503
Ο πρωήν πρόεδρος της Γαλλίας επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας | EPA/BAS CZERWINSKI

Ολάντ κατά Μακρόν: «Εξελέγη χάρη σε ένα παιχνίδι της μοίρας»

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 13:35
Ο πρωήν πρόεδρος της Γαλλίας επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας
|EPA/BAS CZERWINSKI

Ολάντ κατά Μακρόν: «Εξελέγη χάρη σε ένα παιχνίδι της μοίρας»

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 13:35

Εχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που ο Φρανσουά Ολάντ παρακολουθούσε από το Ελιζέ τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν να αναδεικνύεται από απολίτικο αουτσάιντερ σε ακομάτιστο φαβορί για την προεδρία. Ο Ολάντ δεν είχε επιχειρήσει να επανεκλεγεί –και πώς θα μπορούσε με τα τραγικά ποσοστά δημοφιλίας που είχε; Ομως δεν έφυγε από τη δημόσια σφαίρα. Και τώρα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές του 2017 (ο α’ γύρος είχε διεξαχθεί 23 Απριλίου), ο πρώην πρόεδρος επανέρχεται στο προσκήνιο με ένα βιβλίο.

Το πόνημα, το οποίο έχει τίτλο «Τα μαθήματα της εξουσίας», κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 11 Απριλίου. Περιέχει πέρα από τα όσα αποκόμισε από την πενταετία στον προεδρικό θώκο και αιχμηρές κρίσεις για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ολάντ καταγράφει ακόμη τις σκέψεις του για σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα στη Γαλλία.

Από τα αποσπάσματα που προδημοσιεύτηκαν, ο Ολάντ φαίνεται να αφήνει κατά μέρος την διακριτικότητα που θα πρέπει να έχει ο προκάτοχος για τον νυν πρόεδρο και επικρίνει τον πρώην προστατευόμενό του.

«Οι κυβερνήσεις μου μείωσαν τις ανισότητες, αυτή εδώ τις διευρύνει», γράφει και επικρίνει ακόμη το μοναρχικό στιλ που προσάπτουν πολλοί στον Μακρόν. Ο Ολάντ, που εξελέγη το 2012 ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν αυτός που είχε αναδείξει τον νεαρό Μακρόν τοποθετώντας τον στο υπουργείο Οικονομίας. Ο νυν πρόεδρος είχε στη συνέχεια παραιτηθεί για να μην φθαρεί από τους χειρισμούς και τις πολιτικές της κυβέρνησης Ολάντ, με προφανή σκοπό την προεδρική κούρσα του 2017.

5bfeb57c2cd1c5daee91a7c5da9b1e37
Μακρόν και Ολάντ την εποχή που ακόμα όχι μόνο μιλούσαν αλλά χαμογελούσαν ο ένας στον άλλον

Εκ των υστέρων, ο Ολάντ βλέπει την προεκλογική εκστρατεία του 2017 «με ένα μείγμα κατάπληξης και επαγρύπνησης. Βαθιά μέσα μου “έβραζα”. Οι Γάλλοι άξιζαν κάτι καλύτερο από μια σειρά δικαστικών θεμάτων, από ανατροπές τηλεοπτικού τύπου, από συγκεντρώσεις με ολογράμματα και πληθωρικές συζητήσεις», γράφει υπενθυμίζοντας τις περιπέτειες του Φρανσουά Φιγιόν με τη δικαιοσύνη, τις συγκεντρώσεις του Ζαν-Λυκ Μελανσόν με τα ολογράμματα, τα debates της Μαρίν Λεπέν.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική ο Ολάντ γράφει πως δεν είναι απαραίτητο να επιστρέψει κάποιος σαν αρχηγός κόμματος. «Η νέα μου ζωή με αφήνει ελεύθερο να υπερασπιστώ, βαθιά μέσα μου, αυτό που πιστεύω».

Περισσότερα για τον νυν πρόεδρο ο Ολάντ είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό L’Obs  με αφορμή το νέο βιβλίο.

Οπως εξηγεί η εκλογή Μακρόν «ήταν ένα παιχνίδι της μοίρας που οφείλει πολλά στην κατάσταση άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ο ίδιος είπε ότι εξελέγη σαν διαρρήκτης και είναι αλήθεια».

«Αν η πλειοψηφία της Αριστεράς ήταν ενωμένη και αν η δεξιά αντιπολίτευση δεν αντιπροσωπευόταν από έναν απαξιωμένο υποψήφιο, δεν θα υπήρχε χώρος για την μαγική περιπέτεια του Εμανουέλ Μακρόν», υποστηρίζει.

Για τον Μακρόν ο πρώην πρόεδρος λέει «χωρίς πικρία», αλλά με μια ισχυρή δόση δηλητηρίου, ότι «ποτέ δεν ενεγράφη στην ιστορία και την κουλτούρα της σοσιαλδημοκρατίας άρα δεν ακολουθεί μια πολιτική που εμπνέει».

Συστήνει έμμεσα τον Μακρόν να επιδιώξει τις διαπραγματεύσεις πριν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. «Οσες φορές ήθελα να πάω πολύ γρήγορα ή πολύ σκληρά, δεν με καταλάβαιναν. Η διαπραγμάτευση παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά παράγει πιο στέρεα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...