541
Το κύμα κακοκαιρίας πέρασε και από Βρετανία, με έντονη χιονόπτωση ακόμα και στο κέντρο του Λονδίνου | Photo: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Συναγερμός στην Ευρώπη για το 48ωρο της σφοδρής κακοκαιρίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 19:09
Το κύμα κακοκαιρίας πέρασε και από Βρετανία, με έντονη χιονόπτωση ακόμα και στο κέντρο του Λονδίνου
|Photo: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Συναγερμός στην Ευρώπη για το 48ωρο της σφοδρής κακοκαιρίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 19:09

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το τελευταίο εικοσιτετράωρο την Ευρώπη, και έγινε αισθητό κυρίως από τη νύχτα της Πέμπτης, προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε πολλές χώρες. Στη Βρετανία οι Αρχές έχουν σημάνει συναγερμό προειδοποιώντας για παλίρροια και πλημμύρες κατά μήκος των ανατολικών ακτών της.

Στην Αλβανία μία γυναίκα 61 ετών εντοπίστηκε νεκρή μπροστά από το σπίτι της στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε οκτώ συνολικά από το περασμένο Σάββατο, όλοι τους εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ οι πλημμύρες από το τέλος της περασμένης εβδομάδας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 60 ανθρώπων.

Από το βράδυ της Πέμπτης η Γαλλία πλήττεται από την ισχυρή καταιγίδα «Εγκόν», όπως έχουν ονομαστεί τα ισχυρά φαινόμενα, ιδίως στο βόρειο τμήμα της. Η κακοκαιρία προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας 43 ετών, που έχασε τη ζωή της από πτώση δέντρου στον κήπο της στο Σεντ-Ζανέτ, ενώ περισσότερα από 330.00 νοικοκυριά πέρασαν τη νύχτα της Πέμπτης δίχως ηλεκτρικό ρεύμα.

Το τρένο Thalys, με περίπου 180 επιβάτες, που ταξίδευε από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι, αντιμετώπισε προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και στη συνέχεια αναγκάστηκε να σταματήσει την πορεία του εξαιτίας πτώσης ενός μεγάλου δέντρου. Οι επιβάτες έφτασαν σώοι στον προορισμό τους, αλλά με καθυστέρηση 10 ωρών!

Στη Βρετανία, μεγάλα κύματα και πλημμύρες οδήγησαν την υπηρεσία Περιβάλλοντος να εκδώσει δώδεκα σήματα «συναγερμού», ενώ περίπου εκατό στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη Σκέγκνες (στα ανατολικά της χώρας) προκειμένου να βοηθήσουν τον πληθυσμό και να οργανώσουν την προληπτική απομάκρυνση 3.000 κατοίκων.

«Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία των ανθρώπων, των κατοικιών και των επιχειρήσεων», δήλωσε η Τερέζα Κόφεϊ, υφυπουργός Περιβάλλοντος και αρμόδια για θέματα Γεωργίας.

2017-01-13T151348Z_67215828_LR1ED1D16AQ8K_RTRMADP_3_BRITAIN-WEATHER
Eνα τρακτέρ απομακρύνει το χιόνι στο Γκλένσι της Σκωτίας (REUTERS / Russell Cheyne)

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις ανατολικές ακτές της Βρετανίας οδήγησε τις Αρχές σε εκκένωση και του χωριού Τζέιγουϊκ στο Εσσεξ. Χθες, Πέμπτη, το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ακύρωσε τουλάχιστον 80 πτήσεις.

Οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα κύματα και πλημμύρες, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, που πιθανώς θα προκαλέσουν ρήγματα στα αντιπλημμυρικά έργα και καταστροφές σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

2017-01-13T112945Z_951571459_LR1ED1D0VXA3L_RTRMADP_3_GERMANY-WEATHER
Στα προάστια της Φρανκφούρτης οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την πτώση στεγών (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Στη Γερμανία, οι καταιγίδες προκάλεσαν υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας, η οποία αναμένει σήμερα, Παρασκευή, ισχυρές χιονοπτώσεις. Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει έως τα 30 εκατοστά κυρίως στο κέντρο και στα δυτικά, σύμφωνα με τη γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Βέλγιο, χιλιάδες νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό στη διάρκεια στη χθεσινής νύχτας, κυρίως στην περιοχή Ναμίρ, ενώ σημειώθηκαν αρκετά τροχαία δυστυχήματα γύρω από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης.

2017-01-13T143148Z_805953923_RC1E20446300_RTRMADP_3_BELGIUM-WEATHER
Κύματα και ισχυροί άνεμοι στο Νόιεπουρτ του Βελγίου (REUTERS/Yves Herman)

Στην Ολλανδία, οι διοικήσεις των παραθαλάσσιων περιοχών έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επίπεδα νερού που προκάλεσαν οι καταιγίδες και οι βροχές των τελευταίων ημερών κλείνοντας τα φράγματα σε πολλές περιοχές στα παράλια. Οι Αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο να κλείσει και το Μαεσλαντκέρινγκ, το μεγάλο φράγμα στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Στην Ελβετία η άφιξη του χιονιού αναμένεται το Σαββατοκύριακο, ωστόσο τη νύχτα της Πέμπτης ισχυρή καταιγίδα έπληξε τα βόρεια της χώρας. Οι πλημμύρες που προκάλεσε δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων το πρωί της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...