Ο πρόεδρος Τραμπ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Air Force One | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

New York Times και Γούντγουορντ «έφαγαν» 6% από τη δημοτικότητα του Τραμπ

Επηρεασμένοι από το άρθρο στους New York Times φαίνονται οι Αμερικανοί που δείχνουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο και ιδιαίτερα οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι
Protagon Team

Το εκρηκτικό άρθρο στους New York Times για τα παρασκήνια του Λευκού Οίκου και το εξίσου εκρηκτικό βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ φαίνεται ότι περιόρισαν και άλλο τη ήδη χαμηλή δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Μόλις το 36% των αμερικανών ψηφοφόρων –ένας στους τρεις- εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, έναντι ποσοστού 42% τον Αύγουστο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του CNN που πραγματοποιήθηκε από την SSRS.

Η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, από το 47% τον περασμένο μήνα σε ποσοστό 31% σήμερα. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό του 2018, που είχε καταγραφεί στο 35% μεταξύ των πολιτικά ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Τόσο το άρθρο όσο και το βιβλίο περιγράφουν έναν Λευκό Οίκο σε κατάσταση χάους, με τους αξιωματούχους και τους συμβούλους να προσπαθούν να εμποδίσουν την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ.

Στην ερώτηση εάν τους αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ, ποσοστό 61% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά, έναντι ποσοστού 55% που είχαν δώσει αρνητική απάντηση τον Ιούνιο. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που ο πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει από τις απαντήσεις στην ερώτηση αυτή από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

Το αρνητικό αυτό κλίμα αντανακλά τις χειρότερες απόψεις που διατυπώνονταν για τον ίδιο, την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.

Οργή για τον ανώνυμο του άρθρου

Η πλειοψηφία των Αμερικανών (58%) υποστηρίζει ότι ο ανώνυμος συγγραφέας του άρθρου θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του, ενώ ποσοστό 55% των ερωτηθέντων τονίζει πως είναι ανάρμοστο για έναν αξιωματούχο μιας αμερικανικής κυβέρνησης να εργάζεται κατά της πολιτικής ατζέντας την οποία και προωθεί ο πρόεδρος που τον διόρισε στη θέση που έχει.

Περίπου οι 8 Ρεπουμπλικανοί στους 10 θεωρούν ανάρμοστο για έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να στρέφεται κατά του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ περίπου 50% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και περίπου το 1/3 των δημοκρατικών έχουν την ίδια άποψη.

Ποσοστό 85% των Ρεπουμπλικανών, 55% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και 43% των Δημοκρατικών υποστηρίζουν ότι ο συγγραφέας του ανώνυμου άρθρου θα πρέπει να αποκαλυφθεί.

Ωστόσο, μόλις το 13% των Αμερικανών εκτιμούν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης εργάζονται κατά του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τους τρόπους που περιγράφονται στην ανώνυμη δημοσίευση, ενώ ποσοστό 59% υποστηρίζει ότι τουλάχιστον μερικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ενεργούν με τρόπο που πλήττει την εφαρμογή της ατζέντας του Αμερικανού προέδρου.

Αντίστοιχα χαμηλό ποσοστό – μόλις 17% των ερωτηθέντων – υποστηρίζει ότι δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά που περιγράφονται στο ανώνυμο άρθρο. Το ποσοστό αυτών που έχουν την ίδια άποψη μεταξύ των ρεπουμπλικάνων αυξάνεται στο 27%.

Ολο και λιγότεροι οι περήφανοι για τον πρόεδρο

Η έρευνα δείχνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχασε έδαφος και σε αρκετά στοιχεία αναφορικά με τον χαρακτήρα του.

Μεταξύ αυτών, η ηθική του καθώς μόλις 32% των Αμερικανών δηλώνουν ότι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως τίμιο κι άξιο της εμπιστοσύνης τους. Ενα αντίστοιχο ποσοστό 32% δηλώνει ότι αισθάνεται υπερήφανο που τον έχει πρόεδρο, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά έξι μονάδες από τον περασμένο Μάρτιο. Μόλις το 36% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ νοιάζεται για τους καθημερινούς ανθρώπους.

Ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απαντά τέλος ότι ο Τραμπ δεν σέβεται το κράτος δικαίου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τη SSRS μεταξύ της 6ης και της 9ης Σεπτεμβρίου με τυχαίο δείγμα 1.003 ψηφοφόρων σε παναμερικανικό επίπεδο, μέσω συσκευών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Το περιθώριο στατιστικού λάθους υπολογίζεται στο συν/πλην 3,8%.