Αλλά το καλύτερο ελληνικό φαγητό στην Αυστραλία, αναφέρει η Ρόντελ στο άρθρο της στους New York Times, το δοκίμασε στο Γκολντ Κόουστ της πολιτείας Κουίνσλαντ, στο βορειοανατολικό άκρο της ηπείρου.
Διακοσμημένο με ποπ πορτρέτα διάσημων Ελλήνων της Διασποράς (από τον Αριστοτέλη Ωνάση μέχρι τον Ζακ Γαλυφιανάκη), το «Hellenika» παρουσιάζει ένα μενού άκρως κλασικό, τα πιάτα του όμως ξεχωρίζουν καθώς εκτελούνται άριστα με υλικά υψηλής ποιότητας. Αποτέλεσμα: το εστιατόριο έγινε τόσο αγαπητό που ο ιδιοκτήτης του ανακοίνωσε ότι ανοίγει άλλο ένα στο Μπρισμπέιν.
Στην Αυστραλία εξακολουθούν φυσικά να διακρίνονται τα παλιομοδίτικα εστιατόρια, όπως το «Jim’s Greek Tavern» στη Μελβούρνη, που δεν έχει μενού, μόνο μια γυάλινη προθήκη με διάφορα κρέατα, ψάρια και θαλασσινά. Διαλέγεις τα βασικά και ο σερβιτόρος φέρνει τα υπόλοιπα, μαγειρεμένα απλά, με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο, εννοείται, κι εσύ νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην τραπεζαρία του γείτονα.
Και είναι προφανές, και ανεξάρτητα από δημογραφικές αναλύσεις, ότι ο πλούτος και η υψηλή ποιότητα της ελληνικής κουζίνας στην Αυστραλία οφείλεται σε κάτι πολύ περισσότερο από την πυκνότητα του πληθυσμού.
