474
| INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι συμβαίνει με το Πόθεν Eσχες του Γιώργου Σταθάκη

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 4 Δεκεμβρίου 2015, 11:06

Τι συμβαίνει με το Πόθεν Eσχες του Γιώργου Σταθάκη

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 4 Δεκεμβρίου 2015, 11:06

Συμμετοχές σε ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις -που δεν είχαν δηλωθεί στο νέο Πόθεν Έσχες του υπουργού Οικονομίας- εντοπίστηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων της Βουλής.

Οι διαφορές αυτές προήλθαν από τον σχετικό έλεγχο και τη σύγκριση της αρχικής δήλωσης Πόθεν Έσχες του κ. Σταθάκη -για την οικονομική χρήση του 2011- και την αντιπαραβολή με την εκ των υστέρων συμπληρωματική δήλωση που έκανε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας για να καταγραφεί το μη δηλωθέν ποσό του 1 εκ. ευρώ. Θυμόσαστε τι είχε γίνει τότε, έτσι; Ο ίδιος είχε πει: «Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής, ενώ αντίθετα η δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό». Σε πάρα πολλούς τότε, όλο αυτό δεν φάνηκε καθόλου πειστικό.

Το ζήτημα, σε προσωπικό επίπεδο των πολιτών της χώρας, δεν είναι πρακτικό – δεν θα βάλει κανείς μας κάτι στην τσέπη του. Είναι καθαρά ηθικό, είναι μια ανεκτίμητη ηθική δικαίωση, άλλωστε «Δικαιοσύνη είναι το δίκαιο των αδυνάμων» όπως είχε τονίσει ο γάλλος γνωμικογράφος Ζοζέφ Ζουμπέρ

Τώρα, μετά τα νέα στοιχεία, η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων της Βουλής έδωσε τη δυνατότητα για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του υπουργού – σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.

Ο Γιώργος Σταθάκης, σχεδόν αμέσως, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά – εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.

»Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».

Ας μη βιαζόμαστε, λοιπόν, να βγάλουμε συμπεράσματα. Το τι ακριβώς συμβαίνει με το Πόθεν Εσχες τού υπουργού Οικονομίας πιθανώς να διαπιστωθεί εάν ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και προχωρήσει η σχετική έρευνα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρμόδιοι ορκωτοί λογιστές και η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων της Βουλής κάνουν δουλειά. Ήδη ελήφθη η απόφαση να ασχοληθούν με τα θέματα που έχουν προκύψει μέσω του αναδρομικού ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Εσχες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου και του Σταύρου Παπασταύρου – ήταν συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι συνεχίζεται ο -κατά προτεραιότητα- έλεγχος της δήλωσης του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Όλοι ευχόμαστε να λάμψει η όποια αλήθεια προκύψει από τους ενδελεχείς ελέγχους. Το ζήτημα, σε προσωπικό επίπεδο των πολιτών της χώρας, δεν είναι πρακτικό – δεν θα βάλει κανείς μας κάτι στην τσέπη του. Είναι καθαρά ηθικό, είναι μια ανεκτίμητη ηθική δικαίωση, άλλωστε «Δικαιοσύνη είναι το δίκαιο των αδυνάμων» όπως είχε τονίσει ο γάλλος γνωμικογράφος Ζοζέφ Ζουμπέρ.

Ας ισχύει αυτό και όχι εκείνο που είχε δηλώσει ο αμερικανός πολιτικός Αντλάι Στίβενσον, με τις όποιες σημερινές προεκτάσεις: «Ο κομμουνισμός είναι ο εκφυλισμός ενός ονείρου Δικαιοσύνης»…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...