Η κυβέρνηση προτείνει τη χορήγηση του δικαιώματος ψήφου σε όλους τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις επί τούτου. Λογικό. Ποιος θέλει να τα βάλει με τη νεολαία υποδεικνύοντας το ανώριμο της ηλικίας;
Βέβαια κάποιος θα πει ότι δεν έχει σημασία να μετράμε τις μέρες. Ποια είναι στην πραγματικότητα η διαφορά μεταξύ ενός δεκαοκτάχρονου και ενός δεκαεπτάχρονου; Η βασική βρίσκεται στο σχολείο. Οσοι έχουν γεννηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν ενηλικιωθεί πριν τελειώσουν το σχολείο και μπορούν να ψηφίσουν ως μαθητές Λυκείου. Όμως αν χορηγηθεί η ψήφος στα 17, τότε θα ψηφίζουν και μαθητές της Β’ Λυκείου. Είναι πρόβλημα αυτό; Ναι είναι. Αν μη τι άλλο, δεν μπορείς να αναγνωρίζεις σε κάποιον το δικαίωμα ψήφου και ταυτοχρόνως να μην του επιτρέπεις την κατανάλωση αλκοόλ και τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια.
Αλλά και εδώ υπάρχει αντίλογος. Οι άνθρωποι, λέει, ωριμάζουν πιο γρήγορα. Οι παραστάσεις που προσλαμβάνει ένας δεκαπεντάχρονος, πριν από μερικά χρόνια ήταν απρόσιτες για έναν εικοσάχρονο. Και στην τελική, αν δεν χορηγήσει τη ψήφο στα 17 μία κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, ποιος θα τη χορηγήσει; Η παράταξη που είχε καρφώσει το δικαίωμα στα 21 χρόνια;
Λογικά η κυβέρνηση έχει σταθμίσει τη διεθνή εμπειρία και σε συνδυασμό με την ανάγνωση των συνθηκών στην ελληνική κοινωνία, προχωρεί στην πρόταση της. Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να δούμε ποιες άλλες χώρες έχουν καθιερώσει τη ψήφο για εθνικές εκλογές σε ηλικία κάτω των 18 ετών.
Στην Αιθιοπία ένας άνθρωπος δύσκολα θα φτάσει τα 50 χρόνια ζωής. Και αν έχει επιζήσει μέχρι τα 17, τότε ξέρει πολλά για τη ζωή –και το θάνατο- στην πατρίδα του. Ε, λογικά ψηφίζει μόλις συμπληρώσει τα 17.
Στο Ανατολικό Τιμόρ ψηφίζουν στα 17. Εκεί, το 40% του πληθυσμού ζουν με λιγότερο από 1,5 ευρώ την ημέρα. Τρεις στους τέσσερις ζουν χωρίς ηλεκτρισμό, τρεις στους πέντε χωρίς ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής και ένας στους δύο χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό. Το προσδόκιμο ζωής είναι 50 χρόνια. Ο δεκαεπτάχρονος εκεί αντιστοιχεί σε έναν τριαντάρη του δικού μας κόσμου.
Το 2012 η πρόεδρος Κριστίνα Κίσνερ έλαβε την πρωτοβουλία και μείωσε την ηλικία για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στην Αργεντινή. Πλέον απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και οι δεκαεξάρηδες που, όπως θα έλεγε και ο Σαββόπουλος, είναι στην ηλικία που έχουν όρεξη να κάνουν διάφορα στα Λύκεια. Το εκλογικό σώμα άλλαξε βίαια αφού στη δεξαμενή βούτηξαν 1,5 εκατ. επιπλέον ψηφοφόροι. Απαντες έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στην πρόεδρο Κίσνερ που, ανάμεσα στα τόσα περί σκανδάλων, άκουγε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τα παιδιά για να κερδίσει τις εκλογές. Εκείνη φυσικά δεν δέχθηκε κάτι τέτοιο. Κέρδισε τις εκλογές και η -«μακάρι να είμασταν» που έλεγε και ο Τσίπρας-Αργεντινή, βάδισε στην οδό της… ευημερίας.
