704
| photo: Akin Celiktas@SOOC

Αυτοδύναμος «σουλτάνος» ο Ερντογάν

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 2 Νοεμβρίου 2015, 10:04

Αυτοδύναμος «σουλτάνος» ο Ερντογάν

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 2 Νοεμβρίου 2015, 10:04

Με ποσοστό που άγγιξε το 50%, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής και βάζει πλώρη για ακόμη μία τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας. Το Κόμμα Δικαιοσύνης κι Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συγκέντρωσε το 49.4% των ψήφων και με 316 κερδισμένες έδρες -από τις 550 συνολικά- έδωσε πανηγυρικό τόνο στον εκλογικό θρίαμβο. Διατήρησε τις δυνάμεις του το Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο συγκέντρωσε το 25.4% (134 έδρες), ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) άγγιξε το 12%. Συγκεκριμένα, απέσπασε το 11.9% των ψήφων (41 έδρες), ενώ στην τελευταία θέση έμεινε το φιλοκουρδικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 10.7% (59 έδρες).

Η αύξηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα ήταν θεαματική, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για συντριβή της άκρας δεξιάς, αλλά και των φιλοκουρδικών τάσεων.

Πλέον, μένει να φανεί πώς οι Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου θα συνεχίσουν την πορεία τους, αφού –πλέον- είναι ξεκάθαρη η πολιτική ηγεμονία τους. Από τις πρώτες ώρες, ήδη, έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες στα ΜΜΕ για το εάν θα γίνουν πράξη οι «απειλές» που είχαν διατυπωθεί κατά συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου και κανείς δεν αποκλείει να κλιμακωθεί η πόλωση που, ήδη, υπάρχει στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, οι δύο «σουλτάνοι» έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση στα νότια και ανατολικά σύνορα της χώρας, με τις ροές προσφύγων να συνεχίζονται. Τρίτο και τελευταίο βασικό ζήτημα, παραμένει η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να ανοίξει το ζήτημα της μετάβασης σε Προεδρικό Σύστημα. Για να γίνει αυτό απαιτούνται 330 ψήφοι, κάτι που σημαίνει πως το ΑΚΡ χρειάζεται ακόμη 15 έδρες υπέρ του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νίκη του Ερντογάν πανηγυρίστηκε ακόμη και στο Κόσοβο, με τον μουσουλμανικό πληθυσμό να βγαίνει στους δρόμους για να γιορτάσει.

Ερντογάν: «Ο λαός διάλεξε σταθερότητα»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού προσευχήθηκε σε τέμενος της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «ο λαός ψήφισε υπέρ της σταθερότητας και της ενότητας» έπειτα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στις εκλογές του Ιουνίου. Σε γραπτή του δήλωση νωρίτερα, ο Ερντογάν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ στράφηκε εναντίον των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δείχνοντας προς το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας». Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, ήταν το ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αυτή αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να κάνει λόγο για «συνέχιση της ίδιας πορείας». «Δεν υπάρχει νικητής κι ηττημένος», συμπλήρωσε, ενώ αίσθηση προκάλεσε το ότι χαιρέτισε τρεις φορές τον Πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του Κόμματος Δικαιοσύνης κι Ανάπτυξης, κ. Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς έκανε λόγο για μία «μη δίκαιη κι ελεύθερη διαδικασία» και θύμισε πως το φιλοκουρδικό κόμμα δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αφού «προσπάθησε να προστατεύσει τη νεολαία από νέες δολοφονίες». Ο Ντεμιρτάς ανέφερε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής».

Συγκρούσεις Κούρδων-Αστυνομίας

Ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, νεαροί Κούρδοι συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με δυνάμεις της Αστυνομίας στα νοτιοανατολικά της χώρας, με τις Αρχές να εκτοξεύουν δακρυγόνα για να διαλύσουν τα μπλοκ των διαδηλωτών στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ακόμη και τη Δευτέρα αυστηρά σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.

Επίσκεψη Τσίπρα ενόψει

Τον Πρόεδρο Ερντογάν αναμένεται να συναντήσει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του το προσφυγικό κι αναμένεται να πιέσει για εξεύρεση λύσης. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον ομόλογό του, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους της ελληνικής διπλωματίας όλο το προηγούμενο διάστημα με τις δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από τις εκλογές της Κυριακής, στην Τουρκία:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...