417
O Νικολάς Μαδούρο στο μνημείο του εθνικού ήρωα της Βενεζουέλας Σιμόν Μπολιβάρ. Το ίδιο όνομα φέρει και το νόμισμα της χώρας, το οποίο έχει πέσει σε περιδίνηση | REUTERS/Miraflores Palace/Handout via Reuters

Ο Μαδούρο υποτιμά από την πίσω πόρτα το μπολιβάρ κατά 1.500%

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 14:03
O Νικολάς Μαδούρο στο μνημείο του εθνικού ήρωα της Βενεζουέλας Σιμόν Μπολιβάρ. Το ίδιο όνομα φέρει και το νόμισμα της χώρας, το οποίο έχει πέσει σε περιδίνηση
|REUTERS/Miraflores Palace/Handout via Reuters

Ο Μαδούρο υποτιμά από την πίσω πόρτα το μπολιβάρ κατά 1.500%

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 14:03

Το μπολίβαρ, το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας, σε νέες περιπέτειες! Ο πρόεδρος Μαδούρο εισάγει ένα σύστημα διαφορετικών συντελεστών που κάνει τα ταξίδια στο εξωτερικό σχεδόν απαγορευτικά.

Αλλά και όσοι αγοράζουν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από το εξωτερικό, πρακτικά δηλαδή όλοι οι Βενεζολάνοι, θα αναγκαστούν να πληρώνουν για μία τέτοια αγορά έως και 1.500% ακριβότερα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα από τα «προνομιούχα» νομίσματα για τη συναλλαγή.

Γιατί η βασική ιδέα του νέου συστήματος είναι να χωριστούν τα νομίσματα σε «προστατευόμενα» και «παραπληρωματικά». Ετσι, ενώ μέχρι στιγμής στην επίσημη αγορά για να αποκτήσει κάποιος ένα δολάριο έδινε 13 μπολίβαρ, με τις νέες ρυθμίσεις και την εφαρμογή των καινούργιων συντελεστών ένα δολάριο θα κοστίζει 200 μπολίβαρ!

Τόσο τα ταξίδια όσο και οι αγορές προϊόντων αλλοδαπής προέλευσης εξαρτώνται από το Εθνικό Κέντρο Εξωτερικού Εμπορίου (CENCOEX), που ελέγχει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας. Και δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς πως τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη οφείλονται στην πρωτοφανή οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής.

Μια κρίση η οποία με τη σειρά της προήλθε από τη δύσκαμπτη οικονομική και συναλλαγματική πολιτική που εφαρμόστηκε από το 2003 και μετά, εποχή που ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες μεσουρανούσε ως άλλος Μεσσίας στο πολιτικό στερέωμα της Βενεζουέλας.

Οπως επισημαίνει στη Μαολίς Κάστρο και την Εl Pais o οικονομολόγος Ορλάντο Οτσόα, ουσιαστικά τα μέτρα αυτά οδηγούν σε μια «μακροϋποτίμηση» του εθνικού νομίσματος αλλά και επέκταση της διαφθοράς, μια συνταγή δηλαδή η οποία το μόνο που έχει καταφέρει διαχρονικά είναι να στραγγαλίζει την οικονομία της χώρας.

Για να κατανοήσει πάντως κανείς πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση δεν έχει παρά να επιχειρήσει να αλλάξει ένα δολάριο ΗΠΑ στη μαύρη, την κατ΄ ευφημισμό λεγόμενη «παράλληλη» αγορά. Ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να δαπανήσει 1.142 μπολίβαρ!

Σύμφωνα με τον Οτσόα «η οικονομία της Βενεζουέλας εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν μπορεί να συνέλθει». Οπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος «και μόνο τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποθαρρύνουν τους επίδοξους επενδυτές ενώ ο απλός πολίτης συναντά στην καθημερινή του ζωή όλο και περισσότερα εμπόδια».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών της Βενεζουέλας, Αριστίντες Μάτσα, θεωρεί ορισμένα από τα μέτρα που πάρθηκαν «απαραίτητα». Οπως τονίζει στην Εl Pais «η δέσμευση των παλαιών κεφαλαίων σε συναλλαγματική μορφή ήταν κάτι σημαντικό και απαραίτητο για την εθνική οικονομία».

Και θεωρεί πως το στάδιο διαχωρισμού των νομισμάτων σε «προστατευόμενα» και «παραπληρωματικά» θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και θα οδηγήσει σύντομα στη θέσπιση «ενός και μόνο συντελεστή αλλαγής συναλλάγματος, που είναι αυτό που η χώρα μας χρειάζεται πραγματικά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...