1083
Yπό επίσημη δικαστική έρευνα η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς | EPA/JIM LO SCALZO

Θα μείνει… Ταπί η «σιδηρά Λαγκάρντ»;

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2015, 18:30
Yπό επίσημη δικαστική έρευνα η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς
|EPA/JIM LO SCALZO

Θα μείνει… Ταπί η «σιδηρά Λαγκάρντ»;

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2015, 18:30

Σε δίκη για «αμέλεια» θα παραπεμφθεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση της Credit Lyonnais και του Μπερνάρ Ταπί, σύμφωνα με απόφαση γαλλικού δικαστηρίου, λίγες μόνο ώρες μετά το ηχηρό mea culpa του Ταμείου για την Ελλάδα.

Η κυρία Λαγκάρντ ελέγχεται -ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, το 2008- για την απόδοση αποζημίωσης 400 εκ. ευρώ στον επιχειρηματία και πολιτικό Μπερνάρ Ταπί.

Σε βάρος τής κυρίας Λαγκάρντ είχε διαταχθεί έρευνα για συνέργεια σε απιστία και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, με φόντο τους χειρισμούς της την περίοδο που διατελούσε υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία, το 2008. Πρόκειται για την υπόθεση της διαμάχης ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais, για την εξαγορά της Adidas.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λαγκάρντ βρέθηκε στο στόχαστρο για την επιλογή της να καταφύγει σε ιδιωτική εξωδικαστική διαιτησία προκειμένου να επιλύσει τη διένεξη, ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό δημόσιο και τον επιχειρηματία. Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον κ. Ταπί να καρπωθεί 400 εκατομμύρια ευρώ από τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais. Ο επιχειρηματίας αγόρασε το 1990 τη γερμανική εταιρεία αθλητικής ένδυσης Adidas, αλλά το 1993, όταν η Λαγκάρντ κλήθηκε να αναλάβει καθήκοντα υπουργού επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν, ανέθεσε την πώληση στη γαλλική τράπεζα Credit Lyonnais. Κατά την άποψη του κ. Ταπί, όμως, η τράπεζα τον εξαπάτησε και πούλησε σε διπλάσια τιμή την εταιρεία, αποκρύπτοντας τη διαφορά σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.

 

Ο Μπερνάρ Ταπί σε συνέντευξή Τύπου το 2001, ως πρόεδρος της Μαρσέιγ, απαντώντας στις κατηγορίες περί διαφθοράς EPA PHOTO AFP/ERIC FEFERBERG/mpr-LAB/sd

Ο κ. Ταπί είχε χάσει τη δίκη που έγινε το 2006 και η υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης το 2007, όταν οι κάλπες ανέδειξαν πρόεδρο της Γαλλίας τον προσωπικό του φίλο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και είχε υποστηρίξει. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι η απόδοση αυτού του ποσού στον κ. Ταπί αποτελούσε «την καλύτερη δυνατή λύση» για να λυθεί η νομική του διαμάχη με την -εν μέρει δημόσια- τράπεζα, εκείνη την εποχή. Επίσης, έχει δικαιολογήσει την προσφυγή λέγοντας πως έπρεπε να μπει ένα τέλος σε μια διαδικασία για την οποία λέει πως ήταν μακροχρόνια και δαπανηρή.

Από τότε που άρχισε η ιστορία μέχρι σήμερα, η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θεωρείται επισήμως ύποπτη. Αυτό δεν την εμπόδισε να απορρίψει τις κατηγορίες ως αβάσιμες, να βρίσκεται στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, και να δηλώνει -με κάθε αφορμή- ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Το γαλλικό «δικαστήριο της Δημοκρατίας», αρμόδιο για αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από υπουργούς στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, δεν σταμάτησε ποτέ να ερευνά τις πιθανές ευθύνες της. Η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης ως το 2007, οπότε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Το ΔΝΤ, με το που έγινε γνωστό τι συνέβη, είχε υπογραμμίσει πως το διοικητικό συμβούλιό του είχε ενημερωθεί γι’ αυτή την υπόθεση πριν από τον διορισμό της ως γενικής διευθύντριας, τον Ιούλιο του 2011, σε αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί – με αφορμή τις κατηγορίες για σεξουαλικά σκάνδαλα.

Την είδηση με την παραπομπή τής Λαγκάρντ σε δίκη μεταδίδουν ήδη τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι προφανές, όμως, ότι η είδηση έχει αρχίσει να κάνει τον γύρο του κόσμου.

