Κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, τώρα και εκτός Αθηνών | Shutterstock
Θέματα

Ελληνικά κοκτέιλ με αέρα κοσμοπολίτικο

Τα καλύτερα αθηναϊκά μπαρ αλλά και ωραία μπαρ στην Πάτρα, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάργα, στα Τρίκαλα, στην Τήνο, στο Ηράκλειο και στα Χανιά σερβίρουν για μερικές ημέρες ευφάνταστα ελληνικά κοκτέιλ σε ειδικές τιμές
Κική Τριανταφύλλη

Μόλις ολοκληρώθηκε το δεύτερο φεστιβάλ των κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, η Ντένη Καλλιβωκά, ψυχή της διοργάνωσης μαζί με την Ελένη Νικολούλια, ανέβασε στο Facebook μια τρυφερή ανάρτηση εκδηλώνοντας αυθόρμητα τον ενθουσιασμό της για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης: «Στην Ελλάδα έχουμε μάθει συχνά να ονομάζουμε τους σκοπούς, στόχους και τις δηλώσεις, οράματα. Αυτό που έγινε την Παρασκευή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, ήταν συγκινητικό. Πάνω από 2000 άτομα, συνέρρεαν και περίμεναν στην ουρά για να τιμήσουν τα ελληνικά αποστάγματα στην νέα τους θέση στο μπαρ. Το Aegean Cocktails & Spirits τα κατάφερε! Ενέπνευσε τους bartenders και τους καταναλωτές», γράφει η Ντένη, ενώ λίγο παρακάτω τονίζει: «Τα ελληνικά αποστάγματα πρέπει πρώτα να γίνουν “σαμπάνια” στα μάτια όλων, για να τα δείτε έπειτα, όχι μόνο στις λίστες των κοκτέιλ όπως έγινε, αλλά και στις προθήκες των μπαρ σε μια σωστή αναλογία».

Πράγμα που συμβαίνει! Η πολύ επιτυχημένη δράση AC&S Week, που έγινε πρώτη φορά πέρσι με τη συμμετοχή των καλύτερων μπαρ της Αθήνας, συνεχίζεται φέτος έχοντας πλέον αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια. Και δεν μιλάμε πια για μια εβδομάδα αφού θα παραταθεί μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Ετσι 32 σπουδαία μπαρ σε διάφορα σημεία της Ελλάδας θα σερβίρουν για αρκετές ημέρες ακόμη (και πού ξέρεις μπορεί να επιλέξουν τα ελληνικά κοκτέιλ και για τα μελλοντικά τους μενού) δύο Κοκτέιλ με Ελληνικά Αποστάγματα, προτείνοντας ένα extra menu λογοτυπημένο από τα Aegean Cocktails & Spirits, και φυσικά με καλύτερη τιμή. Για την ακρίβεια τα περισσότερα στοιχίζουν 7 ευρώ ενώ ελάχιστα 8 ευρώ, όπως είδαμε στους καταλόγους τους.

Τα μπαρ που συμμετέχουν στην εκδήλωση προτείνουν δύο ελληνικά κοκτέιλ σε ειδικές τιμές

Σας εξομολογούμαι, τώρα, ότι αυτή τη φορά δεν θα διαλέξω με γνώμονα το αγαπημένο μου μπαρ (που βέβαια διαπίστωσα ότι είναι μέσα στη λίστα και μάλιστα όχι μόνον ένα, περισσότερα αγαπημένα βρήκα ανάλογα με τη διάθεση και την παρέα). Θα βρω σε ποιο μπαρ έχουν φτιάξει κοκτέιλ με το αγαπημένο μου απόσταγμα, κρασί ή άλλο ποτό κι αν τύχει να συνδυάζονται τόσο το καλύτερο! Όμως δεν τα ξέρω όλα τα μπαρ που συμμετέχουν στη δράση, ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε μερικά ακόμη!

Με μια πρώτη ματιά, ενθουσιάστηκα για παράδειγμα με το λιτό «Pinus Spritz», που φτιάχνουν στο «Upupa Epops» στα Πετράλωνα (Αλκμήνης 7 και Θεανώς), αγαπημένο μπαρ, έτσι κι αλλιώς, τόσο για το μαγικό του περιβάλλον χειμώνα καλοκαίρι, όσο και για τα κοκτέιλ της Μάρφης Μπαλή. Με εντυπωσίασε γιατί για το ένα από τα δύο κοκτέιλ με ελληνική ταυτότητα, που σχεδίασε η Μάρφη, είναι ένα spritz με βάση τη «Ρόζα», μια σπάνια ρετσίνα από Ξινόμαυρο του Στέλιου Κεχρή, που αν δεν σου πουν ότι έχει ρετσίνι δύσκολα θα το καταλάβεις. Το χρώμα της είναι εκθαμβωτικό και ο συνδυασμός της φρεσκάδας και της πικάντικης επίγευσής της με Italian Bitter Syrup και Botanical Tonic Water, που περιέχει η συνταγή του κοκτέιλ, ταιριάζει ακριβώς με τη γεύση που θα ήθελα να απολαύσω ένα από τα επόμενα βράδια. Αν πάλι εσείς προτιμάτε κάτι πιο πληθωρικό, η εναλλακτική του «Upupa Epops» είναι ό,τι πρέπει: Το κοκτέιλ «Liliko’i» γίνεται με Skinos Mastiha Spirit,  Chocolate Bitters, Grated Cardamom, Overproof Rum, Passion Fruit, Lemon, Lime, Oleo Saccharum και Ginger Syrup…

Εξίσου γοητευτικά μου φαίνονται και τα ελληνικά κοκτέιλ του «Baba Au Rum» (Κλειτίου 6, στην καρδιά του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας), που θυμίζω ότι είναι ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου και φέτος γιόρτασε τα δέκα του χρόνια. Το «Lazing on a sunny afternoon», συνδυάζει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του Τσίπουρου Καρδάση με τις δροσερές ξινούτσικες νότες του πράσινου μήλου (Green Apple Cordial) και φρέσκου χυμού λάιμ, τη φρεσκάδα των ανθών της κουφοξυλιάς (Elderflower Liqueur) και τα σπινθηροβόλα αρώματα του «Αφρού», λευκή pet-nat ρετσίνα από Ροδίτη με λεπτές φυσαλίδες του Στέλιου Κεχρή. Το «Fyllomantis», από την άλλη πλευρά, γίνεται με Τσίπουρο Δεκαράκι που συμπληρώνεται με λικέρ φτιαγμένο από μούσμουλα, χαμομήλι και σταφύλια από την Πελοπόννησο, χυμό αγουρίδας, λικέρ θυμάρι και Mastiha Bitters!

Δείτε ακόμα τις συνταγές που προτείνουν μερικά από τα υπόλοιπα μπαρ που συμμετέχουν :

42 Barstronomy Athens

7 Jokers

A for Athens

Aman “The Garden” (Ηράκλειο)

Atheneé

Barreldier

Bartesera

Bittersweet (Τρίκαλα)

Boheme (Χανιά)

Carte Postale (Χανιά)

Casablanca (Θεσσαλονίκη)

CV Distiller

Cube

Frater & Soror

Grappa (Βόλος)

Holy Spirit Cocktail Bar

Ipitou The Bar

Kamini Cocktail Bar (Πάργα)

Mai Tai

Noel

Ντιβάνι Πολυχώρος (Πάτρα)

Odori Vermuteria di Atene

Senios

Spoiled

The Clumsies

The Gin Joint

Theory Bar & More

Three Donkeys (Τήνος)

Χάλαβρο OpenBar (Ηράκλειο)