420
«Οικογενειακή φωτογραφία» με την Ανγκελα Μέρκελ, την πολιτικά περισσότερο πιεσμένη στο ζήτημα | REUTERS/Yves Herman/Pool

Σε αναζήτηση κοινής γραμμής για το μεταναστευτικό η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2018, 20:24
«Οικογενειακή φωτογραφία» με την Ανγκελα Μέρκελ, την πολιτικά περισσότερο πιεσμένη στο ζήτημα
|REUTERS/Yves Herman/Pool

Σε αναζήτηση κοινής γραμμής για το μεταναστευτικό η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2018, 20:24

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης 16 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ – μεταξύ τους και της Ελλάδας – στις Βρυξέλλες, καθένας από τους οποίους προσήλθε με διαφορετικές θέσεις.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με φόντο τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή το Μεταναστευτικό και τα οποία απειλούν ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνησή της.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ: «Αυτή η συνάντηση δεν έχει σκοπό τη διάσωση μιας καγκελαρίου, αλλά την εύρεση κοινών λύσεων σε ένα πρόβλημα που δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει άτυπη προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, στις 28 και 29 Ιουνίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον σχεδόν απίθανο, καθώς οι χώρες του Βορρά επικεντρώνονται στον περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστεύσεων, ενώ οι χώρες πρώτης υποδοχής ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια στη διαχείριση των εισροών και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι προτάσεις των ηγετών

«Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς δεν θα έχουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε η Μέρκελ προσερχόμενη στη σημερινή συνάντηση, εξηγώντας ότι θα προσανατολιστεί περισσότερο σε «διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες».

Από την πλευρά του ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως προσέρχεται με μια νέα ιταλική πρόταση για τη ουσιαστική κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Μια από τις ιδέες που προωθούν κάποιοι ηγέτες είναι η δημιουργία των λεγόμενων «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή hot spots, εκτός Ευρώπης.

Οι προτάσεις Τσίπρα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας περιλαμβάνουν τέσσερα σημεία:

  1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
  2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
  3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
  4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός ΕΕ.

Στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση. Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς οι γείτονες  έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...