Βραζιλία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μπολσονάρο
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο (δεύτερος από δεξιά) μπροστά στο σπίτι του, μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης | Pedro Ladeira/Folhapress via REUTERS
Επικαιρότητα

Βραζιλία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μπολσονάρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε την ποινή στον πρώην πρόεδρο της χώρας, ο οποίος δικάζεται για απόπειρα πραξικοπήματος, επειδή συνέχισε τις αναρτήσεις στα social media. Πώς αντέδρασε η Ουάσινγκτον
Protagon Team

Σε μία απόφαση που αναμένεται να αυξήσει κι άλλο τις εντάσεις ανάμεσα σε Βραζιλία και ΗΠΑ, το βραζιλιάνικο Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη Δευτέρα να τεθεί υπό κατ’ οίκον κράτηση ο πρώην πρόεδρος της χώρα, Ζαΐρ Μπολσονάρο, επειδή δεν τήρησε την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί να γράφει στα social media.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο δικάζεται για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος και επιβολής πραξικοπήματος, όταν έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Λούλα.

Η δίκη του έχει εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, που «τιμώρησε» τον Λούλα, επιβάλοντας πολύ υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τη Βραζιλία.

Σε έγγραφο του δικαστηρίου, ο δικαστής Αλεσάντρ τζι Μοράις στηλιτεύει την «επανειλημμένη παραβίαση των μέτρων που έχουν επιβληθεί» στον πρώην πρόεδρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής αναφέρεται σε παρεμβάσεις του Μπολσονάρο που αναμεταδόθηκαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης από οπαδούς του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ του σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την απόφαση με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Χ: «Ο δικαστής (σ.σ. του STF Αλεσάντρ τζι) Μοράις, στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της Βραζιλίας για να φιμώνει την αντιπολίτευση και να απειλεί τη δημοκρατία», ανέφερε.

«Το να επιβάλλονται ακόμη περισσότεροι περιορισμοί στη δυνατότητα του Ζαΐρ Μπολσονάρο να υπερασπιστεί τον εαυτό του δημόσια δεν προσφέρει κοινωφελή υπηρεσία. Αφήστε τον Μπολσονάρο να μιλήσει!», συνέχισε η ανακοίνωση.

Exit mobile version