Το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, καθώς ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, την επιφάνεια που κάλυψε το «ταφικό κρεβάτι» του Ιησού Χριστού το 1555 μ.χ. – ίσως και πολλούς αιώνες νωρίτερα.
Παρόντες στην τελετή ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής και της αρμενικής εκκλησίας αλλά και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και κατόπιν μετέβησαν στον Πανάγιο Τάφο.
Για «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει η τελετή παράδοσης. Χαρακτήρισε την τελετή μια «ιστορική στιγμή της συνύπαρξης τριών χριστιανικών κοινοτήτων σε μια πολύπαθη περιοχή, όπως αυτή την Αγίων Τόπων».
«Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου αποτελεί παρακαταθήκη για την ενότητα των λαών και στέλνει ένα μήνυμα αναστάσεως σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
«Ενίσχυση και καρτέρηση», ώστε «να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας» ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς τον κ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στην παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου.
Στην τελετή ήταν επίσης παρούσα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ στα Ιεροσόλυμα μετέβησαν για το γεγονός ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και ο γενικός πρόξενος Χρήστος Σοφιανόπουλος.
Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε εδώ και δεκαετίες. Υπέστη καταστροφές κατά τη διάρκεια σεισμού το 1927 και οι βρετανικές αρχές αναγκάστηκαν να ενισχύσουν το κτίριο το 1947 με δοκάρια, τα οποία τοποθέτησαν εξωτερικά και παραμένουν μέχρι σήμερα. Προβλήματα μεταξύ των εκπροσώπων των Εκκλησιών αλλά και η έλλειψη οικονομικών πόρων καθυστέρησαν την επισκευή του.
Το 2015, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ κάλεσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (το οποίο προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη και την Αγία Σοφία) να μελετήσει το Κουβούκλιο. Ετσι, τον Μάρτιο του 2016 συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου «ως μια συγκλονιστική πρόκληση της επιστήμης και της πίστης να αντιμετωπίσουν τη φθορά από το χρόνο ενός κορυφαίου συμβόλου της χριστιανικής πίστης», ενώ τόνισε ότι είχε την τύχη να τις παρακολουθήσει όχι μόνο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού αλλά και εκείνη του μηχανικού.
«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε ένα τέτοιο μνημείο είναι η βέλτιστη εφαρμογή της τεχνολογίας αλλά πάνω από όλα το όραμα και η βούληση των ανθρώπων. Αισθάνομαι διπλά περήφανος τόσο ως Πρωθυπουργός όσο και ως απόφοιτος του ΕΜΠ που είμαι παρών σε μια ιστορικής σημασίας τελετή», σημείωσε.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από την Ιερουσαλήμ αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News