Ο Ιμπραήμ Καλίν σε πρόσφατη συνέντευξή του | REUTERS/Murad Sezer
Επικαιρότητα

Αγκυρα: Δεν έχουμε καμία απάντηση από Σουηδία – Φινλανδία

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι παρά τις ανακοινώσεις των δύο χωρών, η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμα ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματά της και μόνο όταν γίνει αυτό, θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ
Protagon Team

Η πρόοδος στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, εξαρτάται από τις απαντήσεις τους στα αιτήματα της Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχίσουν για να επιλύσουν τις διαφορές, ενώ ειδικά το Ελσίνκι άφησε να εννοηθεί ότι αν η Τουρκία δεν φέρει εμπόδια στην ένταξή του, μπορεί να αγοράσει τουρκικά drones.

Ομως η Αγκυρα δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα προτάσεις για τα αιτήματά της, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της υποστήριξης για ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα, που ισχυρίζεται ότι έχουν επιβάλει Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην El Pais ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας, θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

«Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία», είπε. «Οταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια τουριστική ούτε και οικονομική συμμαχία. Είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια», σημείωσε ο τούρκος αξιωματούχος.

Η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία από τα 30 κράτη-μέλη του. Η Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει πει ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» σχετικά με τις ανησυχίες της.