268
Και μετά το Brexit οι έλληνες φοιτητές στη Βρετανία θα απολαμβάνουν ισοτιμία με τους βρετανούς συμφοιτητές τους | Shutterstock

Ισονομία ελλήνων και βρετανών φοιτητών και μετά το Brexit

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 18:48
Και μετά το Brexit οι έλληνες φοιτητές στη Βρετανία θα απολαμβάνουν ισοτιμία με τους βρετανούς συμφοιτητές τους
|Shutterstock

Ισονομία ελλήνων και βρετανών φοιτητών και μετά το Brexit

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 18:48

Ισονομία με τους βρετανούς συμφοιτητές τους θα απολαμβάνουν οι έλληνες φοιτητές, όπως και οι υπόλοιποι φοιτητές υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ, και μετά το Brexit. Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, οι εξ Ευρώπης σπουδαστές θα λαμβάνουν φοιτητικά δάνεια και θα καταβάλλουν δίδακτρα σύμφωνα με ό,τι θα ισχύει για τους βρετανούς φοιτητές.

Τη σχετική ανακοίνωση, όπως γράφει ο Guardian, έκανε ο βρετανός υπουργός Παιδείας Ντέιμιαν Χιντς, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ οι οποίοι θα φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα επιβαρύνονται με τα ίδια ετήσια δίδακτρα όσο και οι  Αγγλοι και θα έχουν πρόσβαση στα ίδια δάνεια, που χορηγούνται με τη στήριξη του κράτους, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

«Οι φοιτητές από την ΕΕ συνεισφέρουν σημαντικά στον πανεπιστημιακό κλάδο, και είναι απόδειξη της αξιοπιστίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος ότι τόσοι πολλοί φοιτητές από το εξωτερικό επιλέγουν να έλθουν και να σπουδάσουν εδώ» είπε ο Χιντς και ανακοίνωσε ότι το μέγιστο ύψος των διδάκτρων θα «παγώσει», έτσι την ακαδημαϊκή περίοδο 2019 – 2020 θα είναι 9.250 λίρες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το μακροπρόθεσμο καθεστώς φοιτητών από την ΕΕ. Πάντως ένα έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που είχε διαρρεύσει πέρυσι πρότεινε οι φοιτητές από την ΕΕ να υποβάλλονται στους ίδιους ελέγχους (όσον αφορά τις ακαδημαϊκές ικανότητες, την αγγλομάθεια αλλά και το… πορτοφόλι) με τους φοιτητές τρίτων χωρών.

Περίπου 80.000 από τους πρωτοετείς των βρετανικών πανεπιστημίων προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Από αυτούς οι 65.000 σπουδάζουν στην Αγγλία και περίπου οι 50.000 είναι οι μεταπτυχιακοί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (που αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017), στα βρετανικά πανεπιστήμια οι Ελληνες είναι περισσότεροι από 10.000 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...