363
|

Χώρα και πολιτικοί ζωδίων και λειψάνων

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 6 Σεπτεμβρίου 2015, 10:14

Χώρα και πολιτικοί ζωδίων και λειψάνων

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 6 Σεπτεμβρίου 2015, 10:14

Γιατί έχουμε χάλια παιδεία και εν γένει χάλια κράτος; Διότι έχουμε χάλια πολιτικούς. Και γιατί έχουμε χάλια πολιτικούς; Διότι τους ψηφίζει ο Έλληνας ψηφοφόρος. Και γιατί ο Έλληνας ψηφοφόρος ψηφίζει χάλια πολιτικούς; Διότι ο ίδιος ο Έλληνας δεν έχει κριτική σκέψη. Και γιατί δεν έχει κριτική σκέψη;

Η απάντηση έχει να κάνει με άβολες αλήθειες. Ή θα ξυπνήσουμε και θα τις δεχτούμε ζώντας επιτέλους στον 21ο αιώνα της πληροφορίας και της τεχνολογίας ή θα συνεχίσουμε τον ύπνο, την ταλαιπωρία και την γκρίνια μας κουβαλώντας σκοταδισμό άλλων εποχών. Τη γιαγιά που μεγάλωσε στο χωριό δίχως ρεύμα και πρόσβαση στη γνώση τη δικαιολογείς. Τις νέες γενιές όμως δεν μπορείς πια να τις δικαιολογήσεις. Έχουν όλη τη γνώση του κόσμου στο τηλέφωνο, στην τσέπη τους.

Βλέπεις, ο Έλληνας δυστυχώς έχει εκπαιδευτεί στο να πιστεύει σε μαγικά και όχι σε μέθοδο. Όταν το κάθε παιδί βομβαρδίζεται από μικρή ηλικία με ανοησίες (θρησκεία, θαύματα, ζώδια, μάτιασμα, αγιασμένα νερά κτλ) πιστεύει κανείς σοβαρά ότι ως ενήλικας θα έχει κριτική σκέψη; Όχι φυσικά… θα έχει έναν εγκέφαλο έτοιμο να πιστέψει στο οτιδήποτε… απλά επειδή το λένε και άλλοι… δίχως φιλτράρισμα και ανάλυση. Έτσι φτάνει να ακούει τον πολιτικό να λέει ό,τι να ‘ναι και αν ακούγεται ωραίο τον ψηφίζει δίχως πολλή σκέψη για το αν είναι εφικτό και ρεαλιστικό.

Όταν τα βάζω με τη θρησκεία και τσαρλατάνους όπως οι αστρολόγοι έχω σοβαρό λόγο. Έχει να κάνει με την εκπαίδευση του εγκέφαλού μας και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Έχει να κάνει με το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και τι πολίτες θα γίνουν. Έχει να κάνει με τη διαπαιδαγώγηση Ελλήνων που σκέφτονται λογικά. 

Δεν δικαιολογείται πια να βομβαρδίζουμε τις νέες γενιές με αυθαιρεσίες περιμένοντας ότι θα μάθουν να σκέφτονται. Είναι βολικό να πετάμε το φταίξιμο στον πολιτικό αλλά αν θέλουμε ορθολογισμό στην κοινωνία μας η μεγαλύτερη δουλειά μπορεί να γίνει στα σπίτια και στις παρέες μας. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε ρωτήσει τι ζώδιο είσαι, αν πήγες να προσκυνήσεις λείψανα ή αν είσαι ματιασμένος, σκέψου ότι όλες αυτές οι ατεκμηρίωτες ανοησίες ευθύνονται για πολλά από τα χάλια της χώρας και για πολλούς ανεκδιήγητους πολιτικούς που εκλέγονται. Διότι όλες αυτές οι ανοησίες διαμορφώνουν ψηφοφόρους όχι με κριτική αλλά με αυθαίρετη σκέψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News