Στην Αυστρία από το 2010 ψηφίζουν και οι δεκαεξάρηδες. Εκεί σκέφτηκαν ότι αφού το εκλογικό σώμα γερνάει και οι αποφάσεις λαμβάνονται από πενηντάρηδες, καλό είναι να μπει νέο αίμα το οποίο, όπως είδαμε στις πρόσφατες εκλογές, συνέβαλε στο υψηλό σκορ της ακροδεξιάς…
Στη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 17. Μένει τώρα να μάθουμε για τι ακριβώς ψηφίζουν. Ας πούμε για το πού θα στηθούν νέα αγάλματα του Κιμ.
Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη μπορείς να ψηφίσεις από τα 16 αρκεί να έχεις ένσημα και να πληρώνεις φόρους. Εκεί ο νομοθέτης έκρινε ότι από τη στιγμή που εργάζεσαι και προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, έχεις το δικαίωμα να αποτυπώνεις σε ψηφοδέλτιο την άποψη σου. Ακούγεται έντιμο.
Το Γκέρνσεϊ είναι νησί στη Μάγχη, μέλος της Κοινοπολιτείας. Βρίσκεται υπό Βρετανική επικυριαρχία, αλλά δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί ψηφίζουν για τοπική κυβέρνηση και οι δεκαεξάχρονοι.
Στην Ινδονησία, πέρα από τα διάφορα με τους ισλαμιστές, έχουν όντως μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες. Ας πούμε να αντικαταστήσουν τους δεσμοφύλακες με κροκόδειλους. Να γίνεται χημικός ευνουχισμός σε όσους διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα. Και, φυσικά, να εκτελούν ακόμα και για τη διακίνηση μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών. Εκει ψηφίζουν από τα 17.
Στην Κούβα ψηφίζουν από τα 16. Αλλά, μεταξύ μας, έχει καμιά σημασία τι ψηφίζει κάποιος στην Κούβα; Εκεί μπορούν να δώσουν δικαίωμα ψήφου και στα δεκάχρονα. Δεν θα αλλάξει κάτι σπουδαίο.
Στη Νικαράγουα τα παιδιά της γενιάς των Σαντινίστας είναι γαλουχημένα με τα ιδεώδη της Επανάστασης, συνεπώς εκ του ασφαλούς ψηφίζουν από τα 16. Οι σημερινοί δεκαεξάχρονοι έχουν ακούσει από τους γονείς τους ιστορίες για τα μέλη της ΚΝΕ που πήγαιναν εκεί να μαζέψουν καφέ. Δεν αποκλείεται δε, κάποιοι ψηφοφόροι να έχουν ελληνικό αίμα.
Πόσοι δεκαεξάχρονοι ζουν στο Νησί του Μαν; Και, τέλος πάντων, έχει καμία σημασία η ψήφος τους; Η χώρα είναι ανεξάρτητη, υποτελής στο βρετανικό στέμμα και οι κάτοικοι της θεωρούνται πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουν σήμα τα τρία πόδια και οι offshore μπορεί να είναι περισσότερες από τους κατοίκους.
Στο Σουδάν ψηφίζεις στα 17 γιατί στα 20 μπορεί να είσαι και λοχαγός.
Το Νότιο Σουδάν είναι ανεξάρτητο κράτος από το 2011. Εκεί οι νέοι ψηφίζουν στα 16. Είναι η χώρα με το υψηλότερο σκορ στην κατάταξη των Failed States, κοινώς το χειρότερο κράτος στον κόσμο.
Στη Σκωτία οι δεκαεξάχρονοι είχαν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Σε κρατίδια της Γερμανίας ψηφίζουν στα 17 ή στα 16 σε τοπικές εκλογές. Στο Ισραήλ ψηφίζουν στα 17 στις δημοτικές εκλογές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News