 Christine Lagarde rinviata a giudizio in Francia. Contestata “negligenza” nel caso Bernard Tapie-Credit Lyonnais https://t.co/ZWX3q071cN

Το twitter ήδη «βράζει» με τις σχετικές εξελίξεις για το θέμα, ενώ έχει δημιουργηθεί το hashtag #CreditLyonnais στο οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε ό,τι γράφεται εκεί.

Οσα πρέπει να θυμόμαστε για τον Μπερνάρ Ταπί

Είναι 72 ετών, αλλά είναι δεδομένο ότι η ζωή του είναι τόσο γεμάτη, που άλλοι θα ήθελαν 300 χρόνια για να ζήσουν ό,τι έχει δει εκείνος. Και ό,τι έχει κάνει, φυσικά.

Μετρήστε ιδιότητες: επιχειρηματίας, τραγουδιστής, τηλεοπτικός παρουσιαστής, ηθοποιός, οδηγός σε ράλι, πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας, συγγραφέας, πολιτικός. Και φυλακισμένος.

Μπορεί να έχει γίνει περισσότερο γνωστός ως επιχειρηματίας, αλλά είχε διατελέσει και υπουργός υπό την κυβέρνηση του εκλιπόντος σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. Όμως, άλλαξε στρατόπεδο για να υποστηρίξει τον Σαρκοζί, το 2007.

Το 2013, την κατάσχεση μέρους της περιουσίας του διέταξε η γαλλική Δικαιοσύνη. Ηταν τότε που κατηγορήθηκε για οργανωμένη απάτη, στην υπόθεση που εμπλέκεται και η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως γράφαμε πιο πάνω. Μία βίλα στο Σεν Τροπέ, αξίας τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ, ένα ιδιόκτητο ακίνητο στο Παρίσι που ξεπερνά τα 69 εκατ., δύο ασφαλιστήρια ζωής (20,7 εκατ. ευρώ) ήταν ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του που κατασχέθηκαν, ενώ παράλληλα «πάγωσαν» έξι τραπεζικοί λογαριασμοί του και το μερίδιό του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Hersant.

Το κεφάλαιο Μαρσέιγ

Επειτα από μια δυσμενή περίοδο, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, κατά την οποία η Ολιμπίκ Μαρσέιγ έφτασε κοντά στη χρεοκοπία, η άφιξη του Μπερνάρ Ταπί ως μεγαλομετόχου έδωσε το έναυσμα για την πλέον επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία της. Η ομάδα πήρε τέσσερις συνεχόμενους τίτλους πρωταθλητή, ένα Κύπελλο Γαλλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 1992-1993 – παραμένει το μοναδικό που έχει κερδίσει οποιαδήποτε γαλλική ομάδα. Προφανώς και θεωρείται από πολλούς ως ο «αρχιτέκτονας» μίας εκ των λαμπρότερων στιγμών στην ιστορία της Μαρσέιγ, αλλά και του γαλλικού ποδοσφαίρου. Στην ομάδα πήγε ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου της Μασσαλίας, Γκαστόν Ντεφέρ.

Η εποχή του Ταπί θα διακοπεί απότομα το 1993, λόγω της Υπόθεσης Βαλανσιέν-Μαρσέιγ. Πρόκειται για μια υπόθεση δωροδοκίας στον χώρο του γαλλικού ποδοσφαίρου η οποία είδε το φως της δημοσιότητας ύστερα από αγώνα πρωταθλήματος στον οποίο κέρδισε με 1-0 στις 20 Μαΐου 1993, η Ολιμπίκ Μαρσέιγ στην έδρα της Βαλανσιέν-Ανζέν. Παίκτες της Βαλανσιέν δήλωσαν ότι είχαν δεχτεί προτάσεις από αντιπάλους να μην αγωνιστούν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Ετσι, η Ολιμπίκ Μαρσέιγ, δεύτερη στο πρωτάθλημα της D1 για τη σεζόν 1993-1994, υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία και η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αφαίρεσε την άδεια διοικούντα από τον Ταπί. Επίσης, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, με έναν χρόνο χωρίς αναστολή, με 3 έτη απαγόρευσης του εκλέγεσθαι και χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 φράγκων (περίπου 3.000 ευρώ).

Επειτα από προσφυγή κατά της απόφασης τιμωρήθηκε με ποινή 2ετούς φυλάκισης – οι 8 μήνες χωρίς αναστολή. Εξέτισε την ποινή του στη φυλακή της Σαντέ κι έπειτα στη φυλακή της Λουίν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...