677
Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ | EPA/SHAWN THEW

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλήτευσης του Ντόναλντ και της Ιβάνκα Τραμπ αφήνει ο Μόλερ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 08:50
Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ
|EPA/SHAWN THEW

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλήτευσης του Ντόναλντ και της Ιβάνκα Τραμπ αφήνει ο Μόλερ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 08:50

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ την 5η Μαρτίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλητεύσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων, έγραψε η Washington Post την Τρίτη.

Η κλήτευση θα γινόταν σε περίπτωση που ο Τραμπ αρνείτο να καταθέσει ενώπιον του ιδίου του Μόλερ και της ομάδας του εντός των ορίων της έρευνας για τη φερόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016.

Η Post, επικαλούμενη τέσσερα πρόσωπα ενήμερα για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση, έγραψε ότι ο Μόλερ ανέφερε πως θα μπορούσε να κλητεύσει τον πρόεδρο όταν οι δικηγόροι του Τραμπ πρόβαλαν το επιχείρημα ότι ο αρχηγός του κράτους δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στα μέλη του ομάδας του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ φάνηκε εξοργισμένος για το γεγονός ότι διέρρευσαν στον Τύπο δεκάδες ερωτήσεις που φέρεται να σκοπεύει να του υποβάλει η ομάδα του Μόλερ στο πλαίσιο της έρευνας.

«Τόσο αισχρό το ότι οι ερωτήσεις για το Ρωσικό Κυνήγι Μαγισσών “διέρρευσαν” στα μέσα ενημέρωσης. Καμιά ερώτηση για τη Σύμπραξη!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Μέλη της ομάδας του Μόλερ ενημέρωσαν δικηγόρους του Τραμπ για τα δεκάδες ερωτήματα που σκοπεύουν να θέσουν στον πρόεδρο και οι δικηγόροι έφτιαξαν έναν κατάλογο με τουλάχιστον 48 ερωτήματα, ο οποίος αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα από τους New York Times. Η εφημερίδα διαβεβαίωσε ότι το έγγραφο αυτό δεν περιήλθε στην κατοχή της από κάποιο μέλος της ομάδας των δικηγόρων του ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Τα περισσότερα από τα ερωτήματα αφορούν την πιθανή παρακώλυση της Δικαιοσύνης από μέρους του προέδρου. Άλλα, παρότι δεν αναφέρουν ρητώς τη λέξη «σύμπραξη» αφορούν το τι γνώριζε ο Τραμπ για τη δράση ρώσων χάκερ, τη χρήση ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης από τη Ρωσία και άλλες ενέργειες της Μόσχας «με στόχο» να επηρεαστεί η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Κλήτευση και της Ιβάνκα Τραμπ;

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον του Μόλερ και της ομάδας του συγκεντρώνει και η κόρη του προέδρου, Ιβάνακ, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ.

Το Politico γράφει μάλιστα ότι η Ιβάνκα ήταν μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσι το Σαββατοκύριακο του Μαΐου του 2017 όταν ο Τραμπ αποφάσισε την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Τον επόμενο μήνα η ίδια βρίσκονταν στο Air Force One κατά την επιστροφή στις ΗΠΑ από την σύνοδο της G-20 στην Γερμανία, ενώ καθορίζονταν η στρατηγική διαχείρισης του ζητήματος που προκλήθηκε από την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με δικηγόρο από την Ρωσία και την προσδοκία πρόσβασης σε επιβλαβείς πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Παρά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, η Ιβάνκα ακόμη δεν έχει κληθεί να δώσει κατάθεση στον Μόλερ, προκαλώντας ερωτήματα σε συμβούλους και στελέχη του Λευκού Οίκου, που έχουν ήδη καταθέσει.

2018-04-24T133405Z_1630533893_RC13260164A0_RTRMADP_3_USA-FRANCE
Η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Τραμπ (REUTERS/Jim Bourg)

Πρώην εισαγγελείς αλλά και νομικοί του υπουργείου Δικαιοσύνης δηλώνουν ότι το γεγονός της μη προσέγγισης της μέχρι σήμερα από την ομάδα έρευνας του Μάλερ, αλλά και το γεγονός ότι επίσης, μέχρι σήμερα, δεν έχουν ζητηθεί κάποια έγγραφα σε σχέση με την ίδια, εξηγούν ότι σύμφωνα με την προσέγγιση του Μάλερ η Ιβάνκα μάλλον δεν σχετίζεται με την έρευνα που διεξάγεται γύρω από την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας.

Η απόφαση του Μόλερ να κρατήσει την Ιβάνκα μακριά από την έρευνα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη της στρατηγικής του, να μην εμπλέκει ανθρώπους στην όλη διαδικασία, παρά μόνο εάν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο ή υπαγορεύεται από τις εξελίξεις.

«Ο Μόλερ γνωρίζει ότι ενδεχόμενη προσπάθειά του ν’ ανακρίνει την Ιβάνκα Τραμπ θα είναι σαν ν’ ανάβει ένα σπίρτο στον ουσιαστικά ευέξαπτο Ντόναλντ Τραμπ» δηλώνει χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ ντε λα Βέγκα, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας που έδινε αναφορά άμεσα στον Μόλερ, όταν αυτός υπηρετούσε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για την Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας. «Η ομάδα έρευνας θα θέλει προφανώς να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή εάν αυτό είναι αναγκαίο και πριν κάνει αυτό το βήμα», συμπληρώνει η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...