488
Η ελληνική σημαία έχει υποσταλεί στις αγορές και κυματίζει μεσίστια. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, θα επιχειρήσει ξανά την έπαρσή της... | Alexandros Michailidis / SOOC

Reuters: Η Αθήνα εξετάζει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 17:26
Η ελληνική σημαία έχει υποσταλεί στις αγορές και κυματίζει μεσίστια. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, θα επιχειρήσει ξανά την έπαρσή της...
|Alexandros Michailidis / SOOC

Reuters: Η Αθήνα εξετάζει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 17:26

Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές -μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ- εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

H έξοδος -η πρώτη μετά το 2014- θα αφορά στην έκδοση ενός ή δύο μικρών ομολόγων και θα αποσκοπεί στην αποτίμηση των προθέσεων των επενδυτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος έκδοσης των ομολόγων, καθώς παρατηρείται διχογνωμία μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία πιθανώς θα συνεπάγεται τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων», εξηγεί ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Οσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσής του, ο ίδιος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι «οι συζητήσεις με τον ESM συνεχίζονται» και διευκρινίζει ότι «αυτή τη στιγμή εστιάζουν στον τρόπο διαμόρφωσης ενός σταθερού επιτοκίου αποπληρωμής των ομολόγων».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο ESM ενδέχεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Πριν από λίγες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο «σε αυτή τη φάση». Χωρίς εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα, το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Χωρίς ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει 32 δισ. ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτησή του ως το 2022, την ώρα που φέτος δυσκολεύεται ήδη με τα 13 δισ. ευρώ. Λίγες ημέρες πριν ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ σύντομα να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, εάν εφαρμόσει όσες μεταρρυθμίσεις απομένουν. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το 2017, εάν τηρήσει τους όρους του προγράμματος.

Πάντως, «πρόωρη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, τη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου για το β’ τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος). Αναφερόμενος στο εν λόγω δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο κ. Λιαργκόβας είπε, επίσης: «Θα μπορούσαμε, όμως, να συζητήσουμε γι’ αυτό εάν εκπληρώνονται οι στόχοι και εάν υλοποιείται το μνημόνιο».

Ποια ήταν η προηγούμενη φορά που βγήκαμε στις αγορές;

Ηταν Απρίλιος του 2014 όταν, με επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή. Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».

Αντίστοιχα, η προτελευταία «επαφή» της Ελλάδας με τις αγορές ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Ηταν τον Απρίλιο του 2010, όπου για 20ετές ομόλογο ζητήσαμε 1 δισ. και πήραμε μόνο 390 εκατ.  ευρώ». Ηταν η έκδοση που προοικονομούσε τον επερχόμενο αποκλεισμό που κράτησε 4 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...