599
Η Ανγκελα Μέρκελ σε μια πρόσφατη ομιλία της στη γερμανική Βουλή | Reuters

H Γερμανία άλλαξε, πιστεύει στη συμφωνία για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2016, 09:16
Η Ανγκελα Μέρκελ σε μια πρόσφατη ομιλία της στη γερμανική Βουλή
|Reuters

H Γερμανία άλλαξε, πιστεύει στη συμφωνία για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2016, 09:16

Πέρυσι, λίγο μετά το καλοκαίρι, οι βουλευτές των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, βρέθηκαν μπροστά σε ένα κεντρικό δίλημμα: να στηρίξουν την αρχηγό τους στις προσπάθειες που έκανε για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ή να ακούσουν τη φωνή της λογικής που τους έλεγε ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί φέρει αποτέλεσμα στην Αθήνα;

Τελικώς, και υπό το βάρος του κομματικού καθήκοντος, υπερψήφισαν την προτεινόμενη συμφωνία. Ηταν μια καθοριστική απόφαση για την πλειοψηφία της Μπούντεσταγκ, τη στιγμή που οι υπόλοιποι εταίροι ανέμεναν από τη Γερμανία να δώσει τον τόνο.

Τώρα, αρκετούς μήνες έπειτα από εκείνη την απόφαση, οι γερμανοί βουλευτές βλέποντας τη διάσταση απόψεων που διαμορφώνεται ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤ, εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.

Εμμονή; Πίστη; Αναγκαστική αποδοχή; Ο,τι και αν ισχύει, το σίγουρο είναι ότι εμφανίζονται δημοσίως να πιστεύουν ότι η συμφωνία μπορεί να πετύχει και τελικά να ξεκλειδωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια διάσωσης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – ένα θέμα ταμπού για το Βερολίνο.

Αλλαγή στάσης

Το δίκτυο Bloomberg ασχολείται με την αλλαγή πλεύσης των περισσότερων γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης. Η μεταστροφή τους είναι εμφανής: πριν από ένα χρόνο ζητούσαν επιμόνως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τώρα στηρίζουν τη συμφωνία μέχρι κεραίας. Μπορεί ο αργός ρυθμός των συζητήσεων σε συνδυασμό με την πολεμική που έχει αναπτυχθεί εσχάτως ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον να μην είναι καλά προμηνύματα, εντούτοις αρκετοί φορείς χάραξης πολιτικής στη Γερμανία θεωρούν πως το ελληνικό δίλημμα είναι πλέον επιλύσιμο. Και σίγουρο έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει ευκταία κατάληξη, σε σχέση με το Προσφυγικό και με το Brexit.

H Ινγκριντ Αρντ-Μπάουερ, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Κάτω Βουλής, σημειώνει: «Η ΕΕ έχει τόσα πολλά προβλήματα για τα οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει, με πρώτο το Προσφυγικό. Τουλάχιστον για την Ελλάδα μπορούμε να ελπίζουμε σε μια συμφωνία. Τα έχουμε καταφέρει και στο παρελθόν».

Το κούρεμα χρέους

Το πιο ευαίσθητο σημείο της όποιας συμφωνίας έχει να κάνει με το κούρεμα χρέους. Το ΔΝΤ το ζητάει με επίταση, αλλά η Γερμανία ούτε που θέλει να το συζητήσει. Ή μήπως όχι; Τι προκύπτει άραγε από την πρόσφατη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο;

Ο Κάρστεν Λίνεμαν, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και ένας από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας για την Ελλάδα, λέει: «Οπως και στο παρελθόν, τελικά θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να το λέμε ‘’ελάφρυνση χρέους’’».

Μια άλλη διάσταση της πρόσφατης κρίσης ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ (με τη Γερμανία να είναι στη μέση), δίνει ο Εκχαρντ Ρέχμπεργκ, εκπρόσωπος του CDU στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής, «πάντα λέγαμε ότι υπάρχει ευελιξία και αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αντί να υπάρξουν νέες οδυνηρές περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα.

Αποτρέποντας το χάος

Στην παρούσα φάση, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν τη δεύτερη δόση του πακέτου διάσωσης των 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία στις 20 Ιουλίου θα κληθεί να πληρώσει 2,3 δισ. ευρώ ως δόση.

Είναι φανερό πως άπαντες ακολουθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ταλάντευση της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επιθυμεί να αφήσει πίσω τις δύσκολες ημέρες της ελληνικής κρίσης, με δεδομένο ότι μια άλλη, η προσφυγική, έχει ενσκήψει στο μεσοδιάστημα και είναι απείρως πιο δύσκολη για να επιλυθεί.

Ο Γουέιν Μπάουερς, επικεφαλής επενδύσεων της Northern Trust Asset Management με έδρα το Λονδίνο, κρίνει τη στάση της Γερμανίας: «Περιμένουμε ένα κάποιο είδος λύσης. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απογοήτευση καθώς θα πλησιάζουμε το καλοκαίρι, αλλά τελικά θα υπάρξει μια λύση που θα παρουσιαστεί τις προσεχείς εβδομάδες της διαπραγμάτευσης».

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...