Ενα τουρκικό Bayraktar TB2 σε έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού, στο Μπακού | REUTERS/Aziz Karimov/File Photo
Επικαιρότητα

Φινλανδία σε Τουρκία: Μπορεί και να αγοράσουμε Bayraktar…

Στην προσπάθειά του να κάμψει τις αντιστάσεις της Αγκυρας στην υποψηφιότητά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Ελσίνκι άφησε να εννοηθεί ότι αν και οι δύο χώρες είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είναι διατεθειμένο να αγοράσει τα τουρκικά drones που χρησιμοποιούν με επιτυχία οι Ουκρανοί για να πλήξουν ρωσικούς στόχους
Protagon Team

«Επίθεση φιλίας» έχει ξεκινήσει η Φινλανδία για να πείσει την Τουρκία να μη θέσει βέτο στην υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το Ελσίνκι άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Bayraktar TB2, που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους, και να χαλαρώσει τους κανόνες πώλησης όπλων προς άλλες χώρες.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, o Πέκα Χααβίστο, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του και η Τουρκία θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνίες όπλων μεταξύ τους εάν και οι δύο ήταν μέλη της δυτικής συμμαχίας.

«Υπάρχει κάποια τεχνολογία όπλων από την Τουρκία που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη Φινλανδία. Ολοι έχουν παρακολουθήσει αυτά τα drones και άλλα συστήματα. Αλλά δεν θέλω να βιάζομαι πριν από τα γεγονότα. Ας δούμε πρώτα την κατάσταση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Μια κίνηση αγοράς τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα θεωρηθεί θετική χειρονομία από την Αγκυρα, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η Αγκυρα απειλεί με βέτο και για την ένταξη της Σουηδίας, η οποία έχει μακρά ιστορία στην αποδοχή Κούρδων αιτούντων άσυλο και είχε επαφή με συριακές ομάδες που η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικές».

Την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Σουηδίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία για να λυθούν οι «παρεξηγήσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Χααβίστο τόνισε ότι η Φινλανδία δεν απαγορεύει την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία και ότι οι εξαγωγές αποφασίζονται κατά περίπτωση, αλλά πρόσθεσε ότι το να είσαι συνεταίρος-μέλος του ΝΑΤΟ θα λαμβάνεται υπόψη σε οποιαδήποτε απόφαση εξαγωγής, δεδομένης της δέσμευσης συλλογικής άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Φινλανδία έχει μια σχετικά μέτρια βιομηχανία όπλων, η Σουηδία, όμως, είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της, με κυρίαρχη βιομηχανία τη Saab, η οποία κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο έγραψε σε ανάρτησή του ότι «η Φινλανδία παίρνει στα σοβαρά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» μαζί με μια φωτογραφία του με το ζεύγος Ερντογάν να εναποθέτουν λουλούδια το 2015 στο σημείο τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγκυρα.

«Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και εργάζεται ενεργά για την αποτροπή της. Η προσέγγιση και οι πράξεις της Φινλανδίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ήδη πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη γενική γραμμή των χωρών του ΝΑΤΟ, επίσης όσον αφορά την τρομοκρατία που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, πληρούνται οι προϋποθέσεις της ένταξής μας», έγραψε ο Νιινίστο.

Οι φινλανδοί αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από την ξαφνική αντίθεση της Τουρκίας μετά τις αρχικές δεσμεύσεις υποστήριξης από τον Ερντογάν προς τον φινλανδό ομόλογό του.

Τα σχόλια της Φινλανδίας ακολούθησαν αυτά της Σουηδίας που προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει την Τουρκία ότι δεν απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων στην Αγκυρα. Ο Καρλ Εβερτσον, επικεφαλής του τμήματος ελέγχων στρατιωτικού εξοπλισμού στην Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων, τη σουηδική υπηρεσία που εγκρίνει όλες τις εξαγωγές όπλων, είπε στους Financial Times ότι δεν υπήρχε εμπάργκο παρόλο που δεν έχουν δοθεί άδειες για πώληση όπλων στην Τουρκία από το 2018.

«Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα συμφέροντα της σουηδικής άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Αυτά μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Το εάν και πώς η πολιτική ελέγχου των εξαγωγών της Σουηδίας επηρεάζεται από τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι κάτι που πιθανότατα θα εξεταστεί σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Τις επόμενες ημέρες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συγκεντρώσει ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με την ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα πριν από τη σύνοδο της Συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου.