596
Ο Νίκος Παππάς παρακολουθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη να επιχειρηματολογεί την εποχή της διαπραγμάτευσης με αξιοπρέπεια. Εναν χρόνο μετά, τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες είναι υποπολλαπλάσια. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Βαρουφάκης θα έπαιρνε περισσότερα από τις τηλεοπτικές άδειες

Ο Νίκος Παππάς παρακολουθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη να επιχειρηματολογεί την εποχή της διαπραγμάτευσης με αξιοπρέπεια. Εναν χρόνο μετά, τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες είναι υποπολλαπλάσια.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Βαρουφάκης θα έπαιρνε περισσότερα από τις τηλεοπτικές άδειες

Την στιγμή που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι εξακολουθεί να διαπραγματεύεται για κάτι (άγνωστο τι), σχεδόν κάθε ημέρα βρίσκει έναν τρόπο να πυροβολεί τα πόδια της. Εναντι των διεθνών συνομιλητών της και δανειστών, εννοείται, καθώς για τους εγχώριους ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρεται ή πάντως μοιάζει να θεωρεί ότι9 για πάντα θα τους χειραγωγεί και θα τους ελέγχει.
Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της αντίφασης προσέφερε μία ανακοίνωση σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, εν μέσω διαπραγμάτευσης – της οποίας αντικείμενο είναι για όσους το έχουν λησμονήσει, η εξεύρεση εσόδων και η εξοικονόμηση δαπανών του κράτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να θυμηθεί κάποιος μία μικρή λεπτομέρεια. Οταν πέρυσι τέτοια εποχή ο Γιάννης Βαρουφάκης, ως ο εκλεκτός των εκλεκτών του Αλέξη Τσίπρα κατέθετε ένα πολυσέλιδο κείμενο «μεταρρυθμίσεων» στους θεσμούς, όπως τους ονόμαζε τότε η κυβέρνηση, είχε περιλάβει τον υπολογισμό εσόδων την τάξεως των 350-380 εκατ. ευρώ από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Ενα χρόνο αργότερα και με μοναδική διαφοροποίηση την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου από τον κ. Τσίπρα, επί του οποίου καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει συντελεστεί και διαπιστωθεί, η κυβέρνηση κάνει ένα εντυπωσιακό βήμα.

Δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, καθώς και δια επίσημου δελτίου Τύπου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ανακοινώνει την δημοπράτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, με αντίτιμο εκάστης 3 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και αν βρεθούν γαλαντόμοι και άφρονες πλειοδότες, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι τα κρατικά έσοδα από τη διαδικασία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 20 εκατομμύρια

Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας:

«Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών.

» Στην ΚΥΑ, με ημερομηνία 12/4/2016, η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) ορίζεται στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (? 3.000.000,00).

» Δεδομένου ότι πρόκειται περί εξειδικευμένου αντικειμένου, το οποίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) -που είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια του διαγωνισμού- ανέθεσε στη διεθνή εταιρεία Deloitte μελέτη για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης. Η Deloitte έλαβε υπόψη της τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς, τα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς και ελληνικού διαφημιστικού, αλλά και του τηλεοπτικού κλάδου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσέχικες, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές».

Πέραν της παραδοχής συνεργασίας με μία εταιρεία όπως η Deloitte αλλά και της παραδοξότητας του συνδυασμού στοιχείων από αγορές ετερόκλητες όπως η Γερμανία και η Γαλλία και η Βουλγαρία ή η Τσεχία, η ανακοίνωση συνιστά μία εντυπωσιακή παραδοχή: τα περυσινά 350-380 εκατ. του Βαρουφάκη, έχουν υποχωρήσει σήμερα δραματικά.

Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και από μαθητή της πρώτης δημοτικού και με βάσης τις κυβερνητικές παραδοχές καταλήγει στο εξής: Τέσσερις άδειες επί τρία εκατομμύρια κάθε μία ισούται με 12 εκατομμύρια. Ακόμη και αν βρεθούν γαλαντόμοι και άφρονες πλειοδότες, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι τα κρατικά έσοδα από τη διαδικασία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 20 εκατομμύρια.

Ακούγοντας οι δανειστές της χώρας πώς η ίδια κυβέρνηση υποβάθμισε τους στόχους της μέσα σε έναν χρόνο από τα 350 στα 20 εκατ. ευρώ, προφανώς και θα έχουν τις επιφυλάξεις τους.

Υπό αυτήν την έννοια, οι προθέσεις της κυβέρνησης να διεκδικήσει άλλη μία «πολιτική διαπραγμάτευση» για το ζήτημα της χώρας, μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιον ότι θα πέσει στο κενό. Για έναν πολύ απλό λόγο: οι διεθνείς συνομιλητές της, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της δεν λησμονούν τίποτε από όλα αυτά τα απίθανα που έχουν ακούσει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...