Ο Πολ Ράιαν σε προεκλογική εκδήλωση. Πιστεύει ότι υπάρχει «καλύτερος τρόπος». Μάλλον απευθύνεται στον Τραμπ | REUTERS/Gary Cameron
Επικαιρότητα

Ο Πολ Ράιαν αποκηρύσσει τον Τραμπ

Σε μια κομβική στιγμή για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, o πρόεδρος του Κογκρέσου και σημαίνων παράγοντας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επιβεβαίωσε την αποστασιοποίησή του από τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος. Ηρθε το τέλος για το φαινόμενο Τραμπ;
Protagon Team

Ηταν μια κουβέντα για τις γυναίκες και το αιδοίο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στο ντιμπέιτ των προεδρικών υποψηφίων το βράδυ της Κυριακής ότι ήταν «κουβέντες των αποδυτηρίων», ότι δηλαδή άντρας είναι, μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω ακόμα και αν πρόκειται για το πώς επιτίθεσαι σε ανυπεράσπιστες γυναίκες. Οσοι διέβλεψαν ότι αυτή η κουβέντα από το παρελθόν θα προκαλούσε τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, δικαιώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας – μια ολόκληρη μέρα έπειτα από την τηλεμαχία με τη Χίλαρι Κλίντον και τρία 24ωρα μετά την επίμαχη αποκάλυψη της Washington Post: ο Πολ Ράιαν, ο πιο ισχυρός παράγων αυτήν την εποχή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τον Τραμπ.

Επισήμως δεν πρόκειται για απόσυρση της στήριξης στον ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο – θα ήταν πράγματι σεισμός ιστορικών διαστάσεων αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τέσσερις εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου. Ομως είναι μια συμβολική πράξη αποστασιοποίησης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τον υποψήφιό του για τον Λευκό Οίκο.

Ο Ράιαν, υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Μιτ Ρόμνι το 2012, είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως ο Τραμπ δεν θα είναι παρών στην προεκλογική εκδήλωσή του στο Γουισκόνσιν το περασμένο Σάββατο, όταν είχε μόλις ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις χυδαίες δηλώσεις του ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου για το πώς πρέπει να «χουφτώνεις» τις γυναίκες. Αλλά τώρα είναι πιο ξεκάθαρο: οι Ρεπουμπλικανοί δεν θέλουν να έχουν σχέση με τον Τραμπ.

Η δήλωση του Ράιαν καταγράφηκε σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη μεταξύ των ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου το μεσημέρι της Δευτέρας. Εκλήθησαν όλοι αυτοί να διαχειριστούν την εξής κρίση. Μετά την απόσυρση της στήριξης στον Τραμπ από πολλά σημαίνοντα στελέχη του Κόμματος –μεταξύ αυτών ο γερουσιαστής της Αριζόνα και υποψήφιος πρόεδρος το 2008 Τζον ΜακΚέιν–ο προεδρικός υποψήφιος άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου ντιμπέιτ ότι θα υπάρξουν «αντίποινα», ότι δεν θα τους στηρίξει και αυτός από την πλευρά του την κρίσιμη μέρα. Είναι η ημέρα των εκλογών, η 8η Νοεμβρίου, οπότε για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν διακυβεύεται μόνο το θέμα του προέδρου, αυτό για πολλούς θεωρείται χαμένη υπόθεση· διακυβεύονται έδρες γερουσιαστών και βουλευτών, η ισορροπία στο Κογκρέσο και η ηγεμονία των ρεπουμπλικανών που έκανε τη ζωή δύσκολη στον Μπαράκ Ομπάμα. Διακυβεύεται το status quo του κόμματος. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν απέναντι στον Τραμπ;

Ο Πολ Ράιαν έφθασε λίγο προτού αποσύρει επισήμως τη στήριξή του στον Τραμπ – μια στήριξη που είχε δοθεί προ ολίγων μηνών με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Είπε όμως ότι «αν η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει τον Λευκό Οίκο, πρέπει να υπάρχει ένα ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο για να την ελέγχει». Αυτό βέβαια αρκούσε για τη Χίλαρι για να πανηγυρίσει μέσω twitter.

Μπορεί να συνέλθει η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραπ μετά από όλο αυτό; Με τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να αμφιταλαντεύεται μήπως πρέπει να τον εγκαταλείψει, με τους Ρεπουμπλικανούς να αποστασιοποιούνται και τους περισσότερους άλλους να βλέπουν πια τις εκλογές του 202ο; Δύσκολο. Ο ίδιος ο Πενς θεωρείται ότι με την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας έχτισε ένα «προεδρικό» προφίλ για τις επόμενες εκλογές. Ο Τεντ Κρουζ, που κονταροχτυπήθηκε ως το τέλος στα προκριματικά ήταν ο πρώτος που αρνήθηκε να στηρίξει τον Τραμπ στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το καλοκαίρι. Και ο Ράιαν εμφανίζεται έτοιμος να αναδειχθεί ως ο μεγάλος ανανεωτής του Κόμματος. Πάντα με στόχο μια τετραετία μετά. Διότι αυτή μοιάζει να έχει χαθεί. Ή να έχει κερδηθεί από τη Χίλαρι που τη Δευτέρα είδε δημοσκόπηση να της δίνει 11% διαφορά.