευξη δεσμεύθηκε εκ νέου για μη περαιτέρω μείωση των κυρίων συντάξεων, αλλά μίλησε για μία «μικρή» μείωση κατά 15-20% των επικουρικών συντάξεων.

Δήλωσε δε βέβαιος ο υπουργός Επικρατείας για την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διατυπώνοντας στην ίδια συνέντευξη (ΣΚΑΪ) την φράση «153 και ξερό ψωμί».

Την ίδια στιγμή, τη σιωπή του έσπαγε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild.

«Ολες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και μεταξύ αυτών η Ελλάδα. Οι Ελληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου»

Εκεί ο κ. Σόιμπλε εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Αθήνας, με αιχμή όμως το Προσφυγικό.

Είπε μεταξύ άλλων πως «όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και μεταξύ αυτών η Ελλάδα. Οι Ελληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου» και αναφέρθηκε σε αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.

Κατά τον κ. Σόιμπλε, «οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική».

Στην ίδια συνέντευξη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να διαλύσει τον μύθο της κόντρας του με την Ανγκελα Μέρκελ. «Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Εντούτοις (αυτό το έκανα) όχι ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα του/της καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος», σημείωσε.

Η παγίδα

Υπό τις συνθήκες αυτές και τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, ελληνικές και διεθνείς διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν μία ενδεχόμενη παγίδα στην οποία κινδυνεύει να πέσει η ελληνική κυβέρνηση: από την μία πλευρά να επιδιώκει έναν επανακαθορισμό της συζήτησης για τις μνημονιακές της δεσμεύσεις με επιχείρημα το βάρος που σηκώνει στο Προσφυγικό και από την άλλη να δέχεται κριτική από την Ευρώπη και το Βερολίνο για τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις της στο ίδιο ακριβώς πεδίο.

Κατά τις ίδιες πηγές ο κίνδυνος για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έγκειται στο να επιχειρήσει μία διαπραγμάτευση η οποία θα είναι εξ αρχής καταδικασμένη, καθώς η επιχειρηματολογία της και τα διαπραγματευτικά της όπλα, με επίκεντρο την προσφυγική κρίση, θα αντιμετωπίζονται περιφρονητικά και απαξιωτικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί επισημαίνουν και τις διαδοχικές παρεμβάσεις του θεωρούμενου έως και προσφάτως συμμάχου της Ελλάδας, Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος επίσης εστιάζει την κριτική του πλέον στο Προσφυγικό.

Σε μία από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο παρέφρασε το γνωστό βρετανικό εμψυχωτικό σλόγκαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου («Keep Calm and Carry On») σε  «Keep Calm and Reform Greece».

2015 was a turbulent year for our continent. Not the least because of the Greek crisis.The people of Greece continue to…

Posted by Guy Verhofstadt on Sunday, December 27, 2015

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...