Επικαιρότητα

Καλά νέα για τον Μπάιντεν: Αποσύρεται και η Κλόμπουτσαρ από την κούρσα των Δημοκρατικών

Η 59χρονη γερουσιαστής έγινε η τρίτη υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος που αποχωρεί μετά την ευρεία νίκη του πρώην αντιπροέδρου στη Νότια Καρολίνα και εν όψει της «Σούπερ Τρίτης». Σε μάχη 70άρηδων εξελίσσεται η προεδρική εκλογή
Protagon Team

Ενα μόλις 24ωρο πριν από την επονομαζόμενη «Σούπερ Τρίτη», οπότε 14 πολιτείες των ΗΠΑ θα στήσουν κάλπες για να αποφασίσουν ποιον θέλουν για υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία τον Νοέμβριο, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, η κούρσα πήρε μια νέα τροπή: η γερουσιαστής Εϊμι Κλόμπουτσαρ εγκατέλειψε την εκστρατεία, σε μια κίνηση που αναλυτές θεωρούν ότι ευνοεί τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Κλόμπουτσαρ, είχε υποστηριχτεί δημοσίως από τους New York Times (εδώ), αλλά στις τέσσερις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν (Αϊοβα, Νιου Χαμσάιρ, Νεβάδα και Νότια Καρολίνα) δεν κατάφερε να διακριθεί -μολονότι στο Νιου Χαμσάιρ είχε ανέλπιστα βρεθεί στην τρίτη θέση.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, τρία είναι τα αξιοσημείωτα σημεία:

Πρώτον το ότι η εντυπωσιακή επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο (με ποσοστά πέριξ του 50%) προκάλεσε ένα κύμα παραιτήσεων υποψηφίων. Το ίδιο βράδυ εγκατέλειψε την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ο Τομ Στάγερ, μία ημέρα μετά αποχώρησε ο φέρελπις Πιτ Μπούτιτζιτζ και τώρα εγκαταλείπει η Κλόμπουτσαρ. Οι δύο τελευταίοι διεμήνυσαν πως θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Δεύτερον ότι ο Μπάιντεν φαίνεται, μία ημέρα πριν από τη «Σούπερ Τρίτη», να περνάει ως ο εκφραστής των κεντρώων στο Δημοκρατικό Κόμμα, γεγονός που μπορεί να τον βοηθήσει να κερδίσει το χρίσμα τελικά, μολονότι δεν έχει ούτε τα λεφτά του Μάικ Μπλούμπεργκ —ο οποίος τώρα θα δοκιμαστεί στην κάλπη—, ούτε τις οργανώσεις βάσεις του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ως τώρα προηγείται σε εκλέκτορες. Στόχος του Σάντερς είναι στο συνέδριο των Δημοκρατικών το καλοκαίρι να αντιπαραθέσει στον «ακραίο» ριζοσπαστισμό του γερουσιαστή του Βερμόντ, μια μετριοπαθή εναλλακτική. Η «εκλεξιμότητα», το ποιος δηλαδή θα μπορέσει να νικήσει τον Τραμπ, θα είναι το κλειδί και πολλοί θεωρούν ότι ο Σάντερς είναι πολύ αριστερός για να κερδίσει τις απαραίτητες ψήφους που θα δώσουν τη νίκη. Το φάντασμα της υποψηφιότητας του Τζορτζ ΜακΓκόβερν το 1972 απέναντι στον Ρίτσαρντ Νίξον περιφέρεται ακόμα στο Δημοκρατικό Κόμμα (εδώ).

Και τρίτον; Οτι με την αποχώρηση της 59χρονης Κλόμπουτσαρ, του 38χρονου Μπούτιτζιτζ και του 62χρονου Στάγερ, ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων -συμπεριλαμβανομένου και του Τραμπ- αυξάνει δραματικά: η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είναι η νεότερη, 70 ετών, και ακολουθούν o Τραμπ που είναι 73 ετών, ο Μπάιντεν που είναι 77 και ο Σάντερς που όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου θα είναι 79 ετών και δύο μηνών!