723
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ποζάρει μπροστά από το έμβλημα της ΕΕ στις 17 Ιανουαρίου, όταν εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου | REUTERS/Christian Hartmann

Αναδίπλωση Ταγιάνι για τους Σκοπιανούς «απογόνους» του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 09:55
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ποζάρει μπροστά από το έμβλημα της ΕΕ στις 17 Ιανουαρίου, όταν εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου | REUTERS/Christian Hartmann

Αναδίπλωση Ταγιάνι για τους Σκοπιανούς «απογόνους» του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 09:55

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει από χθες, Τετάρτη, παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος σε συνέντευξή του πέρυσι είχε αναφερθεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως «Μακεδονία» και είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει τον Μέγα Αλέξανδρο και τον βασιλιά Φίλιππο «προγόνους των Σκοπιανών».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε με δελτίο Τύπου σήμερα, Πέμπτη, υπογραμμίζοντας πως επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ).

«Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ, σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κ. Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ-FYROM)», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις αυτές του Ταγιάνι έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο στα Σκόπια, όπου εκεί είχε παραστεί ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

«Η “Μακεδονία” είναι μια όμορφη χώρα. Oλοι στην Ιταλία γνωρίζουν τη “Μακεδονία”. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι’ αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», έλεγε ο Ταγιάνι κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η γνωστοποίηση των θέσεων του Αντόνιο Ταγιάνι προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις των ελλήνων ευρωβουλευτών. «Ο κ. Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος», τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι», δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ωστόσο τον ψήφισε για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου…

«Φανταστείτε η μητέρα του κ. Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες, ελπίζω να τις ανασκευάσει».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απέστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα (FYROM), καθώς η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή.

» Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών».

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε σχετικά με το θέμα δηλώσεων Ταγιάνι:

«Πρόκειται για παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ταγιάνι, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

» Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ταγιάνι, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από μια φίλη χώρα με μεγάλη ιστορία, γνωρίζει καλά ότι η ιστορία των λαών και των εθνών δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και βεβαίως, ούτε υφαρπάζεται.

» Είμαι επίσης βέβαιος ότι από τη νέα του θεσμική θέση θα σεβαστεί απολύτως την επίσημη θέση όλων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα μόνον ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Οταν, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνεις ότι θα είσαι πρόεδρος όλων, πρέπει πράγματι να το εννοείς. Πρόεδρος όχι μόνο των πολιτικών σχηματισμών αλλά και πρόεδρος όλων των κρατών-μελών που εκπροσωπούνται σε αυτό. Χαιρετίζουμε την ανασκευή των δηλώσεων του κ. Ταγιάνι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο μέλλον θα ακολουθήσει, στο συγκεκριμένο θέμα, όσα επίσημα έχουν αποφασισθεί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...