Στο στιγμιότυπο του 2016 ο πρόεδρος της Toyota Motor Corp. Ακιο Τογιόντα (αριστερά) και ο πρόεδρος της Suzuki Motor Corp. Οσάμου Σουζούκι δείχνουν ευτυχείς: οι εταιρείες τους σχεδίαζαν τις τωρινές εξελίξεις από καιρό | EPA
Επικαιρότητα

Toyota και Suzuki ενώνουν δυνάμεις για την πραγματική αυτο-κίνηση

Συμφωνία χρηματιστηρίου μεταξύ των δύο ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, με σκοπό την ηλεκτροκίνηση και τα υβριδικά οχήματα
Protagon Team

H Τοyota, η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, κατέληξε σε συμφωνία με τη μικρότερη εταιρεία Suzuki, η οποία προβλέπει ανταλλαγή μετοχών.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι ο στόχος της ενωτικής προσπάθειας είναι καθαρά αναπτυξιακός, δηλαδή η αναζήτηση και η εφαρμογή νέων προτάσεων, κυρίως στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης βάσει των πλέον προηγμένων τεχνολογιών.

Το βάρος των κοινών προσπαθειών θα πέσει στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

Ο Οσάμου Σουζούκι, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας, είπε ότι η συμφωνία τους είναι αποτέλεσμα των τεχνολογικών προκλήσεων της εποχής: «Το κύμα της αυτόνομης οδήγησης έρχεται, και το κόστος δεν μπορεί να μειωθεί παρά μόνο με μαζικές παραγωγές. Ετσι είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε».

Η Τoyota θα αγοράσει ποσοστό 4,94% της Suzuki δαπανώντας περίπου 96 δισ. γιεν (περίπου 907 εκατ. δολάρια). Η επένδυση της Suzuki σε μετοχές της Τοyota είναι περίπου 48 δισ. γιεν.

Ο ιαπωνικός γίγαντας του αυτοκινήτου έχει ήδη σχηματίσει συμμαχίες και με άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως με τη Subaru (κατέχει το 16,8%) και με τη Mazda (5,1%). Το νεότερο deal με τη Suzuki θεωρείται ικανό να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία τους στην Ινδία, χώρα που εξασφαλίζει πλεονεκτήματα στη Suzuki ακόμη και σε σύγκριση με την Toyota. Η Toyota θεωρείται η πλέον προηγμένη εταιρεία από τεχνολογική άποψη.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2017 η Toyota και η Suzuki είχαν ανακοινώσει ότι υπέγραψαν μνημόνιο διερεύνησης της επιχειρηματικής συνεργασίας τους στους τομείς του περιβάλλοντος, της ασφάλειας και των νέων τεχνολογιών.