712
Οι ηγέτες των επτά χωρών στη σύνοδο της Λισαβόνας: σε πρώτο πλάνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι | REUTERS/Pedro Nunes

Σύνοδος του Νότου: Οικονομία, ασφάλεια και Προσφυγικό στην ατζέντα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2017, 11:06
Οι ηγέτες των επτά χωρών στη σύνοδο της Λισαβόνας: σε πρώτο πλάνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι | REUTERS/Pedro Nunes

Σύνοδος του Νότου: Οικονομία, ασφάλεια και Προσφυγικό στην ατζέντα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2017, 11:06

Η οικονομία, η ασφάλεια αλλά και το προσφυγικό ζήτημα, ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας.

Τα συγκεκριμένα θέματα είχαν απασχολήσει και την πρώτη αντίστοιχη Σύνοδο, στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με τη συνάντηση της Λισαβόνας, οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Φρανσουά Ολάντ, Μαριάνο Ραχόι, Αντόνιο Κόστα, Πάολο Τζεντιλόνι και Τζόζεφ Μουσκάτ αποσκοπούν στο να συντονίσουν και να επεξεργαστούν περαιτέρω τις θέσεις τους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), ενόψει και των Συνόδων Κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και για τις 25 Μαρτίου στη Ρώμη.

Λίγο μετά το πέρας της συνόδου της Λισαβόνα ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ευρώπη στο σύνολό της έχει ανάγκη των Ευρωπαϊκό Νότο.

Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Ο ευρωπαϊκός Νότος αν και άργησε ήρθε και έχει και μέλλον και προοπτική. Η Ευρώπη στο σύνολό της έχει ανάγκη των ευρωπαϊκό Νότο προκειμένου να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο. Έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

»Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ώστε η Ευρώπη να ξαναγίνει ιδέα και όραμα και ταυτόχρονα συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να υπερασπιστούμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών του νότου να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση, τις προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη για δίκαιη λύση του Κυπριακού, τις προσπάθειες για ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τις συναντήσεις Τσίπρα

«Στη Σύνοδο των Μεσογειακών- Νότιων Χωρών της ΕΕ στη Λισαβόνα διατυπώθηκε με σαφήνεια η καθαρή στήριξη στις Ελληνικές θέσεις», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Συγκεκριμένα, στη διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Ο κ. Τσίπρας είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, κατά την οποία ο κ. Ολάντ επανέλαβε την πάγια θέση της Γαλλίας, ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

Η δεύτερη αξιολόγηση βρέθηκε επίσης στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

Οι κύριοι Ραχόι και Τσίπρας συμφωνήσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα τις θετικές εξελίξεις από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Δεν είμαστε κλειστό κλαμπ»

Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, έχουν διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ένα κλειστό κλαμπ χωρών, αλλά για μια ανοικτή πρωτοβουλία που θέλει να συμβάλει θετικά και ενωτικά στον ευρωπαϊκό διάλογο, ως μέρος της λύσης. «Στόχος είναι η συμβολή των κρατών του Νότου για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη, πιο κοντά στις προσδοκίες των πολιτών», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

«Κατά τη σύνοδο της Αθήνας οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην οικονομία, την ασφάλεια καθώς και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Και η πρώτη φορά που μπορέσαμε ως χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στα νότια σύνορα της ΕΕ, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών, να καταθέσουμε τις δίκες μας κοινές προτάσεις στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται αυτήν την περίοδο», έχει επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Με την επεξεργασία νέων προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit ευελπιστούμε ότι και η Σύνοδος της Λισαβόνας θα συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο που θα συνεχιστεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο στη Ρώμη», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από τη Σύνοδο της Λισαβόνας, όπως έγινε και στην πρώτη Σύνοδο της Αθήνας, αναμένεται να διατυπωθεί ένα κάλεσμα προς την Ευρώπη των «27» για μετατόπιση από τις πολιτικές της λιτότητας σε πολιτικές που αφορούν στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην τόνωση της απασχόλησης, αλλά και στον διαμοιρασμό των βαρών και της ευθύνης σε όλα τα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ολα αυτά, αναμένεται να αποτυπωθούν σε μια κοινή διακήρυξη, όπως είχε γίνει και στην Αθήνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...