1533
Τα χαμόγελα της Ανγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μάλλον πλέον είναι παρελθόν | InTime News/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Στον «αέρα» όλες οι συμφωνίες για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 13:14
Τα χαμόγελα της Ανγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μάλλον πλέον είναι παρελθόν
|InTime News/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Στον «αέρα» όλες οι συμφωνίες για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 13:14

Τελικά τι αποφασίστηκε ακριβώς στη Σύνοδο Κορυφής; Από τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ντόναλντ Τουσκ και το Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη, φάνηκε πως υπάρχουν δύο διαφορετικές θεωρήσεις για τις αποφάσεις που έλαβε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μόνο που εκείνη των Ευρωπαίων είναι τελικά που θα εφαρμοστεί και όχι αυτή που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τώρα, αποδεικνύεται ότι και η Τουρκία έχει διαφορετική εκτίμηση γι’ αυτά που συζητήθηκαν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη.
Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικές. Τη στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε μείνει με την εντύπωση ότι θα υπάρξει άμεση επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών στην Τουρκία, ο τούρκος υπουργός απορρίπτει κάτι τέτοιο με κατηγορηματικό τρόπο.
«Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας», διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια», πρόσθεσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

tourkos-ip1

Διφορούμενη εικόνα

Γίνεται κάτι παραπάνω από φανερό ότι το Μαξίμου, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και τελικά να παραδεχθεί ότι τα σύνορα είναι de facto κλειστά. Πηγή του Μαξίμου διεμήνυε ότι «ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη επόμενη Σύνοδο Κορυφής (17 Μαρτίου), εμείς θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες. Αποδοκιμασία και στο κείμενο συμπερασμάτων».

Μάλιστα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως λειτουργούν με αυτή τη βάση (ότι τα σύνορα είναι κλειστά) και ότι στόχος τους είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Να περάσει η διαχείριση του Προσφυγικού στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος (με επανεγκατάσταση από την Τουρκία) και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι».

Το ανησυχητικό είναι ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Το κάνει ( ο Τουσκ) εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της ΕΕ να χαράξει γραμμή, αναφέρει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου και συμπληρώνει: «Η κατάσταση είναι διπλωματικά πολύπλοκη για να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία, υπάρχει μια σύνθετη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Το να υπάρχει συνεργασία, μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρο για να λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Ηδη, λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Οσοι δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα, γυρίζουν στην Τουρκία (επικαιροποίηση της επανεισδοχής)».

Ο δύσκολος δρόμος της Μέρκελ

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι απλή ούτε για την Ανγκελα Μέρκελ. Αν μέχρι τώρα είχε να αντιμετωπίσει τη δυσθυμία του εσωτερικού της ακροατηρίου, τώρα είναι αναγκασμένη να τα βάλει και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες που θεωρούν ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής σύρθηκαν από την γερμανίδα καγκελάριο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δανού υπουργού Εξωτερικών, Κρίστιαν Γένσεν. ««Η Μέρκελ αιφνιδιάστηκε από τον αριθμό των προσφύγων που εισήλθαν στη Γερμανία. Πιστεύω ότι στην αρχή δεν είχε προβλέψει το εύρος του προβλήματος».

Ο δανός υπουργός αναφέρθηκε με σκωπτική διάθεση στο γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ «κατηγορήθηκε ότι έστειλε προσκλήσεις στους πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο: “ελάτε στη Γερμανία, είστε καλοδεχούμενοι, εμείς σας διαθέτουμε στέγη κι εργασία”», προτού διαφοροποιήσει την θέση της και επιχειρήσει «να διευθετήσει, με καθυστέρηση, το πρόβλημα» σύμφωνα με τον ίδιο. «Αφού έκανε πάρα πολύ λίγα και τα έκανε πάρα πολύ αργά, αναλαμβάνει τώρα τις ευθύνες της και πιστεύω ότι κάνει μια τεράστια και καλή δουλειά».

Ωστόσο, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης «πρέπει ενδεχομένως να θυμάται να ενημερώνει και να ακούει διότι όσο ισχυρή και μεγάλη κι αν είναι, η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίζει για τους υπόλοιπους 27» της ΕΕ. Η κυρία Μέρκελ, άλλωστε, «αναλαμβάνει πραγματικά τις ευθύνες της, ωστόσο ενδεχομένως ίσως λίγο περισσότερο» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας.

FAZ: «Τα κλειστά σύνορα ίσως και βολεύουν την καγκελάριο»

Ενδιαφέρον έχει και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgmeine Zeitung. Σε αυτό καταγράφεται μια άλλη διάσταση της πολιτικής που ακολουθεί η Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό. Γράφει ο αρθρογράφος Νίκολας Μπούσε:  «H καγκελάριος Μέρκελ δεν προχώρησε πολύ με την στρατηγική της στο Προσφυγικό. Οι βαλκανικές χώρες και η Αυστρία περιφράσσουν τώρα το δρόμο προς το βορρά. Και έτσι η Μέρκελ θα πάρει στο τέλος αυτό που ήθελε».

