648
Ο Αχιλλέας Πλακίδας πανηγυρίζει την ανάδειξή του σε bartender της χρονιάς | Achilleas Plakidas / Facebook

Ο bartender της χρονιάς – νικητής του ελληνικού World Class 2018

Advertorial 18 Ιουνίου 2018, 16:15
Ο Αχιλλέας Πλακίδας πανηγυρίζει την ανάδειξή του σε bartender της χρονιάς
|Achilleas Plakidas / Facebook

Ο bartender της χρονιάς – νικητής του ελληνικού World Class 2018

Advertorial 18 Ιουνίου 2018, 16:15

Από τη μπάρα του «Γορίλλα» στη Θεσσαλονίκη, ο Αχιλλέας Πλακίδας βρέθηκε ανάμεσα στους 12 φιναλίστ του ελληνικού τελικού του World Class και μετά από τρεις σκληρές δοκιμασίες αναδείχτηκε ο νικητής που θα εκπροσωπήσει τον Οκτώβριο την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class στο Βερολίνο.

Στον ημιτελικό για τον τίτλο του World Class Bartender of the Year 2018 έφθασαν οι bartenders Αγγέλου Παναγιώτης (Rattan Cuizine & Cocktail, Ρόδος), Αντωνακοπούλου Δήμητρα (Αθήνα),  Steve Ajulo (Odori Vermuteria Di Atene, Αθήνα), Βαβαδάκης Γιάννης (Bajamar Cocktail Bar, Άγιος Νικόλαος), Γινάργυρος Νίκος (Porto Vecchio, Παξοί),  Δελιόπουλος Donne ((Barbarum, Λάρισα), Κωνσταντινίδης Ηλίας (Paraty & Loft, Θεσσαλονίκη), Παλάσης Δημήτρης (Azzouro café -Βόλος), Πενίκης Βαγγέλης (The Blue Cup, Θεσσαλονίκη), Πλακίδας Αχιλλέας (Γορίλας, Θεσσαλονίκη), Σπανέλη Μυρσίνη (Blends, Αθηνά) και Φλωροσιώτη Ελευθερία (Rivera, Βόλος).

plakidas klp
Οι Στιβ Ατζούλο, Αχιλλέας Πλακίδας, Γιάννης Βαβαδάκης και Νίκος Γιναργυρός είναι οι τεσσερις bartenders που διαγωνίστηκαν στην τελευταία δοκιμασία του World Class

Στην πρώτη δοκιμασία, «The single ingredient», οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν ένα εποχικό τοπικό συστατικό και να το αξιοποιήσουν με έξι διαφορετικές τεχνικές σε έξι κλασσικές συνταγές και ενδιαφέρον έχει ότι οι περισσότεροι προτίμησαν το βερίκοκο και το κεράσι, ενώ υπήρχαν και κάποιοι τολμηροί, που επέλεξαν το δαμάσκηνο και το καρότο.

Η δεύτερη δοκιμασία, το «Berlin Box», ήταν ιδιαίτερη και δύσκολη καθώς τέσταρε επιτόπου τις δημιουργικές, αλλά και μαγειρικές δυνατότητες του καθενός. Ηταν μια δοκιμασία άμεσα συνδεδεμένη με τη γαστρονομική κουλτούρα του Βερολίνου και προϋπόθετε τη δημιουργία ενός ποτού με βάση ένα από τα Cardhu Gold Reserve, Cardhu Amber Rock, Talisker Skye, Johnnie Walker Gold Label Reserve σε συνδυασμό με τρία έως έξι μυστικά  συστατικά του «mystery Berlin Box» που δόθηκαν σε κάθε διαγωνιζόμενο.

Για την προετοιμασία του, οι bartenders είχαν στη διάθεσή τους μισή ώρα και το δικό τους ατομικό τραπέζι πάνω στο οποίο πραγματοποιήθηκαν 12 ευφάνταστα γευστικά πειράματα. Κάθε ποτό σερβιρίστηκε μπροστά στους 3 κριτές με τη συνοδεία μιας μικρής ιστορίας, η οποία εξηγούσε την ιδέα πίσω από το καθένα. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα προτεινόμενα, το λουκάνικο, το ξινολάχανο και η γερμανική Weiss μπύρα ήταν τα τρία συστατικά που προτιμήθηκαν ιδιαιτέρως από τους φιναλίστ.

Ακολούθησε η τρίτη και τελευταία δοκιμασία, «The Showdown» με τη συμμετοχή των  Στιβ Ατζούλο, Γιάννη Βαβαδάκη, Νίκου Γινάργυρου και Αχιλλέα Πλακίδα, που διακρίθηκαν στις δύο προηγούμενες.

Ατομικά pop-up bars είχαν στηθεί ειδικά για τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ακαδημίας 23 και όπου από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, είχε προηγηθεί το Fine Drinking Athens, μια διοργάνωση του World Class των premium brands της Diageo υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύουν μοναδικές fine drinking εμπειρίες μαζί με στιγμές απόλυτης δεξιοτεχνίας.

plakidas-2
Ο Αχιλλέας Πλακίδας διακρίθηκε σε όλες τις δοκιμασίες του World Class

Στο «Showdown», μέσα σε διάστημα έξι λεπτών, κάθε ένας από τους τέσσερις bartenders -βάζοντας το προσωπικό του twist- δημιούργησε 6 signature cocktails, τα οποία βασίστηκαν σε κλασικά κοκτέιλ (Ciroc French Martini, Tanqueray 10 Southside, Zacapa Old Fashioned, Bulleit Bourbon Manhattan, JW Gold Label Reserve Highball και Don Julio Blanco Margarita).

Οι κριτές του φετινού τελικού Ντέιβιντ Μπίτι (Ketel One European Ambassador), Ματ Γουίλεϊ (ιδιοκτήτης του Scout bar στο Λονδίνο και συγγραφέας του The Modern Cocktail Book) και Άλαστερ Μπάργκες (ιδιοκτήτης των Happiness forgets & Original sin bars του Λονδίνου) αξιολόγησαν το γευστικό προφίλ των δημιουργιών, την πολυπλοκότητα των τεχνικών, καθώς και την ικανότητα αλληλεπίδρασης με το κοινό.

Ο Αχιλλέας Πλακίδας επικράτησε στην δοκιμασία «Single Ingredient» με συστατικό το ροδάκινο, καθώς και στο «Showdown» χάρη στα ιδιαίτερα δημιουργικά κοκτέιλ του, ενώ στη δοκιμασία «Berlin Box», ο Στιβ Ατζούλο κατάφερε να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό κοκτέιλ, αξιοποιώντας έξι συστατικά από το κουτί, δηλαδή τον μέγιστο αριθμό, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό λουκάνικο.

Τέλος, ο bartender του θεσσαλονικιού «Γορίλα» επικράτησε και στην τρίτη δοκιμασία και αναδείχθηκε πανηγυρικά ο Έλληνας Bartender of the Year 2018.