Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τα F-16 ως «καρότο και μαστίγιο» για να συμφωνήσει η Τουρκία στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο: F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

Για υποβολή αιτήματος του Λευκού Οίκου για πώληση των μαχητικών στην Αγκυρα, μαζί με ξεχωριστό αίτημα για πώληση F-35 στην Ελλάδα, έκανε λόγο η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ - Από τι εξαρτάται η έγκρισή του
Protagon Team

Την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με μια χωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η οποία αν συμβεί θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται να ζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πώληση στην Τουρκία, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη: Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας.

Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι το αν το Κογκρέσο ανάψει «πράσινο φως» στην Αγκυρα θα εξαρτηθεί από το αν η ίδια πει «ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών, οι οποίες έλαβαν την απόφαση να γίνουν μέλη της Συμμαχίας ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προβάλλοντας αντιρρήσεις για φερόμενους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες, θύμισε η Wall Street Journal.

Η συμφωνία για την πώληση των F-35 –των πιο προηγμένων μαχητικών των ΗΠΑ– στην Ελλάδα, η οποία έρχεται έπειτα από αίτημα της Αθήνας τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα μαχητικά, συνέχισε το ρεπορτάζ.

Ενώ οι πηγές της εφημερίδας περιέγραψαν τη συγκυρία των κοινοποιήσεων των προτάσεων στο Κογκρέσο τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως τυχαία, η WSJ εκτίμησε ότι η σύμπτωσή τους θα μπορούσε να έχει ως στόχο να καμφθούν οι διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς για την πώληση των F-16 στους Τούρκους.

Η WSJ σημείωσε, τέλος, ότι η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία ενδέχεται να πυροδοτήσει μια πιθανή αναμέτρηση του Λευκού Οίκου με ορισμένα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστήςς Μπομπ Μενέντεζ, τα οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.