274
Ο υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Χίλτον | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αποχωρούν χωρίς συμφωνία οι Θεσμοί από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2016, 07:30
Ο υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Χίλτον
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αποχωρούν χωρίς συμφωνία οι Θεσμοί από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2016, 07:30

Με αδιέξοδο στα εργασιακά ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ο νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων πρόκειται να αναχωρήσουν από την Αθήνα ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τηλεδιάσκεψη, πιθανόν πριν από το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπάρχουν τρία ανοιχτά ζητήματα, το εργασιακό, όπου η πρόοδος φέρεται να είναι μηδενική, η αγορά ενέργειας και τα δημοσιονομικά.

Σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για το δημοσιονομικό κενό και για τα ενεργειακά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σ ό,τι αφορά τα χρηματοπιστωτικά, έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν προς διευθέτηση τεχνικές λεπτομέρειες.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ακόμη, πρόοδος υπάρχει και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...