341
Σύννεφα πάνω από το Canary Wharf στο Λονδίνο | REUTERS/Greg Bos/File Photo

Σύννεφα για την παγκόσμια οικονομία βλέπουν 20 επενδυτές

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2016, 19:14
Σύννεφα πάνω από το Canary Wharf στο Λονδίνο
|REUTERS/Greg Bos/File Photo

Σύννεφα για την παγκόσμια οικονομία βλέπουν 20 επενδυτές

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2016, 19:14

Οι σημαντικότεροι αμερικανοί επενδυτές βλέπουν με ανησυχία το μέλλον της διεθνούς οικονομίας και εκτιμούν ότι στο προσεχές διάστημα θα επικρατεί αβεβαιότητα στις αγορές: αυτό ήταν το πόρισμα της συνάντησης 20 επενδυτών που αποτελούν την κρίσιμη μάζα της επενδυτικής δύναμης των ΗΠΑ.

Παρόντες στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Σόρος, ο Ερικ Σμιντ, διευθύνων σύμβουλός της Google, ο Μπάιρον Βίεν, αντιπρόεδρος της Blackstone και ο Τζούλιαν Ρόμπερτσον-Τάιγκερ, που είναι και μεγαλομέτοχος στην Eurobank και στη Τράπεζα Κύπρου.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, παρών ήταν και ο Στέλιος Ζαββός, διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Management που επενδύει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση, που γίνεται πλέον κάθε χρόνο, ειπώθηκε ξανά και ξανά ότι «πυκνώνουν πολύ τα σύννεφα των κρίσεων».

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι επικρατεί αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ότι μόνο οι ΗΠΑ δείχνουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, πάντως, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, επικρατούν τάσεις αποσταθεροποίησης λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ και των δημοψηφισμάτων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, οι επενδυτές εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 2% (κάποιοι βλέπουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στο 3-4%), ενώ υπήρξε σύμπτωση απόψεων ως προς το ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν πόλο έλξης κεφαλαίων, λόγω της ασφάλειας που προσφέρουν αλλά και του σταθερού οικονομικού ρυθμού.  Στο ίδιο πλαίσιο ήταν η παρέμβαση του Ερικ Σμιντ της Google που ανέπτυξε το θέμα της σύγκρουσης της «νέας οικονομίας» των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών (Apple, Amazon, Uber) με την «παλιά οικονομία» της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών.

Για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο των αναλύσεων , με τον Τζορτζ Σόρος να εστιάζει στην καθοδική πορεία της στερλίνας, αλλά και σε μακροπρόθεσμα σενάρια πολιτικής διάσπασης της Βρετανίας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των αγορών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Στέλιος Ζαββός τόνισε ότι έχει μεν αποφευχθεί το Grexit, αλλά η χώρα μας χρειάζεται εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων για να προσδοκά ανοδική πορεία από το 2017. Επίσης, ο κ. Ζαββός ανέλυσε και τις επιπτώσεις από την μεταναστευτική κρίση, αλλά και τις «εύθραυστες ισορροπίες» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...