446
Ο πρόεδρος Ομπάμα στο Air Force One | VF

Τι ξοδεύει και τι παίρνει (για το τζετ λαγκ) ο Ομπάμα;

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2016, 07:28
Ο πρόεδρος Ομπάμα στο Air Force One
|VF

Τι ξοδεύει και τι παίρνει (για το τζετ λαγκ) ο Ομπάμα;

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2016, 07:28

Πώς το κάνει; Πώς γίνεται και ο Μπαράκ Ομπάμα κατεβαίνει πάντα τα σκαλιά του αεροπλάνου γεμάτος ζωντάνια; Πώς τα καταφέρνει και αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του τζετ λαγκ; Προφανώς κάτι παίρνει. Και ναι, όσοι έχουν κάνει υπερατλαντική πτήση θα συμφωνήσουν με αυτό το συμπέρασμα.

O Μπαράκ Ομπάμα μέσα στο «τέρας», στην προεδρική λιμουζίνα
O Μπαράκ Ομπάμα μέσα στο «τέρας», στην προεδρική λιμουζίνα

Για να φτάσει στην Αθήνα το Air Force One χρειάζεται περίπου δέκα ώρες πτήσης και 2,5 εκατ. δολάρια. Για τους επιβάτες του το σοκ της αλλαγής ώρας είναι μεγάλο: μέσα σε μία νύχτα θα αλλάξουν επτά ζώνες ώρας. Το μεσημέρι ο Μπαράκ Ομπάμα θα συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά το βιολογικό του ρολόι θα λέει ότι είναι ξημερώματα, διατηρώντας την ώρα της Ουάσιγκτον. Επίσης είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει κοιμηθεί αρκετά καθώς η πτήση του έφυγε το απόγευμα. Οσο αναπαυτικό και αν είναι υπνοδωμάτιό του στο αεροπλάνο, ο ύπνος δεν έρχεται πάντα κατά παραγγελία. Μήπως παίρνει υπνωτικό ο πρόεδρος; Δύσκολο, ως απίθανο. Δεν είναι φάρμακο που συστήνεται για προέδρους. Το ρεπορτάζ λέει πώς ο Μπαράκ Ομπάμα παίρνει Provigil, ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται για διαταραχές του ύπνου, αλλά χρησιμοποιείται και για να βοηθήσει ανθρώπους που πρέπει να τα καταφέρουν με ελάχιστη ξεκούραση. Το φάρμακο χορηγείται συνήθως σε στρατιωτικούς και αστροναύτες. Γιατί όχι και στον πρόεδρο; Δεν είναι δα και υπεράνθρωπος. Εννοείται πως αν ανιχνευτεί στους αθλητές, θεωρείται ντόπα. Αν το παίρνει ο Ομπάμα, το γνωρίζουν μόνοι οι γιατροί του.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ούτε εκείνοι είναι, φυσικά, το κόστος των μετακινήσεων του προέδρου. Διότι αν γίνει γνωστό, μπορεί αρκετοί να χρειαστούν θεραπεία. Για τα αμερικανικά μέσα αυτό είναι ένα μόνιμο θέμα: πόσο κοστίζουν τα ταξίδια του προέδρου στο εξωτερικό; Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν αφού το κόστος των αποστολών εντάσσεται στα συνολικά έξοδα υποστήριξης του προέδρου που ανέρχονται στα 1,4 δισ. δολάρια τον χρόνο. Οι βασικοί υπολογισμοί έχουν ως σταθερά το κόστος του αεροπλάνου που υπολογίζεται σε 250.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης. Επίσης οι μετακινήσεις και οι αμοιβές του προσωπικού συνήθως υπερβαίνουν σε κόστος το ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα. Από εκεί και πέρα, το όριο του μπάτζετ είναι στον ουρανό. Αν «σηκωθεί» το δεύτερο Air Force One, αν πετάξουν τρία αεροπλάνα κάργκο και αν μεταφερθούν 45 αυτοκίνητα, τότε το κόστος ξεφεύγει. Εχουν υπάρξει ταξίδια με αποστολή 900 ατόμων.

Ο Ομπάμα θεωρείται μακράν ο πιο «ακριβός» πρόεδρος για τον αμερικανό φορολογούμενο. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι μετακινήσεις του προκαλούν αιχμηρά σχόλια στον Τύπο, ιδιαίτερα όταν οι υπολογισμοί δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο η προεδρική οικογένεια μπορεί να ξοδέψει ως και 45 εκατ. δολάρια μόνο και μόνο για μετακινήσεις αναψυχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...