Ο Πούτιν στο Σότσι, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κιργιζίας, τη Δευτέρα | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Μόσχα: Ο Πούτιν θα κάνει το εμβόλιο Σπούτνικ για τον κορονοϊό

Το ρωσικό εμβόλιο είναι το μοναδικό που έχει ήδη λάβει έγκριση από τις αρχές μιας χώρας, κι αυτό πριν ακόμη μπει στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στη Δύση και ανησυχία για το κατά πόσο είναι ασφαλές
Protagon Team

Θα το κάνει το εμβόλιο Σπούτνικ για τον κορονοϊό ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ώστε να μειωθούν τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει ο ρώσος πρόεδρος.

«Στην περίπτωση του αρχηγού του κράτους, φυσικά και ισχύουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Αλλά ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει ότι σκέφτεται να κάνει το εμβόλιο», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «για να μειωθεί το επίπεδο των μέτρων επιδημιολογικής προστασίας, είναι αναγκαίο να κάνει το εμβόλιο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν, ο Πούτιν του υποσχέθηκε ότι θα κάνει το εμβόλιο και θα επισκεφθεί τη Σεούλ.

Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος δεν μίλησε γενικά για επισκέψεις του στο εξωτερικό, αλλά συγκεκριμένα για την επικείμενη επίσκεψή του στη Σεούλ.

Ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε πότε συγκεκριμένα ο ρώσος πρόεδρος προτίθεται να κάνει το εμβόλιο ή αν θα περιμένει να ολοκληρωθεί η φάση 3 των κλινικών δοκιμών, απάντησε λέγοντας «ας περιμένουμε πότε ο ίδιος θα πάρει αυτή την απόφαση» και διαβεβαίωσε ότι όταν εμβολιασθεί ο πρόεδρος το γεγονός θα κοινοποιηθεί και «δεν θα το κρατήσουμε μυστικό».

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτότοκη κόρη του Πούτιν, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμο Μαρία Βορόντσοβα, έκανε στον εαυτό της το τεστ με το εμβόλιο του κορονοϊού, μάλλον επειδή η ίδια είναι ενδοκρινολόγος ιατρός.

Το ρωσικό εμβόλιο είναι το μοναδικό που έχει ήδη λάβει έγκριση από τις αρχές μιας χώρας, κι αυτό πριν ακόμα μπει στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στη Δύση και ανησυχία για το κατά πόσο είναι ασφαλές.