521
Διάχυτος ο προβληματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Προσφυγικό | Nikos Libertas / SOOC

Ο Κυριάκος και η βόμβα του Προσφυγικού

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 24 Φεβρουαρίου 2016, 08:32
Διάχυτος ο προβληματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Προσφυγικό
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Κυριάκος και η βόμβα του Προσφυγικού

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 24 Φεβρουαρίου 2016, 08:32

«Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα. Απαιτείται, όχι απλώς ξεκάθαρη στρατηγική, αλλά να σκεφτούμε και τι εναλλακτικά σενάρια μπορούν να υπάρξουν», είχε υπογραμμίσει τη Δευτέρα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην τηλεόραση του STAR για τις δραματικές εθνικές διαστάσεις, που λαμβάνει το Προσφυγικό.

Η ατμόσφαιρα στην πρωινή συνεδρίαση της Τρίτης της συντονιστικής ομάδας εργασίας του κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ δεν θα μπορούσε παρά να είναι βαριά, υπό το φως της κατάρρευσης της συμφωνίας στο Συμβούλιο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδος στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης και οι  επιτελείς του ανέλυσαν εις βάθος όλες τις πτυχές που αγγίζει το θέμα του Προσφυγικού, παρατηρώντας, όπως μετέφερε συμμετέχων στη σύσκεψη ότι «η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο», καθώς κινδυνεύει να καταστεί de facto απέραντος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών ελέω και της καθυστερημένης αντίδρασης της κυβέρνησης.

«Μόνο αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Συζητήθηκαν σε βάθος όλες οι πτυχές και οι διαστάσεις της δραματικής κατάστασης», ήταν το σιβυλλικό σχόλιο του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ασφάλεια και συνοχή

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά η εθνική, η γεωπολιτική, η ευρωπαϊκή, η ανθρωπιστική ακόμη και η υγειονομική διάσταση του ζητήματος, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και θέματα ασφάλειας αλλά και διασφάλισης της συνοχής της ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενης επί σειρά ετών ελληνικής κοινωνίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τη στάση που υιοθετεί η Αυστρία, κάτι που πρώτη η αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε και κατέθεσε σε έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την αυστριακή πρεσβευτή στην Αθήνα, Αντρέα Ικιτς Μπομ.

Στη λεωφόρο Συγγρού υπενθυμίζουν μάλιστα πως το κόμμα είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις αρνητικές παρενέργειες της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εφόσον δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες. «Ουδέποτε είπαμε ότι συμφωνούμε με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τονίσαμε ότι θα ήταν προς στη σωστή κατεύθυνση εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούσαν στους ίδιους κανόνες και αρχές» τόνισε επιτελικό στέλεχος της ΝΔ ενώ προειδοποίησε πως οι κινήσεις της γειτονικής χώρας ασκεί άμεσες πιέσεις στην Αθήνα, διευκολύνοντας τις μαζικές προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, ώστε να καταστεί η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επιβεβλημένη και να αναγκαστεί η χώρα μας να υποχωρήσει από τις κόκκινες εθνικές γραμμές στο Αιγαίο.

Πιέσεις προς συμμόρφωση

Απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι η ένταση των πρωτοβουλιών του σε επίπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ώστε ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία να ασκήσουν αποτελεσματικές πλέον πιέσεις τόσο σε χώρες που αρνούνται να εφαρμόσουν την πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής όπως η Αυστρία, αλλά και να «συμμορφώσουν» χώρες όπως η Τουρκία ώστε να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, για τα οποία μάλιστα, έχουν αποσπάσει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Οπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, τώρα δεν είναι η ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών για τις αυταπόδεικτες κυβερνητικές αστοχίες και καθυστερήσεις. Μάλιστα η ΝΔ φέρεται θετική στην πιθανότητα σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών εφόσον αυτό αποφασίσει ο Πρωθυπουργός στον απόηχο της σχετικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Από τη λεωφόρο Συγγρού εκπέμπεται το σήμα πως η ΝΔ θα συνεχίσει «να φορά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση ενός ζητήματος, οι παρενέργειες του οποίου υπερβαίνουν σε σημασία τα απόνερα της οικονομικής κρίσης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...