Η «δίαιτα για την υγεία του πλανήτη» – αλλά και τη δική μας
Ελάχιστο κρέας, περισσότερο ψάρι και κοτόπουλο, λίγα γαλακτοκομικά και πολλά φρούτα λαχανικά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς προβλέπει η υγιεινή δίαιτα | Molly Katzen/Eat Forum
Θέματα

Η «δίαιτα για την υγεία του πλανήτη» – αλλά και τη δική μας

Τη σχεδίασε μια διεθνής διεπιστημονική ομάδα και υπόσχεται να σώσει ζωές και να ταΐσει 10 δισ. ανθρώπους χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον. Θυμίζει μάλιστα πολύ τις παλιές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων
Κική Τριανταφύλλη

Μπορεί άραγε να γίνει όλο αυτό ή μήπως είναι απλά μια φαντασίωση;

«Η ανθρωπότητα ποτέ δεν προσπάθησε να αλλάξει το σύστημα των τροφών σε τέτοια κλίμακα και με τόση ταχύτητα», απαντάει στο BBC η Λίνε Γκόρντον, διευθύντρια του Κέντρου Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, «Είτε πρόκειται για φαντασίωση είτε όχι, το να φαντάζεται κανείς δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό … ήρθε η ώρα να ονειρευτούμε έναν κόσμο καλό», λέει.

Οι φόροι στα κόκκινα κρέατα είναι  μια από τις πολλές επιλογές που ίσως είναι απαραίτητο να επιβληθούν για να μας πείσουν να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Πόσο κακό κάνουν στον πλανήτη η γεωργία και η κτηνοτροφία;

Η χρήση γης για την καλλιέργεια τροφίμων και την δασοκομία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου το ίδιο με εκείνο της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης, και ουσιαστικά περισσότερο από ό,τι εκπέμπουν όλα μαζί τα τρένα, τα αεροπλάνα και τα αυτοκίνητα, που κινούνται στον πλανήτη, αναφέρει ο αναλυτής του BBC, Ματ ΜακΓκραθ.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων, παρατηρεί κανείς ότι οι κύριοι παράγοντες είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Σε όλο τον κόσμο, η κτηνοτροφία ευθύνεται για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 14,5 – 18%. Όσον αφορά σε άλλα αέρια που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, η γεωργία είναι ένας από τους κορυφαίους συντελεστές τόσο στις εκπομπές μεθανίου όσο και οξειδίων του αζώτου.

Η γεωργία αποτελεί σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η γεωργία αποτελεί επίσης σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αμμωνία από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ αποτελεί απειλή για την υγεία παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το νερό, καθώς καταναλώνουν το 70% των παγκόσμιων πηγών γλυκού νερού μέσω άρδευσης.

Μπορεί να σωθεί ο πλανήτης;

Οι ερευνητές της πλατφόρμας EAT-Lancet επιδιώκουν τη σωστή διατροφή περισσότερων ανθρώπων και ταυτόχρονα:

Ωστόσο, πουθενά στον κόσμο δεν αναμένεται να συμβούν σύντομα αλλαγές των διατροφικών συνηθειών. Και δεν αρκούν. Απαιτείται, επίσης, μείωση κατά το ήμισυ των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, και αύξηση της ποσότητας των τροφίμων που παράγονται στις υπάρχουσες γεωργικές εκτάσεις.

Exit mobile version