432
Ασθενοφόρο μεταφέρει ένα από τα εγκλωβισμένα αγόρια μακριά από τη σπηλιά | REUTERS/Soe Zeya Tun

Ταϊλάνδη: Εκτός σπηλιάς οκτώ παιδιά – ολοκληρώθηκε η β’ φάση της επιχείρησης

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 13:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/07/2018 15:50
Ασθενοφόρο μεταφέρει ένα από τα εγκλωβισμένα αγόρια μακριά από τη σπηλιά
|REUTERS/Soe Zeya Tun

Ταϊλάνδη: Εκτός σπηλιάς οκτώ παιδιά – ολοκληρώθηκε η β’ φάση της επιχείρησης

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 13:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/07/2018 15:50

Με τον απεγκλωβισμό άλλων τεσσάρων παιδιών από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της βόρειας Ταϊλάνδης, ολοκληρώθηκε η β’ φάση της επιχείρησης διάσωσης τη Δευτέρα. Η αγωνία κορυφώνεται πλέον για τα άλλα τέσσερα παιδιά και τον προπονητή τους που καλούνται να αντέξουν μία ακόμη ημέρα μέσα στη σπηλιά.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι οι διασώστες μετέφεραν με φορείο σε ασθενοφόρο ένα από τα παιδιά. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από άλλα μέσα ενώ εμφανίστηκε και ένα ελικόπτερο που απογειώθηκε με κατεύθυνση το νοσοκομείο της περιοχής, μία σχεδόν βέβαιη ένδειξη διάσωσης.

Περίπου μία ώρα αργότερα πηγές από το κέντρο διάσωσης ανέφεραν ότι ακόμη ένα παιδί βγήκε σώο και σύντομα ακολούθησαν αναφορές για άλλο ένα. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε και τέταρτη διάσωση.

Οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία κρατούνται σε απόσταση από το σπήλαιο. Οι αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές σε ειδήσεις από την πρόοδο της διάσωσης και περιμένουν να μεταφερθούν με ασφάλεια σε νοσοκομείο οι διασωθέντες πριν ανακοινώσουν επίσημα την επιτυχία.

Τα ονόματα των διασωθέντων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

2018-07-09T104757Z_1687816477_RC16DDAC52C0_RTRMADP_3_THAILAND-ACCIDENT-CAVE
Τα παιδιά μεταφέρονται σε νοσοκομείο κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας (REUTERS/Athit Perawongmetha)

Η αρχή είχε γίνει την Κυριακή με τέσσερα από τα πιο αδύναμα παιδιά, τα οποία χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου, υπό την ελαφρά επήρεια ηρεμιστικών ουσιών που τους δόθηκαν για να μην πανικοβληθούν στη διαδρομή προς την έξοδο.

2018-07-09T115823Z_1558302787_RC1D860172D0_RTRMADP_3_THAILAND-ACCIDENT-CAVE
Παιδιά σε σχολείο στην Ινδία προσεύχονται για τους συνομηλίκους τους (REUTERS/Amit Dave)

Τα τέσσερα πρώτα παιδιά είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου, όπως λένε οι Αρχές, παραμένουν σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες, που δεν είχαν επιβεβαιωθεί, ήθελαν ένα από αυτά να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Προς το παρόν κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας του φόβου λοιμώξεων. Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι, προσθέτουν αξιωματούχοι που χειρίζονται το θέμα.

Οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο επικεντρώνονται στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων». Προκαλείται από περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Ιδιαίτερη φροντίδα , όσο αυτό είναι δυνατό, δίδεται στην ψυχική κατάσταση των παιδιών, αλλά και στην στήριξη των γονιών τους. Οι συμμαθητές τους έχουν λάβει ειδικές οδηγίες για να μην ανοίξουν συζητήσεις για θέματα που θα πληγώσουν τα παιδιά.

Ακόμη, παρόλο που αυτό φαίνεται εντελώς αυτονόητο, τα παιδιά δεν θα δώσουν τις… εξετάσεις στο σχολείο που είναι προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...