943
Καταγγελίες ειδεχθούς συμπεριφοράς κατά των υπαλλήλων του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας | (ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/INTIMENEWS)

Τι συμβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας;

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2016, 17:10
Καταγγελίες ειδεχθούς συμπεριφοράς κατά των υπαλλήλων του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας
|(ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/INTIMENEWS)

Τι συμβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας;

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2016, 17:10

«Παράνομη» συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος κατηγορουμένου θα ήταν η απόφασή τους να απαγορεύσουν σε αυτόν να χρησιμοποιήσει το κινητό του για να κάνει ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με καταγγελίες, το έκαναν και αυτό οι αστυνομικοί του τμήματος Ομονοίας, οι οποίοι έχουν μπει πλέον στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών, ύστερα από εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, για τον τρόπο που φέρθηκαν σε ομάδα ανήλικων και ενήλικων προσφύγων. Αλλά αν αληθεύουν οι καταγγελίες που έκανε αυτή την εβδομάδα το «Συντονιστικό Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων – Μεταναστών/τριών» ο χαρακτηρισμός «παρανομία» δεν αρκεί για να περιγράψει τι συνέβη.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, επτά πρόσφυγες εκ των οποίων πέντε ανήλικα παιδιά και δύο ενήλικες αλλά όχι πάνω από 22 ετών, που συμμετέχουν στην παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), προσήχθησαν στο Τμήμα Ομόνοιας «στο πλαίσιο έρευνας πληροφοριών για οπλισμό». Βρίσκονταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν και προχώρησαν στην προσαγωγή τους, με την αιτιολογία ότι έπρεπε να ερευνήσουν αν είχαν στην κατοχή τους όπλα.

Στην πραγματικότητα είχαν μαζί τους πλαστικά όπλα – παιχνίδια για τις ανάγκες θεατρικής παράστασης. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, όπως καταγγέλλει το κέντρο προσφύγων, οι πρόσφυγες κρατήθηκαν από τις Αρχές επί επτά ώρες -χωρίς να πιούν νερό ή να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα- ανάμεσα σε ποινικούς προσαχθέντες και χρήστες ναρκωτικών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Οσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.

Ευτυχώς, έτυχε να έχουν συγγενείς κάποια από τα παιδιά που φέρονται να υπέστησαν αυτή τη συμπεριφορά. Ο πατέρας ενός εκ των ανηλίκων προχώρησε στην υποβολή μήνυσης σε βάρος ενός αστυνομικού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι μετά την προσαγωγή διαπιστώθηκε πως τα παιδάκια κατείχαν πλαστικά ομοιώματα όπλων και όχι αληθινά όπλα.

Κατόπιν ανέλαβε δράση ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος ο οποίος, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, έδωσε εντολή για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων παιδιών προσφύγων. Ειδικότερα, έδωσε παραγγελία στον Εισαγγελέα Γιώργο Νούλη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβώσει την βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών.

Ο εισαγγελέας Νούλης έχει εντολή να μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης προκειμένου να εξακριβώσει την βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών για την διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά που σχετίζονται με άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, προσβολές αξιοπρέπειας και ρατσιστικές συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων.

Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κουρουμπλή

Το ζήτημα έχει λάβει και εσωκομματικές κυβερνητικές διαστάσεις καθώς πριν την απόφαση του κ. Ζαγοραίου, 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, καλώντας τον να λάβει μέτρα για όσους αστυνομικούς καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το παραπάνω περιστατικό -εάν και εφόσον ευσταθεί η καταγγελία- υποδεικνύει μία κλιμάκωση της αυταρχικής συμπεριφοράς και κακοποίησης σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ασυδοσίας εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας έχουν βαρύνουσα σημασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων και μεταναστών και ιδιαιτέρως των ανήλικων παιδιών», ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησαν να μάθουν τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως τα περιστατικά ασυδοσίας, κακομεταχείρισης και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο ΑΤ και ακόμη τι μέτρα θα λάβει ενάντια σε εκείνους τους επίορκους αστυνομικούς, «οι οποίοι κηλιδώνουν με τις πράξεις τους το Σώμα, αλλά και την ελληνική Πολιτεία γενικότερα, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι συγκεκριμένες καταγγελίες».

Η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καλεί τα κόμματα να πάρουν θέση

Την αντίδραση των αστυνομικών προκάλεσε η απόφαση των 21 βουλευτών να θέσουν ερώτηση στον υπουργό, κάτι που ερμήνευσαν οι ίδιοι ως «επαναστατική γυμναστική» και «πολιτικό μασάζ». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

«Η Ερώτηση των είκοσι ένα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα προληπτικού αστυνομικού ελέγχου μεταναστών στο Πολυτεχνείο την 27-09-2016, προκάλεσαν εύλογα ερωτηματικά αφενός γιατί είναι σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το συμβάν και αφετέρου γιατί διαφαίνεται ότι υιοθετούν θέσεις και απόψεις πριν υπάρξει επίσημο Πόρισμα της συντεταγμένης Πολιτείας που αυτοί πρωτίστως ως κυβερνητικοί βουλευτές και Π.Γ. εκπροσωπούν και στηρίζουν.

Οι βασικές αυτές αντιφάσεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση γιατί πριν ελεγχθούν οι καταγγελίες, θέτουν και θέματα μιας δήθεν προβληματικής λειτουργίας του θεσμού της Αστυνομίας με τρόπο τουλάχιστον άκομψο. Φαίνεται ότι οι απόψεις του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων – Μεταναστών» και των «εκπροσώπων» της Κατάληψης Στέγης με την ονομασία «2ο Φιλοξενείο», όπως αναφέρονται στις ανακοινώσεις τους, είναι πέραν πάσης κριτικής και αμφιβολίας ενώ αντίθετα οι επίσημες απόψεις του αρμόδιου Υπουργείου ελαχίστη αξία έχουν.  

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων αστυνομικών εκφράζει τον μεγάλο και έντονο προβληματισμό του για ότι, πρωτόγνωρα, συμβαίνει και θεωρεί ότι δεν προάγεται ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας και των θεσμών της, δεν προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με αυτόν τον τρόπο αλλά επί της ουσίας υποσκάπτονται. Αν η επίσημη Πολιτεία και τα όργανά της δεν είναι σε θέση να το κάνουν είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν τα διάφορα «Συντονιστικά Καταλήψεων», τα «Φιλοξενεία» κλπ κυρίως για έναν λόγο: γιατί όλα αυτά λειτουργούν και προσφέρουν στην ανέλιξη μιας Πολιτείας πλησίον, δίπλα και σε αρμονική συνύπαρξη με το οργανωμένο κράτος και όχι απέναντι. Καλούμε όλα τα Κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα γιατί έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι ίσως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, «επαναστατικής γυμναστικής» και «πολιτικού μασάζ» θυματοποιούν άκριτα σκληρά εργαζόμενους αστυνομικούς συναδέλφους μας και δημιουργούν επικίνδυνες λογικές οι οποίες δεν συνάδουν με οργανωμένο ευρωπαϊκό και δημοκρατικό κράτος εν έτει 2016».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...