Για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Είναι καιρός να γίνουμε πιο ειλικρινείς στη συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία για την προσφυγική κρίση. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει αναμφισβήτητα να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Για να το επιτύχει, εφαρμόζει εδώ και μήνες μια στρατηγική στην οποία περιλαμβάνονται δύο στοιχεία: η συνεργασία με την Τουρκία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και η κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. Με αυτά η καγκελάριος, ως γνωστόν, δεν προχώρησε πολύ. Γι’ αυτό, εδώ και μερικές βδομάδες, οι βαλκανικές χώρες τα προσπαθούν, υπό την ηγεσία της Αυστρίας, με μιαν άλλη στρατηγική. Φράσσουν το δρόμο προς τη Β. Ευρώπη τμηματικά. Και αυτό έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε μερικές μέρες από ό,τι όλες οι προσπάθειες της Μέρκελ προηγουμένως. Η ροή των προσφύγων επιβραδύνθηκε και στη Γερμανία, όπου φτάνουν λιγότεροι μετανάστες», υπογραμμίζει ο Μπουσέ.

Οπως επισημαίνει, «δεν είναι ιδεώδης κατάσταση, διότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της λύσης εμφανίζεται ήδη: μαζική συγκέντρωση προσφύγων στην Ελλάδα για την οποία ούτε η ίδια η χώρα αλλά ούτε και η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένες και πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταναστευτικών δρόμων».

«Ο (Ντόναλντ) Τουσκ, ο οποίος σε αυτήν την κρίση γίνεται ολοένα και περισσότερο προσωπικός αντίπαλος της Μέρκελ έχει δίκιο: η τακτική των βαλκανικών χωρών συνάδει με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. στις οποίες συμφώνησε και η Γερμανία.
Ολα αυτά δεν αποτελούν ωραία εξέλιξη και ούτε είναι επίσης ηθικά ικανοποιητική. Αλλά όταν η Ε.Ε. αποφάσισε να σταματήσει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, αποφάσισε υπέρ του να σταματήσει κάπου τους πρόσφυγες και να τους διώξει τουλάχιστον μερικώς. Το ότι τώρα αυτό συμβαίνει κατά ένα μέρος στην διαδρομή διέλευσης παρακίνησε την Τουρκία σε μια νέα προσφορά συνεργασίας με τους Ευρωπαίους, διότι η ίδια η Αγκυρα φοβάται συγκέντρωση (των προσφύγων) στην ίδια της τη χώρα. Τελικά η Μέρκελ μπορεί να πάρει αυτό που ήθελε διότι στα Βαλκάνια παίρνουν μέτρα», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Αυστρία: «Κλειστή για πάντα η Βαλκανική οδός»

Η Αυστρία πάντως δεν δείχνει αποφασισμένη να μαλακώσει τη στάση της επί του θέματος. Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt δήλωσε: «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα».

Χθες η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα από τη στιγμή που η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, χώρες από τις οποίες περνούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς για την είσοδο μεταναστών.

Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Αβραμόπουλος: «Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής»

Από την μεριά του ο Επίτροπος για θέμα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, δήλωσε την Πέμπτη: «Πρέπει να συζητήσουμε τί μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η οποία υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή».
Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερος αριθμός μετεγκαταστάσεων, ημερησίως.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση από την πίσω πόρτα, θα πρέπει να ανοίξουμε ένα «ασφαλές και νόμιμο παράθυρο» στους μετανάστες. Διαφορετικά, υποστήριξε, οι αδίστακτοι διακινητές θα προσπαθήσουν να βρουν νέους διαδρόμους.

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση συνολικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter.

«Εχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η αλήθεια είναι πως «κάθε μέρα που περνά, η αξιοπιστία της κυβέρνησης και ο δήθεν ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα βουλιάζουν στη λάσπη της Ειδομένης», έγραψε χαρακτηριστικά.

Το Ποτάμι, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του πρωθυπουργού και τις απαντήσεις που δίνει. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Απορία προκαλεί η δήλωση του κ. Τουσκ ότι ήταν απόφαση των “28” να κλείσει η «βαλκανική oδός» για τους πρόσφυγες. Με tweet, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε πως δεν πήρε τέτοια απόφαση το Συμβούλιο και ότι αυτοί που προσπάθησαν να απομονώσουν την Ελλάδα, απομονώθηκαν οι ίδιοι. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet».

Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει σχετικά: «Οι δηλώσεις του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι, δηλαδή, το ‘’σφράγισμα’’ των συνόρων από τις χώρες του ‘’βαλκανικού διαδρόμου’’ κι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα έγινε, και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επίσημη πολιτική της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...