Σχέδιο για άφθονη ενέργεια σε απομακρυσμένες παραθαλάσσιες περιοχές ή απειλή; Οι προσεγγίσεις για το τελευταίο ρωσικό σχέδιο που στεγάζει ένα ολόκληρο πυρηνικό εργοστάσιο σε ένα πλοίο διαφέρουν.
Το πλοίο-εργοστάσιο Lomonosov (έχει το όνομα του μεγάλου ρώσου επιστήμονα του 18ου αιώνα Μιχαήλ Λομονόσοφ) καθελκύστηκε στην Αγία Πετρούπολη αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό την παροχή ενέργειας σε σημεία που μπορεί να είναι μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο.
Ηδη έχει ρυμουλκηθεί από το ναυπηγείο που χτίστηκε σε σημείο στα ανοιχτά. Στη συνέχεια, πάντα με ρυμουλκά, θα πλεύσει γύρω από τη Σκανδιναβία προς την Αρκτική, στο λιμάνι του Μουρμάνσκ. Εκεί θα φορτωθεί με πυρηνικά καύσιμα για να αρχίσουν οι δοκιμές.
Τελικός στόχος, να ηλεκτροδοτήσει εξέδρες άντλησης πετρελαίου και άλλες εγκαταστάσεις στην Αρκτική.
Αρχικά προοριζόταν για την Καμτσάτκα στη ρωσική Απω Ανατολή, τελικά θα μεταφερθεί το 2019 στην απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη επαρχία Τσουκότκα, απέναντι από την Αλάσκα. Λόγω της πίεσης των γειτονικών με τη Ρωσία χωρών, οι δοκιμές που θα γίνονταν στη Βαλτική μεταφέρθηκαν στην Αρκτική.
Είναι, σε κάθε περίπτωση, μια ιδέα που υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αν και η υλοποίηση καθυστερούσε σημαντικά λόγω και αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θεωρητικά το Lomonosov μπορεί να δώσει ρεύμα αρκετό για πόλη 100.000 κατοίκων.
Ωστόσο αυτή η φιλόδοξη ιδέα δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα – με πρώτες κάποιες ρωσικές οικολογικές ομάδες, οι οποίες μιλούν για «πλωτό Τσερνόμπιλ».
Η πιθανότητα ενός ατυχήματος -ή και δυστυχήματος- στις επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα βόρειες θάλασσες είναι μεγάλη. Και εκτός από αυτό, σημειώνει η Greenpeace, το θαλάσσιο περιβάλλον της Αρκτικής είναι ήδη εξαιρετικά εύθραυστο και ήδη πιέζεται από την κλιματική αλλαγή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News