Στην Ουάσιγκτον χτυπά η «καρδιά» της διαπραγμάτευσης, αλλά μήπως για μια ακόμη φορά υπάρχει αρρυθμία; Μήπως ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται για τα ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ (στις 16:00, ώρα Ελλάδος), με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ (στις 16:30) και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (στις 20:10), στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ήδη υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ένα ακόμη ορόσημο, ίσως το πιο σημαντικό;
Η αλήθεια είναι ότι διαπραγμάτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους Θεσμούς είναι μια ιστορία από χαμένα ορόσημα (ας μην τα ξαναλέμε για την 5η Δεκεμβρίου που υποτίθεται ότι θα έκλεινε η β’ αξιολόγηση). Τώρα λοιπόν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και αυτό το… ακροτελεύτιο ορόσημο του Eurogroup της 22ας Μαΐου, με το καλοκαίρι να ανοίγεται μπροστά μας επικίνδυνα. Αυτό υπονόησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Πέμπτη, λέγοντας ότι τώρα δεν αναμένει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 22ας Μαΐου, σε αντίθεση με την εκτίμηση της περασμένης εβδομάδας ότι μια έκτακτη προπαρασκευαστική συνάντηση ώστε να κλείσει συμφωνία ήταν πιθανή. Ως μια τέτοια παραδοχή μπορεί να ερμηνευτεί και η αναφορά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της παρά το πολιτικό κόστος αλλά η διαμάχη ΕΕ – ΔΝΤ «στερεί πολύτιμο χρόνο»· ήταν διαπραγματευτική γραμμή ή άραγε μας προετοιμάζει για νέες καθυστερήσεις;
Ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου έσπευσε από το βράδυ της Πέμπτης και από νωρίς το πρωί της Παρασκευής να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα νέας καθυστέρησης, λέγοντας ότι εφόσον υπάρξει μια συμφωνία το Σαββατοκύριακο στο ΔΝΤ, «όλα μπορούν να κλείσουν σε τέσσερις πέντε ημέρες». Λένε πως το ΔΝΤ θα βάλει κάποια, λίγα, λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα και η συμμετοχή του θα είναι μονοετής, έως το καλοκαίρι του 2018. Υπενθυμίζουν δε ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιστρέφουν τελικά στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη στις 25 Απριλίου.
Ομως χωρίς έκτακτο Eurogroup, που μέχρι και την Πέμπτη ήταν στα χείλη όλων των κυβερνητικών στελεχών, ανοίγει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας για το αν θα επαρκεί ο χρόνος για να επιτευχθεί η περίφημη συνολική συμφωνία (global deal) στις 22 Μαΐου και μοιραία μπαίνει στο κάδρο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Πάμε λοιπόν για Ιούνιο; Ή για αυτό που κάποιοι αποκαλούν «ένα πολύ μακρύ Eurogroup» στις 22 Mαΐου; Θα είναι μια συνεδρίαση της Ευρωομάδας η οποία θα μεν σφραγίζει την τεχνική συμφωνία με τα μέτρα και θα καταλήγει στο τέλος στο global deal για χρέος και ΔΝΤ. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ωστόσο κυβέρνηση και εμμέσως ο Πιερ Μοσκοβισί δείχνουν να προετοιμάζονται για να δικαιολογήσουν μια νέα καθυστέρηση η οποία θα σπρώξει την εκκρεμότητα μέσα στο καλοκαίρι. Ο γάλλος επίτροπος είπε ότι δεν περιμένει εξελίξεις πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα και απλώς εξέφρασε την ελπίδα του ότι «ως τα τέλη Μαΐου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων». Κουβέντα για τη «συνολική συμφωνία»…
Σε κάθε περίπτωση τα τετ α τετ που θα έχει ο κ. Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον είναι κρίσιμα. Τα ραντεβού της Παρασκευής κλείνουν το βράδυ με μια συνάντησή του με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ακολουθούν το Σάββατο ραντεβού με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Αντι Μπόκολ, τον Πιερ Μοσκοβισί και βεβαίως τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δηλώσεις που έχουν ήδη γίνει.
Την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος προτού αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους. Από την πλευρά του «καρφί» προς το ΔΝΤ έριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου (η διαφωνία ΕΕ – ΔΝΤ που έλεγε και ο κ. Τσίπρας).
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε τον πρόεδρο των Ντόναλντ Τράμπ να πείσει το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του. «Ευελπιστούμε στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» είπε.
Ρέγκλινγκ: «Ανέκαμπτε η Ελλάδα το 2014, αλλά μετά…»
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί ότι η εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει με τα υπόλοιπα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που περισσεύουν στο τρίτο μνημόνιο (είναι περίπου 20 δισ. ευρώ). Οπως συνηθίζει, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 η Ελλάδα είχε ανάπτυξη, είχε εκδόσει ομόλογα και μείωνε την ανεργία αλλά «οι ψηφοφόροι… το είδαν διαφορετικά». Συνέδεσε την πρόθεση των Τσίπρα-Βαρουφάκη να κάνουν «κάτι διαφορετικό» μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015 με το γεγονός ότι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2015 δεν επιβεβαιώθηκε και τελικά η Ελλάδα είχε ύφεση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News